西班牙,马德里,ABC博物馆、插画与设计中心/ Aranguren & Gallegos Architects

建筑师:Aranguren & Gallegos Architects

地点:西班牙马德里

客户:Grupo Vocento

摄影:Jesús Granada

新ABC插图与设计中心旨在成为国际性的艺术参照物及马德里的文化符号。新建筑被安置在Amaniel街的旧厂房中,既要与原有的历史建筑相互协调,又要能表达出这个有着各种不同的文化和艺术机构的当代艺术中心的特色。

现存建筑可以从两条街道上的通道分别进入,直达一个内部庭院。在干预设计之前,其中一条通道是穿过纵向的高大体量通往内部的,这个体量将庭院与世隔绝。我们建议从这个正面建造通往新ABC中心的主要通道。要达到这个目标,前面提到的纵向体量需要被重新构造成一根巨大的透明玻璃“梁”,作为一根过梁通向内部庭院。体量内设餐厅,并且在它下方是一层玻璃地板,人们从这里进入庭院,而新中心的地下室也能获得自然采光。

为了在新建筑中创造一个空间或“中庭”,进而使中心呈现出现代特色,建筑师使用庭院作为建筑的入口空间,也作为室内空间入口前方的门厅。这里的架构机制基于创建一个由庭院的水平地面和原厂房的垂直立面所形成的、“真空受压的”“二面”空间。

这两个穿孔平面都由同样的三角形孔洞构成,光线可以从这些孔洞照进室内。这种设计产生了一种集真实、虚构、象征于一体的“轻盈剔透的空间”。新中心作为一块“巨大的磁铁”,极具诱惑力,将使我们不由自主地迈进这个新建成的机构,在参观的同时激发我们的好奇心和对艺术的渴望,也充满着乐趣。


Architects: Aranguren & Gallegos Architects

Location: Madrid, Spain

Client: Grupo Vocento

Photographs: Jesús Granada

The new ABC Center of Drawing and Illustration, comes with a willingness to be an artistic international reference and a cultural symbol of Madrid. The installation in the old factory building in Amaniel Street has to be a suitable intervention in a historic building without sacrificing the character of expressing a contemporary center with a diverse range of cultural and artistic institutions.

The existing building has a possible dual access from two streets connecting them in an interior court. Before the intervention, one of the entrances was through a longitudinal height body that closed the courtyard. From this front we propose the principal access to the new Center ABC. To achieve this, the mentioned longitudinal body is restructured as a great “girder” of translucent glass that operates as a lintel towards the interior court. Located inside is the cafeteria, and under it, through a glass floor on which you enter the courtyard, the basement of the new center catche the light.

To create a space or “atrium” in the new institution, that will allow the center to express its contemporary and modern character, it was proposed to use the courtyard as the access space of the building that would serve as a lobby before the entrance to the interior space. The architectural mechanism used for this aim is based on creating a “vacuum stressed” a “dihedral space” formed by the horizontal plane of the floor of the courtyard and the vertical plane of the facade of the former factory.

Both perforated planes are built with similar triangular holes that will supply light into the spaces they serve. This generates a “weightless space” that mixes the real, imaginary and symbolic. As a “huge magnet”, it will catch and carry us with a certain power of seduction into the new institution, provoking simultaneously curiosity, anxiety and pleasure while visiting it.