西班牙,纳瓦拉,米拉格罗医疗中心/ Doblee

建筑师:Urbanismo y Arquitectura Doblee – Silvia Echeverria (doblee) y Borja Izaguirre Larrañaga (doblee), Cristina Arregui y Beatriz Gil

地点:西班牙纳瓦拉

项目面积:653 sqm

项目年份:2009 – 2010

摄影:Josema Cutillas

该项目除了要设计一座医生办公楼之外,还试图使建筑内部与周围的公共空间产生呼应,包括让自然光线充分照进室内,并保护医生听诊的私密性。

一楼和二楼体量之间的强烈对比让人很容易区分出入口区域,同时产生了一个门廊,反而呈现出这个当之无愧的市政设施的特色。

一楼所有设计都是专为病人而开发的,这里均为门诊处和医生办公室。二楼有两间卧室、一间厨房和一个夜班手术休息室。

会诊室就位于它们之间,这种安排让它们在将来有机会扩建延伸到南侧的花园中。这些会诊室正对着栽种了橄榄树的庭院,庭院起到了医生办公室与周围住宅之间的过滤层的作用。

设计意图是让新建筑转而成为公共广场的一部分,重新组建这片游乐场,并重新评估原有的绿色空间。


Architects: Urbanismo y Arquitectura Doblee – Silvia Echeverria (doblee) y Borja Izaguirre Larrañaga (doblee), Cristina Arregui y Beatriz Gil

Location: Navarra, Spain

Project area: 653 sqm

Project year: 2009 – 2010

Photographs: Josema Cutillas

The project, beside giving content to the program of a medical doctor’s office, tries to generate a dialog between the interior of the building and the public space that surrounds it, having in it counts the sun and the spaces of privacy of the consultations.

With the volumetric game between the ground floor and the first one, one seeks to mark and to delimit the zone of access, generating a porch and, in turn, to provide to I build of the well-deserved character of municipal equipment.

In the ground floor there develops the whole program that gives service to the patient, since they are the consultations and the offices. In the first plant there are located two bedrooms, a kitchen and a lounge of the operatives who work at night.

The consultations are connected between them and arranged so that in a future they could be extended it was doing the garden that stays in the southern part. These consultations are orientated towards the court of olive trees that works as filter between the Doctor’s office and the housings of to the side.

The intention is that the new building passes to form a part of the public square, reorganizing and revaluing the playgroud and the existing green spaces.