瑞士,比尔,军事训练基地/ meier + associés architects

建筑师: meier + associés architectes

地点:瑞士比尔

项目年份:2009

合作者:C Berther, L Bertrand, T Bolliger, S Braun, M de Dompierre, I Iussi, M Jaques, J Lopez

项目面积:6,765 sqm

摄影:Yves André

新作战培训中心训练楼位于一排树林的末端,其西侧的人行道通往高处的现有军事基地。大楼位于士兵专用的道边,标志着场地的枢纽,也是一种地标。项目展现出来的是一种纯粹的抽象体量,其中包括局部埋于地下的钢筋混凝土地基,由穿孔金属包裹的“盒子”交错坐落在地基上方,其悬挑出来的部分形成了入口。

站在一楼大厅可眺望室外的风景,这里一侧连着楼梯,另一侧则是具有200个坐席的礼堂。礼堂为简单的混凝土体量,内部挂着一张折叠石膏板,形成了一种方向单一的移动,既可作为声学天花板,也可作为投影墙。彩色座位布局由艺术家Daniel Schlaepfer设计。上面两层为培训教室和办公室,围绕露天的内部天井布置。

项目围绕钢筋混凝土墙结构而建,整个建筑内部都维持着“天然去雕饰”的状态。所有元素都是在二期施工时添加上去的,而且永远都与水泥表面脱不了关系了。

外立面的设计使由轻微起伏的穿孔铝板构成的垂直构件与周围的树叶产生了联系。根据综合楼的设计要求,所有洞口设计必须完全以功能为基础,所以铝质外表皮成为一种统一的外观元素。这个外层也能遮挡阳光,从而进一步满足了该楼在建筑学上的连贯性。


Architects: meier + associés architectes

Location: Bure, Switzerland

Project Year: 2009

Collaborators: C Berther, L Bertrand, T Bolliger, S Braun, M de Dompierre, I Iussi, M Jaques, J Lopez

Project Area: 6,765 sqm

Photographs: Yves André

The training building at the new combat training centre stands at the end of a tree line, to the east of the footpath serving the higher levels of the existing military base. It is located on the path used by the soldiers, and its position marks a pivotal point on the site, a kind of landmark. The project is expressed through a pure abstract volume, comprising a partially buried reinforced concrete plinth on which stands, in a staggered position to the plinth, a ‘box’ wrapped in perforated metal, its cantilevered overhang forming the entrance.

On the ground floor, a large hall with an outside view leads, on one side, to stairs that serve the upper levels, and on the other side, to a 200-seat auditorium. The auditorium is designed as a simple concrete volume, with a sheet of folded plaster that forms, in a single movement, both the acoustic ceiling and the projection wall. The polychromatic seating layout was designed by artist Daniel Schlaepfer. The two upper levels house the training rooms and offices, arranged around an internal patio open to the sky.

The project hinges around a reinforced concrete wall structure that retains its natural unfinished state throughout the building. All elements added in the second stage of construction are permanently ‘related’ to the cement surface.

The design of the facade brings together the vertical elements created by the subtly undulating perforated aluminium sheets, and the foliage of the surrounding trees. As the result of a complex plan requirement that all openings be arranged on a purely functional basis, the aluminium skin becomes a unifying expressive element. It also offers solar protection, thereby further contributing to the architectural coherence of the building.