荷兰,鹿特丹,拉斯帕尔马斯屋顶阁楼/ Benthem Crouwel Architekten

建筑师:Benthem Crouwel Architekten

地点:荷兰,鹿特丹

项目年份:2008

项目面积:2,350 sqm

摄影:Courtesy of Benthem Crouwel Architekten

这个屋顶阁楼以细长的空心钢柱支撑,位于拉斯帕尔马斯大楼楼顶上方3米处,仿佛漂浮在楼顶。这个办公体量共有两层,在两侧以圆形侧墙封闭,有意与威廉敏娜码头附近的其他建筑物形成了对比。阁楼占据天时地利,更凸显了海洋的辽阔与深邃之感,与马斯河南岸的船运、科普范祖伊德项目紧密地交织在一起。

阁楼坐落在23根柱子之上,特别关注柱脚的设计,以提升轻盈之感。拉斯帕尔马斯大楼的主要核心部分将新旧结构结合在一起,为整个大楼带来了稳定性。核心筒中的大型货梯可上升到屋顶露台,就在阁楼的下方,这里有14个停车位。抬头看去,白色体量向南北方向敞开,装有整层高的对接玻璃窗。从两个方向均可畅通无阻地欣赏河流、Rijnhaven港口盆地及远处城市海岸线的美景。屋顶阁楼作为一处引人注目的所在,将改头换面的拉斯帕尔马斯大楼描绘成威廉敏娜码头地区天际线的一道抹之不去的风景。


Architects: Benthem Crouwel Architekten

Location: Rotterdam, The Netherlands

Project Year: 2008

Project Area: 2,350 sqm

Photographs: Courtesy of Benthem Crouwel Architekten

The Penthouse floats a good three metres above the Las Palmas building, held aloft on thin steel columns. This two-story office volume is rounded off vertically at the head ends, in deliberate contrast with all other buildings on Wilhelmina Pier. The maritime mood projected by the Penthouse refers to its waterside location and to the history, inextricably interwoven with shipping, of the Kop van Zuid project on the south bank of the Maas River.

The Penthouse stands on twenty-three columns, with special attention to the feet to enhance the floating effect. The main core of Las Palmas stitches together old and new elements, lending stability to the whole. A large goods lift in this core ascends to a roof terrace, lying below the volume of the roof structure, and containing fourteen parking places. Above, the white volume opens up to the north and south with story-height butt-jointed glazing. Both directions offer an unimpeded view of the river, the Rijnhaven harbor basin and the shorelines of the city beyond. The Penthouse acts as an eye-catcher anchoring the refurbished Las Palmas in the skyline of Wilhelmina Pier.