荷兰,莱顿市,转角住宅/Sophie Valla Architects & Marc Koehler Architects

建筑师: Sophie Valla Architects & Marc Koehler Architects

地点:荷兰莱顿市

施工顾问:Buro Broersma

安装顾问:S&W, van Leeuwen

承包方:KbK Bouw

项目面积:233 sqm

项目年份:2011

摄影:

Luuk Kramer

荷兰莱顿市Nieuw Leyden住宅开发项目选择了私人委托设计,这个项目基地原来是一个屠宰场。转角地块上的住宅由Sophie Valla Architects工作室设计,对于这座住宅来说,转角成为设计的出发点和灵感来源。最终的设计给住户带来了意想不到的空间感和不断变化的视野。

对于这个与市中心接壤的高密度区域,鹿特丹MVRDV事务所以两个一层为基础进行了总体规划:封闭的建筑体量下面是半地下的停车场。这样的设计可以创造一个高密度、绿化好、交通方便的小区。一名普通的协调者、承包人和几名顾问对每一座建筑都会认真对待。于是每一个地块的所有者都可以根据自己的需要和愿望设计住宅。

本案住宅为一个年轻家庭而设计建造。地块所处的转角位置的价值从一开始就被充分地挖掘出来。甲方积极参与了概念设计和建筑施工,不但监管设计的构造质量,还不时提出自己的想法。

住宅侧面的立面展示了线条与体量有趣且动态的相互穿插。这样的效果是改变三层建筑每一层的立面朝向而得到的,从而在沿着建筑长轴的方向上,转变了正立面与背立面的几何形式。住宅四个支撑柱使侧立面无须起到承重作用,这更加强了自由感。

整个立面发生水平转变的同时,表面镶板和窗框也垂直铰接在一起。

这面墙上又高又窄的窗户不仅突出了垂直铰接,还给室内空间提供了朝向外面的清晰视野,但却不能让外面的人看到室内。

一层有一个儿童娱乐室,与一条步行街和公园相邻。起居室位于二层。透过正立面上的大型窗户能看到公园的景色,窗户也给室内创造了宽敞感,让人们看向公园的视角非常有趣。

建筑的构造让人们可以在街道上和公园里看到立面有趣的动感和线条的互动,同时在室内创造了宽敞的空间感,提供了看向室外的有趣视角。


Architects: Sophie Valla Architects & Marc Koehler Architects

Location: Leiden, The Netherlands

Project team: Wouter Hendrikson, Petr Ulrich

Construction advisor: Buro Broersma

Installations advisor: S&W, van Leeuwen

Contractor: KbK Bouw

Project area: 233 sqm

Project year: 2011

Photographs: Luuk Kramer

In Leiden (Netherlands), private commissioning was chosen for the development of the residential area Nieuw Leyden on the former slaughterhouse site. For the house in the corner plot that the studio Sophie Valla Architects was asked to design, the corner was chosen as starting point and inspiration. The end result offers the inhabitants an unexpected sense of space and changing views.

For this high density area bordering the city centre, MVRDV in Rotterdam conceived a master plan based on a double ground level: closed building blocks on half sunken parking-lots. This allowed for a densely built neighbourhood, but green and with little traffic. A common coordinator, contractor and advisors worked on each building block. Then each plot owner was able to design his house according to his own needs and wishes.

The house was built for a young family. From the beginning, the value of the corner position of the plot was fully exploited. The clients were extensively involved in the conception and building process, watching over and nourishing the tectonic quality of the design.

The lateral façade of the house ending the block presents an intriguing and dynamic play of lines and volume. This is brought about by shifts in the orientation of the façade at each of the three floors. A ‘transformation’ of the geometry of the front and back façades over the length of this side is thereby created. Four supporting columns in the house are freeing the lateral façade from its load bearing function, enabling this free play.

The horizontal transformation is accompanied over the whole façade by a vertical articulation of the surface panelling and of the window frames.

The high and narrow windows on this wall not only emphasise the vertical articulation; from the inside they also give clearly framed views while their form limits the possibility of looking in.

On the ground floor, bordered by a pedestrian street and the park, is a playroom for the children. The living space is on the first floor. The large window at the front looks into the park, creating a spacious quality inside and offering interesting perspectives to the park.

The tectonics gives the façade an intriguing movement and play of lines from the street and the park while creating a spacious quality inside and offering interesting perspectives to the outside.