英国,索尔福德,MediaCityUK户外空间/ Gillespies

建筑师:Gillespies

地点:英国索尔福德

设计组长:Jim Gibson, Partner, Gillespies

公共领域&景观设计师:Gillespies

建筑师:Wilkinson Eyre, Chapman Taylor, Fairhurst Design Group, Sheppard Robson

规划:Benoy Architects

总承包商:Bovis Lend Lease

结构与土木工程:Jacobs UK

机电工程:AECOM

估算师:Gleeds

景观承包商:English Landscapes

照明顾问:Pinniger & Partners

项目年份:2011

摄影:Gillespies

众多创意公司和电视频道在搬到MediaCityUK之后,将会在Gillespies事务所设计的全新公共空间和亲水景观的激励下,灵感迸发加倍。MediaCityUK由The Peel集团开发,旨在创造全球首屈一指的数字媒体中心。它是英国最大的建设项目之一,并且使以前的工业码头地区焕发新生。

在进行建筑开发的同时,也建造了优质的外部空间,与新建筑相结合,用心创造一处以人为本、鲜活而富有创意的公共领域。外部空间不但提升了自身魅力,还分别增强了每栋建筑的功能,并将这些建筑全部融入整体的视觉效果之中。

Gillespies事务所面临的挑战是如何在以下种种条件下实现上述目标:建筑开发项目密度大,裸露场地对软硬景观的限制,富有挑战性的微气候,大量地下通信带来的限制和反恐场地安全的限制。

新景观的中央是一个多功能广场,呈放射状几何形式,广场上的天然石块铺砌路面布置精美,在滨水地区和相邻建筑之间创造了一种动态连接。其宽广的空间可为各种活动、媒体事件和大型集会提供场所,在夜晚,射向夜空的350盏电脑控制LED探照灯、引人注目的20米高雕塑照明杆,更提升了广场的魅力。

与广场平滑的线条形成鲜明对比的是媒体公园,亦是本次开发项目的绿色核心。在这里,丰富的自然植被、木质平台和大片小路为人们散步、休闲及寻找创作灵感创造了众多安静的空间,也为户外广播提供了迷人的背景。为回应地点位于水边这一情况,设计师在起伏的绿色波浪中体现出了公园的非正式性,绿地反映了场地的放射状几何形状,并与之并列成为空间的两大特色。量身定制的花岗岩贴木长凳带来了丰富的座位。

该地区的工业历史永远不会被遗忘。在开发过程中所选用的建筑材料包括钢材、天然石材、水泥和木材,反映出以前码头的特色,而且以现代风格演绎。

Gillespies设计组的组长吉姆•吉布森评论道:

“这个场地以前没有建筑物,也没有基础设施,完全是一片空白,所以我们才能够重新开始创建现代空间。我们的设计方法充满自信,具有现代风范,专门为新媒体社区的创意需求而打造空间。

新公共空间是为满足众多功能而设计的,力图为在MediaCityUK生活和工作以及到访这里的人们提供一处休息之所。例如,码头平台为有轨电车乘客带来了优美的水边美景,但同时,因为我们降低了以前码头边缘地带的高度,创造了一连串的台阶,这里已成为索尔福德码头附近仅有的几处水边聚集区之一。”

景观是专为行人设计的,这里已成为英国最大的公共空间之一,根据严格的安全规范设计建造,完全满足DDA要求。

MediaCityUK应用了许多示范性可持续设计原则,成为世界上第一个通过BREEAM认证的可持续社区。景观也积极配合它的这一身份,这里已种植了超过200种新的落叶和常绿乔木。


Architects: Gillespies

Location: Salford, England

Design team leader: Jim Gibson, Partner, Gillespies

Public Realm & Landscape Designer: Gillespies

Buildings Architects: Wilkinson Eyre, Chapman Taylor, Fairhurst Design Group, Sheppard Robson

Masterplan: Benoy Architects

Main Contractor: Bovis Lend Lease

Structural and Civil Engineer: Jacobs UK

M&E Engineers: AECOM

Quantity Surveyor: Gleeds

Landscape Contractor: English Landscapes

Lighting Consultant: Pinniger & Partners

Project year: 2011

Photographs: Gillespies

Creative companies and TV channels moving to MediaCityUK will be inspired by its fresh new public spaces and waterside landscape, designed by Gillespies. MediaCityUK has been developed by The Peel Group and creates a globally significant digital media hub. It is one of the UK’s largest construction projects and has regenerated a former industrial dock site.

Paralleling the development of the buildings has been the construction of high quality external spaces designed to integrate the new architecture and create a fresh and creative public realm, with heart and human scale. The external spaces enhance the appeal and function of each building individually, and ground them collectively into a holistic visual language.

Gillespies’ challenge was how to deliver this given the density of the built development and the constraints to hard and soft landscape created by the exposed site, challenging micro climate and restrictions created by extensive underground communications and anti-terrorism site security restrictions.

At the heart of the new landscape is a multifunctional Piazza, with a radial geometry and elegant arrangement of natural stone paving that establishes a dynamic connection between the waterfront and the adjacent buildings. Its broad expanse serves as a function space for activities, media events and large gatherings and is enhanced at night by over 350 computer controlled LED up-lighters and dramatic 20m high sculptural lighting masts.

Sitting in sharp contrast to the sleek lines of the Piazza is Media Park – the development’s green heart. Here, rich naturalistic planting with timber decking and sweeping paths create intimate spaces for strolling, relaxing and creative inspiration as well as attractive backdrops for outdoor broadcasts. Responding to its waterside location, the informality of the park is expressed in the waves of undulating greenery that reflect and juxtapose with the radial geometry of the site. Bespoke designed granite with wood inlay benches offer abundant seating.

The industrial history of the area is not forgotten. The construction materials selected across the development, including steel, natural stone, cement and wood reflect the former dockside character but are used in a contemporary style.

Jim Gibson who led Gillespies’ team comments:

“With no previous architecture or infrastructure, the site was a blank canvas and we were able to start afresh to create contemporary spaces. Our design approach was confident and contemporary and is crafted specifically for the creative needs of a new media community.

The new public spaces are designed to fulfil a variety of uses and be a recreational destination for those to live, work and visit MediaCityUK. For example, the Dock Terrace provides tram passengers with beautiful waterside views, but also, because we have reduced the height of the former dock edge and created a cascade of terraced steps, is now one of the few places in Salford Quays where people can get close to the water.”

The landscape is designed for the pedestrian and has created one of the UK’s largest shared surface environments where, structured within strict security constraints, complete DDA compliance is achieved.

By incorporating exemplary sustainable design principals, MediaCityUK is the first project in the world to become a BREEAM accredited Sustainable Community. The landscape has supported this, including with over 200 new deciduous and evergreen trees having been planted.