意大利,米兰,Milanofiori综合住宅群 /OBR

建筑师:OBR

地点:意大利米兰

项目面积:27,400 sqm

摄影:Marco introini, Mariela Apollonio, Maurizio Bianchi

Milanofior综合住宅群是由Erick van Egeraat设计的总体规划的一部分,其特色是功能丰富(写字楼、酒店、餐馆、影院、休闲空间、住宅),在由此形成的建筑组团中,每个元素似乎都遵循着周围的环境特点,从而打造了一座公园,成为现有森林的延伸。设计寻求建筑与景观的共生,综合人工与自然元素,从而能够界定生活品质和属于居民的归属感。

建筑与花园之间的界面成为人与环境进行相互作用的场所。这个界面被界定为C形的综合住宅群,它将公园拥抱在怀里,住宅群共有107间公寓,从内到外都保持了通透的设计风格。两个立面截然不同,一个面向外面的街道,更为城市化,而另一面对着内部的公园,更加生机盎然。

城市化立面的设计由白色框架构成,激发出一种归属感,而且还能划分出各个住宅单位。框架由宽度不同的纵向木制面板组成,这些面板不但可以沿着框架滑动,还可在必要时控制内部的光线。

俯瞰着花园的生机盎然的立面采用双层玻璃窗,形成了符合生物气候学原理的温室。温室玻璃与玻璃护栏之间的共同平面在建筑外形与环境相互融合的地方产生了一种效果,并不断地转换这两者的角色,将室外公共花园的映像与室内通透的私人花园相互重叠,给人带来千变万化的感受。

建筑的几何形状是这样炼成的:首先,上部楼层都是以能接收到最佳太阳辐射的角度而设计的;其次,为了增加居民之间交流的机会,外部露台从上至下呈阶梯状。冬季花园具有双重价值:从环境上看,这里可调节热能,成为一个缓冲区;从建筑学上看,它向外部景观延伸内部的起居空间(反之亦然),无论在夏季还是冬季,都有不同的用途。

通过不同自然层次(公园、开放露台和冬季花园)的重叠,该项目试图实现一种整体化的大自然,在这些自然层次中,各种人际互动关系创造了一种密集的景观,直接面向每一位居民,并为他们量身定制。

随着当代生活的不断变化与发展,通透的建筑设计风格使Milanofiori综合住宅群变成了一个进化的有机体,生命不息,变化不止,它更加注重建筑与自然之间的动态交换,同时激发人与环境之间的相互作用。


Architects: OBR

Location: Milan, Italy

Project Area: 27,400 sqm

Photographs: Marco introini, Mariela Apollonio, Maurizio Bianchi

The Milanofiori housing complex is part of the master plan by Erick van Egeraat, characterized by a series of functions (offices, hotels, restaurants, cinemas, leisure, residences) that create a cluster whose elements appear to follow the characteristics of the surrounding landscape creating a public park as the extension of the existing forest. The design seeks the symbiosis between architecture and landscape, so that the synthesis of artificial and natural elements could define the quality of living and the sense of belonging by the inhabitants.

The interface between the building and the garden becomes the field where interaction between man and environment takes place. This interface is defined by the “C” form of the complex which encompasses the public park, and by the porosity from interior to exterior that characterizes all 107 apartments. The two facades are designed differently with one more urban, facing the street outside, and the other one more organic, facing the inner park.

The design of the urban facade stimulates a sense of belonging thanks to the composition of white frames which identify separately the units. These frames include vertical wooden panels of different widths which can slide across the frames and control the inner light as necessary.

The organic facade overlooking the garden features double glazed bioclimatic greenhouses. The co-planarity between the glass of the greenhouse and the glass guardrail covering the string-course creates an effect where the shape of the construction and the background merge and reverse their roles constantly, producing kaleidoscopic effects overlapping the reflection of the public garden outside with the transparency of the private garden inside.

The geometry of the building is shaped by translation of the upper levels in line with positions of optimum solar exposure and by tapering of the external terraces in order to increase introspection among residents. The winter garden has a double value: an environmental value in providing a buffer zone which allows thermal regulation, and an architectural value in allowing extension of the interior living space towards the exterior landscape (and vice versa) permitting different uses from summer to winter.

Through the overlap of different natural layers (the public park, the open terraces and the winter gardens), the project seeks a kind of a holism of nature, where various personal interactions of these natural layers create an intensive landscape that is directly and personally customized by each resident.

In line with ever changing developments in contemporary living, the porosity of the architecture makes Milanofiori residential complex an evolving organism, in perpetual change, preferring the dynamic exchange between architecture and nature and stimulating the interaction between man and environment.