葡萄牙,锡尼什,锡尼什艺术中心/ Aires Mateus

建筑师:Aires Mateus

地点:葡萄牙锡尼什

项目设计师:Manuel Aires Mateus & Francisco Aires Mateus

项目组长:Jorge P. Silva

合作者:Rodolfo Reis Dias, Bruno Moura Anes, Pedro Anão, Cristina Fuertes Miquel, Amparo Burgos Garcia

客户:Câmara Municipal de Sines

结构工程师:Miguel Vilar – BETAR

电力工程师:Raul Serafim

给排水工程师:Marta Azevedo – BETAR

建造者:A.M.Mesquita

施工协调:Emília Martins

现场指导:António Pinto

项目面积:8,065 sqm

项目年份:2005

摄影:Daniel Malhão

本案建筑坐落在一条主街的起始端,这条主街连接着城镇与大海,并标志着历史核心区域的传统入口。艺术中心内可以举办各种活动,使自身成为一座独特的建筑,其中包括多间展览室、一个图书馆、影剧院和一个文献中心。这个项目需要占据整个建筑地块,覆盖一层下面的街道,调整外部体量,以适应城堡墙体纪念碑式的尺度。

四个模块以带状平行设置在上面几个楼层,模块之间插入了天井。露天平台悬挂在像桥梁一样的结构上,结构由周围的墙体单独支撑。这样的系统有助于在地下室创造宽敞的空间,适应公共区域所需的尺寸,并能保证街道层通过建筑内部的连续视线,包括城镇日常生活中艺术中心内举行的活动。


Architects: Aires Mateus

Location: Sines, Portugal

Project Authors: Manuel Aires Mateus & Francisco Aires Mateus

Project Leader: Jorge P. Silva

Collaborators: Rodolfo Reis Dias, Bruno Moura Anes, Pedro Anão, Cristina Fuertes Miquel, Amparo Burgos Garcia

Client: Câmara Municipal de Sines

Structural Engineer: Miguel Vilar – BETAR

Electrical Engineer: Raul Serafim

Water Engineer: Marta Azevedo – BETAR

Constructor: A.M.Mesquita

Construction Coordination: Emília Martins

Site Director: António Pinto

Project Area: 8,065 sqm

Project Year: 2005

Photographs: Daniel Malhão

The building is situated at the start of the main street linking the town to the sea and marking the traditional entrance to the historic nucleus. The Centre subsumes diverse activities capable of generating an exceptional building: exhibition rooms, a library, cinema-cum-theatre and a documentation centre. The wide-raging program calls for the whole plot to be occupied, enveloping the street below mean ground level and adapting its exterior volumetry to the monumental scale of the castle walls.

The four modules are set out on the upper floors in parallel bands intercalated with patios. The decks were hung from a bridge-like structure supported on the perimetral walls alone. This system allows a spatial configuration on the basement level that is adapted to the dimensions of the common areas; at street level it guarantees an unbroken view right across the inside of the building, including the activity of the Centre in the daily life of the town.