奥地利,维也纳,Neuwaldegger大街31号公寓 / SUPERBLOCK ZT GmbH

建筑师:SUPERBLOCK ZT GmbH

地点:奥地利维也纳

项目面积:840 sqm

项目年份:2009 – 2010

摄影:Courtesy of SUPERBLOCK ZT GmbH

重叠的空间结构概念、同时向室内外开放、集住宅与办公为一体,这些可不是一句口头承诺,而是贯穿于该建筑的各个角落——这种空间方案看起来很适合建筑师留作己用。

基地位于Neuwaldegger大街31号,是城市与乡村结合处的一片狭长地带,宽15-17米,长82米。建筑与其他房屋相连,北立面正对着车水马龙的街道,而南侧毗邻维也纳森林,可欣赏纯天然美景。

设计概念是要建造一个四层高的透明结构,整合了所有生活与办公功能,同时也足够私密。

所有房间和公寓均彼此错开,不仅向外开放,还向内部开放。这种设计从根本上突破了四面都是围墙的传统立方体方案。

房屋的中心是一个顶部开放的庭院,占地30平方米,其玻璃窗在视觉上连接所有楼层的房间,同时也为它们带来了阳光。顶层的室外公寓均为跃层,屋顶均由玻璃窗覆盖,因此为其下方的空间带来了自然光线。所有公寓均拥有宽敞的双层高南侧露台,将房屋的结构向花园方向敞开。由于一层安装了大面积玻璃窗,所以面向街道的空间也能欣赏到生动而特殊的风景。

房屋面向Neuwaldegger的外表皮较为坚硬。立面上完全覆盖着白色折叠铝板,从屋脊到地面,如同“鱼鳞”一般。因为建筑前面有花园,所以不需要设计排水沟,每次下雨,建筑物尽管屋檐没有沟槽,也都能自行清洁。

该建筑从最初购买土地开始,完全由SUPERBLOCK建筑师事务所投资开发。住宿单位完工后卖给了志趣相投的人,花园为全楼共有。目前NEU 31楼里有22名工作人员与住户,还养着一只狗和两只猫。


Architects: SUPERBLOCK ZT GmbH

Location: Vienna, Austria

Project area: 840 sqm

Project year: 2009 – 2010

Photographs: Courtesy of SUPERBLOCK ZT GmbH

The concept of the overlapping spatial structure, open to the outsideas well as inside, with symbiotically conjoined resitential and office accomodation units is not merely a lip service here, it runs throughout all parts of the building – the spatial solution appeared that beneficial to the architects to occupy it by themselves.

The site Neuwaldegger Straße 31 combines the „city“ with the “country” within a narrow strip of land. The building, erected on the plot 15-17 meters wide and 82 meters deep, is an attached design, with its north facade facing a high traffic street and its south side favoring the unspoilt view to the adjoining Vienna Woods.

The concept was to create a four-level diaphanous structure, which integrates all functions of living and working and yet offers enough privacy.

All rooms and apartments are interlaced into each other and open not only to the outside but to the inside as well. This radically breaks with the classical scheme of a cube, which is bordered by four walls.

The center of the house is an open-top 30m2 dimensioned courtyard, the glass panes of which connect the rooms of all levels optically and supply them with daylight at the same time. Both outer apartments on