日本,东京,圣心国际学校/ Atelier SNS

建筑师:Atelier SNS

地点:日本东京

项目年份:2011

摄影:Courtesy of Atelier SNS

分隔教室的墙体形状就像是代表无限的符号“∞”,象征着孩子们无穷的潜能。相互穿插的拱代表着全世界的孩子手牵手。拱交叉的地方没有墙体,它的意思是让孩子们知道世界没有界限。学校没有走廊,学生们要通过中心进入教室。每一间教室都是通过颜色来协调,因此学生们可以迅速找到自己的教室。

幼儿园和小学(一年级与二年级)临时建筑项目建在一个非常有限的学校场地上。这个场地必须作为临时建筑和学校操场的一部分。由于有限的空间是众多设计挑战的其中之一,建筑师必须建造一座紧凑且高效的临时建筑,因此设计了一个圆形的平面。

圆形的悬挂天花板是空气调节系统,其上覆盖木百叶。向外悬挑延伸的平屋顶起到保护作用,为建筑遮阳和挡雨。中间的区域就像日本的“缘侧”一样,有助于节省能源,降低运行成本。由于这是一座临时建筑,因此建筑师设计的教室有很多部分是分离的,可以重复利用。楼面上只有一个空间,通过可移动的墙体分隔成不同的教室。因为墙体被用作架子和储物柜,因此也可以重复利用。架子上安装了桌子、椅子和储物柜。这样的建筑将来可以改建成完全不同的建筑。

相互穿插的拱创造了一种好像是穿越隧道的效果。在隧道的尽头有一面镜面墙,可以持续反射出人的形象。在隧道的另一头则可以看到未来之光,或者是将人引向光明未来的阳光。


Architects: Atelier SNS

Location: Tokyo, Japan

Project Year: 2011

Photographs: Courtesy of Atelier SNS

Classrooms are divided by walls shaped like the symbol for infinity “∞” to symbolize children’s infinite potential. The entangled arches represent children all over the world holding hands. The meaning of having no walls where the arches cross is to let children know that the world is without borders. There are no hallways and students access to classrooms from the center. Each classroom is color coordinated, so students easily find their classrooms.

The Kindergarten and Junior School (1st & 2nd grade) temporary building project has been built on a very limited school field. This field had to be used as part of the temporary building and school playground. Since limited space was one of the design challenges, we had to build a temporary building that is compact and efficient; therefore, we planned a circular design.

The round-shaped hanging ceiling is the air conditioning system covered by wooden louvers. The extended cantilever flat roof protects the building from the sunlight and rain. Just like the Japanese ‘Engawa’, the mid-term area helps with conserving energy and running cost. Since this will be used as a temporary building I have designed many parts of the class room to be detached and reusable. The floor consists of one room which is divided by removable walls to separate each class room. The walls are also reusable because they are used as back shelves and storage. The shelves are mounted with desks, chairs and storage. This can be transferred to the new completed building in the future.

The entangled arches create an effect that looks as though you are going through a tunnel. At one end of the tunnel, you reach the mirror wall where you can constantly reflect. At the other end of the tunnel, you see the future light or sunlight which guides you into the bright future.