澳大利亚,莫里斯•伊玛室内运动中心/ McPhee Architects

建筑师:McPhee Architects

地点:澳大利亚马里克维尔

客户:Canterbury City Council

项目面积:3,575 sqm

摄影:Sharrin Rees

莫里斯•伊玛室内运动中心(MIISC)由Wayne McPhee & Associates, Architects建筑事务所和一组工程专家共同设计完成。作为为坎特伯雷市民建造的社区设施,我们在设计过程伊始就希望能捕捉到Riverwood的文脉,这个地名结合了河流与木材,是一处“充满诗意”的地方。对此处地理环境和文化背景的理解终成为实现创造性建筑设计过程的一块跳板。

我们相信,这个重要项目的设计在Riverwood以前居民的记忆中始终占有一席之地,而且对后代子孙也颇具意义。

设计理念或“哲学”

MIISC作为一处社区运动设施,其中包含了文化、特征、性质和场地的运动用途,同时也充分表现了上述几点。建筑不仅表达了在功能和运营上的需求,还有社区与社会的愿望,后者由于政府提供了大量的财政补贴最终得以实现。我们的设计方案最大限度地挖掘场地的潜力,为居民提供运动娱乐的空间和改善生活方式的机会。

室内运动中心本身是一座坚固而有气势的建筑,紧密贴合市政府的设计标书,力求为社区居民提供一处强身健体的重点场所。场地为东西走向,我们设计了一栋建筑,其屋顶的形式状如“手指”,暗合了这种走向。

金属覆盖的“手指”屋顶由主要运动馆的西侧向贝尔摩尔路延伸。每根“手指”的尽头都安装有一扇盒子形状的大型落地窗,在居民与行人之间建立了视觉联系,无论白天夜晚,从室外都能清晰地看到室内空间。这些“手指”外形富有生机,入口遮阳篷和顶棚的形式也充满活力,象征着运动的姿态。

建筑外形体现了运动人士所熟知的充满生机与活力的抽象形式:形如波浪的屋顶表现出了挤压和疏松筋骨;建筑内部明显的屋顶桁架表现出了拉伸与抓紧。设备齐全的大型室内空间环境有助于培养和发展体育、娱乐和文化追求,同时也鼓励社会交往、团队精神和文化的多样性。

色彩在设计中起到了很大作用,设计旨在提升人类的体验,让建筑使用者在内部穿梭时随时能感受到愉悦与惊奇。无论在室内还是室外,运动的活力无处不在。


Architects: McPhee Architects

Location: Marrickville, Australia

Client: Canterbury City Council

Project Area: 3,575 sqm

Photographs: Sharrin Rees

Context of the Building

The Morris Lemma Indoor Sports Centre (MIISC) was designed by Wayne McPhee & Associates, Architects, with a team of engineering specialists. As a community facility for the people of Canterbury, our beginning of the design process was to capture the context of Riverwood, a “poetic” place name combining both river and wood. This understanding of the geographic and cultural context was a springboard to the creative design process for the building.

We believe the design of this important project at Riverwood possesses a place for memories of the previous inhabitants, and will have meaning for the generations to come.

The Design Concept or “Philosophy”

The MIISC as a community sporting facility contains and expresses the culture, character, nature and sporting uses of the site. The building expresses not only functional and operational requirements but community and social aspirations which have been realized through generous government financial contributions. Our design approach has been to maximize the potential of the site and provide the occupants sporting and improved lifestyle opportunities.

The Indoor sports centre expresses itself as a strong muscular building, closely following Council’s brief to provide a centre for community health fitness and strength. The site flows east/west and we have devised a building which channels these flows which are expressed in the roof form as ‘finger’ strips.

The metal clad ‘fingers’ extend from the main sports hall west towards Belmore Road. Each ‘finger’ has a box shaped picture window end providing a visual connection between the occupants and passers-by giving high visibility to the interior spaces during both day time and evening. These ‘fingers’ are dynamic in shape, and the entrance awning and canopy forms are also dynamic and emblematic of motion.

The building encapsulates the dynamism and vibrancy of abstract forms well known to sports people: compression and rarefaction expressed as wave patterns of the roof forms: stretch and grip expressed by the roof trusses evident within the building interiors. The large well appointed interior spaces nurture and develop sporting, recreational and cultural pursuits, they also encourage, social interaction, teamwork and cultural diversity.

Colour has played a big part in the design which aims to heighten human experience to give the building users joy, and surprise when moving around and through the centre. Within and without there is dynamism of movement.