西班牙,毕尔巴鄂,市政厅/IMB Arquitectos

建筑师:IMB Arquitectos

地点:西班牙毕尔巴鄂

项目团队:Gloria Iriate, Eduardo Mugica, Agustin de la Brena

合作者:Berndt Nischt, Iker Gandarias, Almudena Fernandez, Leyre de Lecea, Anartz Ormaza, Maite Eizagirre

工作检查:Iban Gonzalez, Ana Ruiz, Jose Luis Castellanos

结构咨询:NB 35 SA

结构:Tauxme SA

安装: Ingenieria NIPSA SA

承包商:UTE Exbasa Amenabar

摄影: Iñigo Bujedo Aguirre

圣阿古斯丁的毕尔巴鄂市政厅新总部位于原新巴洛克风格城镇大厅背立面的前面,后者建于1892年,设计师是Joaquin Rucoba事务所。新建的市政厅容纳了老城镇大厅的技术办公室。老建筑将作为代表政府和市长办公地的形象建筑。

剩余公共空间的处理目标是打乱城市结构,增加空间利用率,打造小广场,使其成为一个城市前厅或者通往城镇大厅总部的大厅。将整体一分为二的设计是想使建筑融入城市环境中,调整建筑规模与高度以适应周围环境,改善场地内原有的人行道路。

室内设计的目标是创造灵活的功能空间,从而形成不同类型的办公室,包括封闭办公室、开放工作区或者休闲公共区等。出于环保的目的,设计采用了不同的策略和方法,以此提高工作区的环境质量,降低能源消耗和二氧化碳排放。

建筑立面的设计聪明地满足了客户对充足日照的要求。朝南的建筑表皮为双层立面,内侧设有维护通道和通风设备,还有可以调节的百叶,用于调节直射日光对工作区的影响,减少摄入的热量。人工照明系统可以根据入射的自然光调节不同工作桌上方的灯具亮度。所有的设施设计都满足最高的能效标准,设计中还结合了节水系统和灰水回收系统。


Architect: IMB Arquitectos

Location: Bilbao, Spain

Project Team: Gloria Iriate, Eduardo Mugica, Agustin de la Brena

Collaborates: Berndt Nischt, Iker Gandarias, Almudena Fernandez, Leyre de Lecea, Anartz Ormaza, Maite Eizagirre

Work Inspection: Iban Gonzalez, Ana Ruiz, Jose Luis Castellanos

Structure Consultant: NB 35 SA

Structure: Tauxme SA

Installations: Ingenieria NIPSA SA

Contractor: UTE Exbasa Amenabar

Photographs: Iñigo Bujedo Aguirre

The new headquarters of Bilbao City Hall in San Agustín, is situated in front of the back façade of the Neobaroque Palace that holds the present Town Hall, built in 1892 by Joaquin Rucoba Architect. The recent building contains the technical offices of the Town Hall. The historic building will keep the representative image of the city corporation and the headquarters of the Mayor.

The treatment applied to the residual public spaces has the objective to fluff the urban fabric and increase the available area to generate a little plaza becoming an urban antechamber or lobby to access the Town Hall Headquarters. The fragmentation of the whole in two volumes has the will to integrate the building into the city plot, adapt the scale and the heights to the place and enhance the traditional pedestrian way across the parcel.

Inside the building the aim has been to create flexible terms of use in the different floors, which are able to generate different types of offices, from the closed one to open work areas or common elements to relax. From the point of view of the Environmental improvement it has been adopted different strategies and actions to increase the quality of the work area and minimize energy consumptions and CO2 emissions.

The façade surround offers an intelligent answer to the insolation requests. The skin facing south materialized in a double façade, with maintenance and ventilation camera inside with domotic adjustable slat blinds that regulate the impact of the direct sun light on the workstations and the uptake of heat. The artificial lighting systems regulate discriminating areas the luminance above the worktop, depending the received natural light. The facilities has been designed with maximum efficiency standards and has been incorporate water consumption savings and greywater recovery.