匈牙利,德布勒森司法中心/ Koller Studio

建筑师:Koller Studio

地点:匈牙利德布勒森

项目团队:József Koller, László Csatai, László Pethő, László Földes

客户:County Court of Hajdú-Bihar and Supreme Prosecutor of Debrecen

项目年份:2006

项目面积:6,035 sqm

摄影:Courtesy of Koller Studio

本案的设计任务是在德布勒森这座有着千年历史的城市中心规划设计高等法院、最高检察官办事处和市法院。规划开始之前在德国全国范围内进行了一场招标竞赛,从而选出更加适合 广场内部环境的新设计。

从多个角度来说,在这样复杂的区域内建造一座新建筑都是一个不太讨好的任务,尤其是作为大规模重建的第一步。这座建筑最明显的特点就是颜色较深,墙面上的棱柱看起来好像是用刀片刻出来的。建筑没有与相邻的公寓楼有明显的划分。拥有合适的知识并遵照其行事,

这种没有过失的行为作为主要的指导原则,非常适合司法中心的形成。

好像灯笼一样长长的窗户极富韵律感地设置在立面上,形成了巧妙的光影互动效果,使砖墙表面显得生气勃勃。这种充满活力的纹理偶尔被插入其中的或长或短的红色石灰岩条打断。光线在抛光的石材表面上反射,照亮了砖墙亚光的表面,使被水平切断的立面充满了动态效果。


Architects: Koller Studio

Location: Debrecen, Hungary

Project Team: József Koller, László Csatai, László Pethő, László Földes

Client: County Court of Hajdú-Bihar and Supreme Prosecutor of Debrecen

Project Year: 2006

Project Area: 6,035 sqm

Photographs: Courtesy of Koller Studio

The task was the placement and the planning of the High Court of Justice, the Supreme Prosecutor’s Office and the Town Court in the heart of Debrecen, a civic city with 1000-year history. The planning was preceded by a national tender which fit the build-in of the entire Révész-square block to its new program.

From several points it is an especially ungrateful task to set up a new building on the above mentioned fractured area, especially as the first element of a large-scale reconstructing. The most conspicuous characteristic of the building is its blackness, the sides of the inclusive prism look as if they have been carved with a blade. The building does not exit its bordering flats staying inside its own limits. The appropriate knowledge of one’s limits and compliance with them, a behavior without trespass as the predominant guiding principle, suits the formation of a judicial centre.

The brick surfaces are invigorated by the delicate play of light and the shadow effects of the rhythmically recurring hatchways of the upper lantern-lights. This living texture is randomly cut up by the inserted shorter longer red limestone strips. The light glints the mat mass of the brick on the polished stone, giving a quite dynamic horizontal cut to the facade.