意大利,博尔扎诺,Salewa总部大楼/ Cino Zucchi Architetti and Park Associati

建筑师:Cino Zucchi Architetti and Park Associati

地点:意大利博尔扎诺

项目团队:Filippo Pagliani, Michele Rossi, Cino Zucchi, with Elisa Taddei (项目建筑师), Alice Cuteri, Lorenzo Merloni, Marco Panzeri, Davide Pojaga, Alessandro Rossi, Giada Torchiana, Fabio Calciati (效果图)

结构工程师:Kauer & Kauer Ingenieure, Bolzano Ing. Georg Kauer, Ing. Ulrich Kauer

电力工程师:Energytech Ingegneri S.r.l., Bolzano Ing. Gabriele Frasnelli

机械工程师:Energytech Ingegneri S.r.l., Bolzano Ing. Georg Felderer

现场监督:Plan Team GmbH, Bolzano Ing. Johann Röck, Ing. Rupert Cristofoletti

攀岩墙顾问:Ralf Preindl, Bressanone

艺术干预:Margit Klammer

客户:Salewa SpA, Bolzano

成本/总投资:€ 40 Mln.

项目面积:30,595 sqm

项目年份:2011

摄影Cino Zucchi and Park Associati

Salewa是博尔扎诺最重要的制造公司之一,Salewa的新总部大楼就坐落在博尔扎诺高速公路附近一个独特的区域内,成为一座“景观”建筑,与周围陡峭的悬崖峭壁形成对话关系。新建筑不但容纳了新的工作空间和一个室内攀岩体育馆,还旨在提供一个能让公司与供应商、合伙人、客户进行互动与交流的空间。新总部大楼代表了日常生活不同元素的汇合点:从身体尺度、社会尺度和沟通尺度到工作风格与休闲生活。Salewa总部大楼由一系列多面的板楼与塔楼组成,其中包括一座50m高的结构,它将成为博尔扎诺市最高的建筑。

该项目采用了电镀上色的微孔铝表皮,能保护建筑内最暴露的部分,还结合使用了大面积的竖直玻璃覆盖层,因此产生了水晶般的视觉效果。纤细的、像金属板一样的支柱和精致的保护层相映成趣,不但确定了建筑立面,还突出了可见区域与不可见区域的对比效果。这个建筑群位于一个地形十分特殊的位置,象征着一个信息交换的场所,这里所说的信息交换是物质与非物质关系密集网络之间的信息交换,这种关系构成了这个现代公司的生命本质。

文字由Cino Zucchi Architetti提供。


Architect: Cino Zucchi Architetti and Park Associati

Location: Bolzano, Italy

Project Team: Filippo Pagliani, Michele Rossi, Cino Zucchi, with Elisa Taddei (project architect), Alice Cuteri, Lorenzo Merloni, Marco Panzeri, Davide Pojaga, Alessandro Rossi, Giada Torchiana, Fabio Calciati (rendering)

Structural Engineer: Kauer & Kauer Ingenieure, Bolzano Ing. Georg Kauer, Ing. Ulrich Kauer

Electrical Engineer: Energytech Ingegneri S.r.l., Bolzano Ing. Gabriele Frasnelli

Mechanical Engineer: Energytech Ingegneri S.r.l., Bolzano Ing. Georg Felderer

Site Supervision: Plan Team GmbH, Bolzano Ing. Johann Röck, Ing. Rupert Cristofoletti

Climbing Wall Consultant: Ralf Preindl, Bressanone

Artistic Intervention: Margit Klammer

Client: Salewa SpA, Bolzano

Cost/General investment: € 40 Mln.

Project Area: 30,595 sqm

Project Year: 2011

Photographs: Cino Zucchi and Park Associati

The new Salewa Headquarters, one of the most prominent manufacturers in Bolzano, is situated in an exceptional location adjacent to the Bolzano highway suggesting a “landscape” building, in formal dialog with the surrounding steep cliffs. As well as housing new work spaces and an indoor climbing gym, the building aims to provide a space for interaction and communication between the company and its network of suppliers, partners and clients. The new headquarters represents a point of convergence between different elements of everyday life: from physical, social and communicative dimensions to work styles and leisure. The Salewa headquarter is formed by a series of multifaceted slabs and towers, including a 50 metre-high structure which when built will be the tallest building in the city.

The project combines an electro-coloured micro-perforated aluminium skin which protects the most exposed parts of the building with a large vertical glass covering. The resulting visual effect is that of a rock crystal. The interplay between the thin sheet metal-like pillars and the delicate protective layers frame the façades and underline the contrast between the visible and invisible areas. Situated in a particular geographic location, this complex represents a place of information exchange between the dense web of material and immaterial relations that constitute the life of a modern company.

Text provided by Cino Zucchi Architetti.