荷兰,门诺派教堂/FARO Architecten

建筑师:FARO Architecten

地点:荷兰埃尔斯佩特

项目建筑师:Hugo de Clercq/Arjenne van Berkum

项目团队:Philip Sanders

承包商:Bouwbedrijf van Ouwendorp, Elspeet

室内设计:Van Dijk, Zutphen

景观设计:FARO Architecten bv BNA

项目年份:2011

项目面积:155 sqm

摄影:Hans Peter Föllmi

建筑师根据门诺教会传统的原则设计了这座教堂,即教堂必须是一座可持续建筑,一个聚会与会面的场所,必须时刻以使用者为中心。最早的门诺教堂都建在隐蔽的地方,丝毫不会引起人们注意,只是一个让人因圣经而聚集在一起的简单的地方。室内设计严肃而纯净,为了让人们集中精神,增强归属感,没有任何能分散人注意力的东西或者装饰。这个新的门诺派教堂正是参考了那个时代的教堂设计。

建筑有一个很大的特色空间,白色木椽定下了整个空间的基调。建筑中间突然变宽,使这个谷仓式的教堂有了现代感。一条狭窄的入口通道通向宽敞的集会空间,大厅有一面立面是玻璃材质的。屋顶和墙体的巧妙处理造就了这一自然的过渡空间。教堂还增加了室外空间,天气好时人们可以举行露天集会。

新教堂除了将用于教会成员聚会,还具有其他功能。热情好客是这个项目中的重要主题,教堂全天开放,欢迎每一个人来这里散步或参观。教堂还有一个特殊的角落,供人们反思、独享清静和冥想。

可持续谷仓

这座建筑由100%木材建成。室内装饰材料是回收自一个老修道院的地板。室外的屋顶和墙体覆盖法国相思木木瓦,这种木材采自可持续生产的树林。正立面材料是当地生长的橡木,墙体和屋顶用亚麻保温隔热。整座建筑通过蓄热材料采暖。


Architects: FARO Architecten

Location: Elspeet, The Netherlands

Project Architect: Hugo de Clercq/Arjenne van Berkum

Project Team: Philip Sanders

Contractor: Bouwbedrijf van Ouwendorp, Elspeet

Interior Design: Van Dijk, Zutphen

Landscaping: FARO Architecten bv BNA

Project Year: 2011

Project Area: 155 sqm

Photographs: Hans Peter Föllmi

The architects designed this church according to the traditional Mennonite principles: a sustainable building, with the user in mind and a space for gathering and meeting. The first Mennonite churches were hidden and inconspicuous; simple places of congregation around the bible. The interiors were sober and as pure as possible. No distraction or ornaments in order to enhance concentration and togetherness. This new church on Mennorode refers to that time.

The building has one large characteristic space where whitewood rafters set the tone. A widening in the middle of the building gives this barn-like church a contemporary look. A narrow entrance opens up into a wide gathering space with a glass facade. A knack in the roof and the wall models this transition. An outdoor church has been added and allows open air gatherings when the weather is good.

Sustainable Barn

The building is made of 100% wood. The interior has been finished with floor boards that were recycled form an old convent. The exterior roof and walls are covered in shingles made of French acacia, harvested from sustainable production woods. The front facade has native oak wood and the walls and roof have been insulated with flax. The building is heated through thermal storage.