荷兰,圆形别墅/Bedaux de Brouwer Architecten

一个浅浅的水池围绕着位于荷兰Goirle的这座住宅的灰色砖墙立面。

这座两层高的住宅由荷兰建筑师事务所Bedaux de Brouwer于2010年设计建成,位于一个繁忙的环状交叉路口旁边。

高高的砖墙面对着两个临街立面,隐藏了后面入口大厅和家庭办公室的玻璃墙。

一面更大的玻璃墙俯瞰着花园,自然光线经过这面墙的过滤照射进两层高的起居室内。

像这一地区的其他建筑一样,这座住宅也有着非常陡的坡屋顶,并且上面覆盖深灰色的瓷砖。

摄影Michel Kievits.

下面文字由Bedaux de Brouwer建筑师事务所提供

Villa Rotonda

Bedaux de Brouwer Architects

圆形别墅竣工于2010年6月,是一座典型的“马鞍状屋顶住宅”,它的设计源自于当地元素。

位于Goirle的这座住宅是Bedaux De Brouwer建筑师事务所的Pieter Bedaux和Thomas Bedaux两位建筑师共同合作的结果。在设计中,他们默默地继承了祖父Jos. Bedaux的设计传统,后者于1937年创立了事务所。但这座建筑业也展示了向极简现代主义的转变,这两位建筑师近来因这种转变而闻名。

住宅靠近一个繁忙的环状交叉路口,交通噪音非常大。建筑师必须采取措施保证舒适、安静的居住空间。这个基本的约束条件成为这座有着两个对立特点的建筑的中心主题,这两个对立特点是:一面封闭且具有保护性,另一面开放、迷人而透明。

具有保护性的一面很明显就是从环状交叉路口看到的住宅一侧。沿街立面除了有一个窗户,全部都是封闭的。但是这并不会让室内变得阴暗。

就在这个立面后有一个带有水池的天井,巧妙地使光线进入室内,同时起居空间向后退,从而远离繁忙的街道。

一面长长的墙包围着整个地块。这面墙可以确保住宅的私密性,包围宽敞的花园。它还能让居住者充分享受阳光、空气与室外空间。在这里,住宅开放、迷人的一面展现出来。

花园立面是完全透明的,像一幅拼贴画一样展示着生动的空间。玻璃从一层一直延伸到二层楼板处,然后向内缩进,让人更能体验到建筑的整个高度。这样的空间创新方法更拉近了花园与室内的距离。

住宅覆盖的是中灰色砖块,屋顶铺设的是深灰色瓷砖。这里所用的材料都是Bedaux事务所常用的典型材料。正立面的特点还能让人想起前几代建筑师的早期设计。与旧共存,与新同在!


A shallow pool of water wraps around the grey brick facade of this house in Goirle, the Netherlands.

The two-storey house was completed by Dutch architects Bedaux de Brouwer in 2010 and is located beside a busy roundabout.

Tall brick walls front the two street-facing elevations and conceal glazed walls to the entrance hall and home office.

A larger wall of glazing overlooks the garden, through which natural light filters into a double-height living room.

Like other buildings in the area, the house has a sharply pitching roof, covered in dark grey slate tiles.

Other Dutch houses we’ve featured on Dezeen this year include one with a V-shaped profile and another with a perforated fabric facade – see all our stories about house in the Netherlands here.

Photography is by Michel Kievits.

The following text is from Bedaux de Brouwer:

Villa Rotonda

Bedaux de Brouwer Architects

In Villa Rotonda, completed July 2010, the archetypical “house with saddle roof” has been abstracted to its vernacular essentials.

The design of this house in Goirle is a collaboration of architects Pieter and Thomas Bedaux of Bedaux De Brouwer architects. In the design they quietly continue the legacy of their grandfather Jos. Bedaux who started the firm in 1937. Yet, the building also showcases the minimalist modernist twist which they are better known for these days.

The house is situated near a busy round-about with lots of noisy traffic. Measures had to be taken to guarantee a comfortable and quiet living space. This basic constraint became the leitmotiv for a building with two opposite characters; a closed-off protective side and an open inviting transparent side.

The protective side is apparent when looking at the house from the round-about. The street façade is entirely closed with the exception of a single window. However, this doesn’t prelude a dark interior.

Right behind the façade a patio with a water basin cleverly allows light to enter whilst pushing the living area’s even further back; away from the busy street.

A long wall wraps around the perimeter of the lot. This wall ensures privacy and encloses the spacious garden. It makes it possible for the residents to enjoy light, air and the outside. Here, the inviting open side reveals itself.

The garden façade is rendered completely transparent, displaying a collage of lively spaces. Glass extends from ground level up to halfway the second level. A recess in the first floor makes it possible to experience the full height. The result of these spatial inventions is that the garden is pulled inside even more.

The house is clad in a medium gray brick with dark gray slate roof tiles. A material pallet typical of the Bedaux repertoire. The characteristic front façade chimneys also remind of earlier designs by previous generations. In with the old; in with the new!