日本,滋贺县,街角住宅/ Eastern Design Office

建筑师:Eastern Design Office

地点:日本滋贺县

客户:TOYO-KAIHATSU Co., ltd

施工方:Okudakomuten Co., Ltd

结构规划:HOJO STRUCTURE RESEARCH INSTITUTE

项目年份:2011

项目面积:261 sqm

摄影:Koichi Torimura

项目基地位于日本Youkaichi市一个生产制造区,那里有很多大型工厂。在这个既是住宅区又是工业区的地方,有许多来自南非的移民与当地居民混住在一起。这里还是一个备受欢迎的饮酒区,分布着很多酒吧和餐厅,城镇附近还有一个高速公路交汇口。地块的形状是一个尖锐的三角形,这对于建造住宅来说极其少见。

基地像是一个楔形熨斗,处在两条街道相交形成的尖尖的角落里,既不适合住宅开发,也不适合工业开发。没有人愿意购买,公共部门也不愿意投资将它改成一个公园,因此这里就被留了下来。

这座建筑的立面利用了地块的三角形,建成了高13米的一座三角形住宅,水平线长23米,垂直线长12米,斜线长26米。这是一个典型的出租公寓楼,共有七个单元,一至三层每层两个单元,四层一个单元。每个单元都包括一个13平方米的起居室、分别为13平方米和9平方米的两间卧室、一间预制的浴室、一个厨房和一个卫生间。每个空间的设计都非常容易租给城市人口。

作为结构材料的混凝土经过了精心设计。外墙由方形切割石材、混凝土和玻璃共同组成,好像是卡片散落在了外墙上。它们都被一个“十字架”结合在一起,这样延伸出去的材料才不会彼此分离。这座建筑看起来像是一件礼物、一个玩具箱或是童话作家迈克尔•恩德故事中男孩和女孩可以进入的城堡。这是一座由方形构件组合起来的三角形建筑。“十字架”有着使混合材料成为一个整体的力量。

文字由Eastern Design Office提供


Architects: Eastern Design Office

Location: Shiga, Japan

Client: TOYO-KAIHATSU Co., ltd

Constructor: Okudakomuten Co., Ltd

Structure Planning: HOJO STRUCTURE RESEARCH INSTITUTE

Project Year: 2011

Project Area: 261 sqm

Photographs: Koichi Torimura

The site is located in a manufacturing area in Youkaichi City where there are many big factories in this town. In this residencial and industrial area, many immigrants from South America live here among the local people. It is also a popular drinking area where many bars and restaurants for such are scattered and there is a highway interchange near the town. The shape of the lot is a sharp triangle which is unusual for building a house.

The site is a wedge-shaped flatiron lot which resides at a corner where two streets merge at an acute angel. It was left behind neither used for residential nor for industrial development. Since no one wanted to buy it, and the public sector would not invest to change it into a park, the lot remained.

The elevation of this building takes the shape of the triangle plot. It is a triangular residential complex of 13 meters height with the base line 23m x height 12m x oblique line 26m. It is a typical tenanted apartment house with seven rooms, 1-3rd two units on each floor and one on the 4th floor. Each room's composed of a living room of 13 m2, two bed rooms with 13 m2 and 9m2, a prefabricated bathroom, a kitchen system and a toilet. Each space is planned to be easily rented by town people.

The concrete which serves as a structure is designed carefully. The exterior wall is made out of square cut stone, concrete and glass formed like scattered cards on it. They are bound by a "cross" so that the spread out material would not disjoin. It looks like a present, a toy box or a castle where the boys and girls of the story of Michael Ende could be entering. It is a triangular building configured by the square elements. The cross confines the power of the mixed materials into one.

Text provided by Eastern Design Office