黎巴嫩,7950地块的住宅/Bernard Khoury事务所

建筑师: Bernard Khoury事务所

地点: 黎巴嫩,Faqra

项目年代: 2010

摄影: Bernard Khoury Architects

Bernard Khoury事务所完成了位于黎巴嫩Fabra的“地块7950”建筑项目,展示了建筑师Beirut想要改变故乡黎巴嫩的决心。建筑师Beirut是黎巴嫩本地人,他说:“当我回到故乡,我并没有业务,但是我不屈服,我通过冒险获得了机会。我希望我的建筑是有机的,能感动人民。”这就是为什么黎巴嫩建筑师Bernard Khoury能获得国际关注,他把自己的形象定位类似威士忌品牌“Johnnie行人”,该品牌的口号是“与巨人同行”,建筑师Bernard Khoury描述自己为:“与世界上最有灵感的人合作”。

“地块7950”项目基地面积约1000平方米,位于黎巴嫩山的一块坡地上,最高处的南面平行道路到北面的最低处有13米的高差。地块的几何特点和高差决定了该居住建筑采用方形平面,并分为三层。

“地块7950”项目基地面积约1000平方米,位于黎巴嫩山的一块坡地上,最高处的南面平行道路到北面的最低处有13米的高差。地块的几何特点和高差决定了该居住建筑采用方形平面,并分为三层。

一楼是完全开放平面,沿北方向23米长,层高5米。主客厅和餐厅有最好的景观。客厅外朝北的方向有一个2.5米长1.5米宽的阳台。阳台也作为露天电梯平台,联系着接待空间和下面的平台。

两套主人房在顶层,带有3.5米高的穹顶,共计23米长。穹顶可以打开,如果天气情况允许,可以在开放的空间中睡觉。

穹顶采用双层玻璃和垂直于半圆形穹顶的木质遮阳板,遮阳板从向平台的一面开始,一直覆盖到穹顶。

从南面的入口到屋顶,整个建筑的立面是谨慎的,半圆形的屋顶把建筑从底到顶统一起来。


Architect: Bernard Khoury Architects

Location: Faqra, Lebanon

Project Year: 2010

Photography: Bernard Khoury Architects

The recently completed Plot 7950 in Fabra, Lebanon, by Bernard Khoury Architects is an example of his desire to be a part of the change within his country and homeland of Lebanon. The Beirut native says of the rebuilding of him land, "When I came back home, I didn't have a role in rebuilding our country. But I refused to conform. I ventured into creating my own opportunities. I wanted my architecture to be a living organism that inspires people. Creating spaces that are alive, that continue to evolve, like the people of my country." That's how Bernard Khoury, the Lebanese architect who has garnered international media attention, presents himself in the profile dedicated to him by the famous whisky brand Johnnie Walker in its prestigious "Walk with Giants" initiative, described as "a walk with some of the most inspirational men on earth."

Plot 7950 is located in a 1000 square meters plot in Faqra, Mount Lebanon on a steep land that drops 13 meters from the highest edge on the southern peripheral road to the lowest northern edge where the site links to another access road. The geometry of the plot and the imposed setbacks reduce the allowable footprint of the project to an orthogonal plan where the main functions of the residence are located on three levels.

A vehicular entrance with parking and service spaces are provided in the base of the project which is accessible from the lower access road. Above the base an intermediary level comprises two guest suites and a gym with a fully open frontage on the northern orientation and direct access to a sundeck terrace and lap pool.

The first floor is essentially one fully glazed open plan that develops on 23 meters along the northern orientation with 5 meters of ceiling height. Maximum exposure to the preferred views are provided to the main reception hall and the dining area. A 2.5 meters by 1.5 meters balcony is accessible from the northern periphery of the reception space. The balcony also serves as an open air elevator platform that connects the reception floor to the terrace below.

Two master suites are located in the upper level within a 3.5 meters high vault which develops on 23 meters of length. The vault partially opens above the two master beds giving the possibility to sleep in the open air when the weather permits it.

A double glazed glass facade partially shaded by horizontal wood blades develops vertically on the northern facade from the intermediary sundeck level through the body of the building and around the circular section of the vault.

Perceived from the southern entrance on the upper edge of the site, the frontal fa莽ade has a discreet profile featuring a cylindrical shape that extends from the ground and wraps around the building all the way to the base of its body 10 meters below on the opposite orientation.