拉脱维亚,Liesma酒店方案/ Jevgenijs Busins & Liva Banka

Liesma酒店的方案是Jevgenijs Busins & Liva Banka事务所为在拉脱维亚尤尔马拉举办的音乐主题高档酒店设计竞赛而设计的。在这里,波浪拍打着海岸,和风吹拂着松枝,不同的思想与人群相会于此,各式各样的音乐节奏也在此交融。建筑设计的特色是立面如同健美操的姿态一般柔软。基本建设虽未受影响,但是立面彻底改头换面——换上了由垂直木结构建造而成的如波浪一般起伏的外形,从而也遵循了尤尔马拉的古典建筑传统。在设计中,将各种颜色与工艺的木材当成了主要建筑材料。胶合松木板的垂直线条所产生的节奏感赋予建筑独特的魅力,让人不由得联想到了树干,同时将建筑物融于尤尔马拉的美景之中。稍候请欣赏更多图片,以及建筑师提供的项目介绍。

音乐能让时间静止。在动感十足的酒店外形映衬之下,一片宁静的绿洲正如同蕴藏在惊涛骇浪之中的平静与安祥之感。在酒店里,人们能放松心情,自由自在、心平气和地享受人生,与周围的环境融为一体。光与影、色彩与纹理、外形与声音,无分彼此,和谐共存。

在木制构造的内层,透明的磨砂玻璃用于外部设计。因此其外部图案是独立的,特色在于具有自由的喷塑形式。建筑师采用参数化建筑设计原理实现了如同音乐一般流畅动人的外形:建筑室内外设计均以波浪线、参数化喷塑与节奏感十足的承重结构造型为主。尤为重要的是,建筑师采用相当简单的构件就实现了波浪设计——笔直的框架以参数方式进行变化,形成了波浪一般的效果。这种方式并不会提高建筑造价。将苏联时期的客房由矩形转换为如音乐旋律一般优美外形的建筑骨架,不但用在装饰上,也是波浪形阳台的基本结构。这样一来,宽敞的阳台不仅能让人们听到波浪冲刷岸边的声音、在日落时分观赏天空千变万化的颜色或者只是看着落日,还能为低层客房提供天然的屏障。同时,立面框架也形成了遮阳系统,从而在炎热的夏天避免室内气温过高。值得一提的是,受太阳照射较多一侧的立面阳台比较少受日照影响的一侧更宽敞。

在建筑综合体中,各个客房和大部分门厅都得到了保留,门厅设计也是本案的一大优势。综合建筑共有三个布置合理却各不相同的区域。首先是带有会议大厅和餐厅(厨房和供给处位于区域下方的地下室)的公共区域,其次是带有游泳池的休闲区域,最后是酒店客房区。它们虽然从功能上被区分开,但却设计得令游客感觉不到有隔离之感。因此,该设计能让游客浏览到每一处细节,自如穿梭于各个区域。这一点是通过设计若干走廊与宽敞的休息厅实现的,这里均设有小型休息室与大型室外露台。

设计提案的目的不仅要设计出音乐造型的酒店,最重要的是,创造出一座将不同环境纳入音乐精神之所在的建筑物。因地制宜运用室内外建筑元素有助于实现这一目标,并赋予设计舒适宁静与赏心悦目之感。三角钢琴,玻璃、水晶、丝绸、亚麻与木材等精挑细选的室内装潢材料,音乐家肖像以及沉默的音符,共同构成了这座酒店的特色。酒店内外都设计有小段台阶,这样做是为了令游客感到轻松自在。

酒店的组成包括许多海滨自然元素——装饰用池塘和喷泉、里面的玻璃结构瀑布、房间中反映现代潮流与古典家居传统的电壁炉。建筑与场地布局均以音乐为重点,其中一个主要元素就是在大片水域中建造的一座亭子。亭子外形如贝壳,底座如同一张黑胶唱片,这也是美妙音乐之源。这项杰出的酒店设计在落日余晖之中闪耀。游客将会沉醉于白色的沙滩、松林的沙沙作响以及漫步在海边所产生的愉悦心情。酒店将如音乐唱片一般延续海滩上各种悦耳的声音。它将令人感到宾至如归。

建筑师:Jevgenijs Busins, Liva Banka

地点:拉脱维亚尤尔马拉

合作设计:Sandra Laganovska, SIA ‘Arhitekta Modra Ģelža birojs’

客户:Hotel Liesma

占地面积:15,000 m2

项目建筑面积:10,300 m2


The proposal for Hotel Liesma, by Jevgenijs Busins & Liva Banka, is designed for a music-themed upscale Hotel Competition in Jurmala, Latvia. It is the meeting point of waves and coast, wind and pine-trees, ideas and people, various music rhythms and audition. The architecture of the building is characterized by calisthenics of facades. The basic construction has remained untouched but facade has been changed completely. The facade has a wavy shape with vertical wooden constructions. Hence the classical traditions of architecture of Jurmala have been honored. Wooden materials in various tones and factures are used as the predominant materials in the design. The rhythm of vertical lines of glued pine wood gives the building an appeal as it associates with boles of the wood and embraces the building in the landscape of Jurmala. More images and architects’ description after the break.

Music has the power to stop time. An oasis of peace hides behind the shape of the dynamic hotel like calmness subsists in the deep below the waves of the sea. The hotel is a place where to offload the daily stress, to gain the peace of the soul, the feeling of freedom and harmony with the environment. It is the uniformity with lights and shadows, color tones and textures, forms and sounds.

Transparent and frosted glass is used in the external design behind the wooden constructions. Hence the external pattern is independent and is characterized by form of free plastics. The musical form of the building has been achieved by using the parametric principles of architecture: both internal and external design is dominated by wavy lines, parametric plastics and rhythmical modeling of bearing constructions. It is of particular importance that wavy design has been achieved by rather simple elements – straight frames which form wavy effects by changing parametrically. Such solution does not increase the costs of building. Frames that change the blocks of rooms of the Soviet building form rectangle to musical, rhythmical form are not there only for decoration – these frames are basic structure for wavy balconies. In this way the spacious balconies do not only allow enjoying the rustling sea, observing the changing colors of the sky during sun sets or simply watching the sun but also serves as natural shading for rooms of lower floors. As well, the frames of the facade form shading hence protecting from overheating in hot summer days. It is worth mentioning that facades that are more open for the sun feature larger balcony extensions than those which are less impacted by the sun.

In the complex of the buildings the block of rooms and most of the lobby block have been retained which is an advantage for this proposal. The complex buildings feature three different but organized zones. First, the public zone with conference halls and a restaurant (a kitchen and supplies have been organized in a basement under the zone), Second, recreational zone with swimming pool. Third, the zone of hotel rooms. Functionally they have been separated but the planning is done to eliminate the feeling of seclusion for visitors. Therefore, the planning allows visitors to glance over every detail and fluently move from one zone to other. It has been achieved with galleries and wide lobbies with small lounges and large outdoor terraces.

The objective of the proposal in not only to attribute a musical form to the architecture of the hotel but, most importantly, creating a building which brings into different environment where musical spirit resides. Proper elements in interior and exterior help to achieve the aim and bring in comfort, silence and beauty. Grand piano and chosen interior materials such as glass, crystal, silk, linen and wood, portraits of musicians and silenced sounds of music characterizes the hotel. Small stages are planned inside and outside of the hotel. It is done so to loosen up visitors and make them feel free.

The composition of the hotel includes seaside nature elements – decorative ponds and fountains, inside waterfalls built into glass structures, electrical fireplaces in rooms that correspond modern tendencies and traditions of antique homes. The main element of the organization of the construction and territory is the musical emphasis – a pavilion in large area of water. It is association with a shell and vinyl record that is a source of fluent sounds. The great design of the hotel sparkles in evening sun beams. The visitors will be granted with white sand, rustles of pine-trees and great emotions when walking along the shore of the sea. The hotel will serve as a continuation of beach accents like accords in music. It will be a place to return to.

Architects: Jevgenijs Busins, Liva Banka

Location: Jurmala, Latvia

Collaborator: Sandra Laganovska, SIA ‘Arhitekta Modra Ģelža birojs’

Client: Hotel Liesma

Site Area: 15,000 m2

Project Floor Area: 10,300 m2