中国,香港,九龙东岸18号/Aedas

建筑师:Aedas

地点:中国,香港,九龙湾

项目面积:32,400 sq m (GFA)

竣工时间:2010

Aedas 事务所设计的这座28层多功能建筑包括住宅、办公室、零售空间和一个停车场。客户要求高效的办公楼层平面布局和一个理性的盒式设计。建筑位于一个工业建筑密集的社区内,因此建筑师没有设计一座完全由冰冷的玻璃表皮包裹的办公塔楼,而是充分挖掘各种可能性,在这样一片工业区内创造了一种环境可持续设计。

九龙湾的经济曾经依赖于制造业,但现在正经历着转型复兴。本案设计的目标是为周围社区环境增加一抹绿色,提高住户的生活质量,令街道层行人行走时心情更加愉悦。

最终设计以“绿色”为主题,在建筑下层部分的停车层种植了大量的植物。这些植物除了能提高社区内的视觉绿化效果,还能净化空气,提高停车场的空气质量。悬浮在大气中的微粒有望因此而减少,这样的设计还能给停车场的用户们提供一种更加愉悦的体验。


Architect: Aedas

Location: Kowloon Bay, Hong Kong, China

Size: 32,400 sq m (GFA)

Status: Completion 2010

Aedas shared with us their design for a 28-storey mixed-use building which includes housing, offices, retail spaces and a car park. A design with efficient office floor plates and a rational box were requested by the client. With the building located in a community with dense industrial blocks, instead of providing another office tower entirely wrapped in a coolly glazed skin, the design investigates the possibility of providing an environmentally sustainable design in such an industrial area. More images and architects’ description after the break.

Kowloon Bay, once dependent on manufacturing, is undergoing transformation of rejuvenation. The target is to contribute a greening effect to the neighborhood and enhance the quality of life for users in the building as well as the pedestrians on the street level.

With ‘green’ as the theme, the final design introduces extensive planting at the car park floors located at the lower portion of the tower. In addition to the visually greening effect to the neighborhood, the planting also filters the air and improves the air quality within the car park. Hopefully, the suspended particulates in the air can be reduced and the design is able to provide car park users a more pleasant experience.