中国,北京,过山车一样的棚架/ Interval Architects

建筑师:Interval Architects

地点:中国北京

项目年份:2011

项目面积:1200 平方米

摄影:GU Yunduan

本案项目坐落在北京最好的职业学校之一的一片宁静的环境中,旨在为学校提供一个具有标志性的形象,并重新确定校园中心广场上原有公共空间的用途。

最初,客户希望在广场上放置一个具有纪念碑式效果和规模的主题雕塑,甚至已经为雕塑建造了一个基座。但是后来发现学校最明显的问题实际上是严重缺少可以让学生们聚集和交流的有效的公共空间。学校真正需要的不是在校园中心设立一个纪念碑,而是为学生们创造一个具有人文气息和功能性的集会空间,为学校提供一个举办活动的场所。

因此,为了创造一个有效的公共空间,建筑师提出了一个自身不断折叠的带状结构,就好像“过山车”一样。该结构在三维方向上折叠,创造了一系列空间,如开放花园、有顶亭子和展览走廊等。整个带状结构在基地上原有树木周围和中间环绕,从而使树木被很好地保留下来,并提供了最佳的遮阳效果。

这个像过山车一样的结构在学校中非常显眼,它有趣的形象深受学生们的欢迎。


Architects: Interval Architects

Location: Beijing, China

Project Year: 2011

Project Area: 1200 sqm

Photographs: GU Yunduan

Situated in a tranquil environment of one of the best vocational schools in Beijing, the project aims at providing an iconic image to the institution as well as redefining the use of an existing public space on the central square of the campus.

Initially, the client wanted to put on the square a themed sculpture with a monumental effect and scale. A huge pedestal was even already built for the sculpture to put on. However the obvious problem of the school is actually a severe lack of effective public space that would allow students to gather and communicate. What the school really needs is not a monument in the center of the campus, but a humanistic and functional gathering space for students and an event space for school activities.

Therefore, with the intention to create an efficient public space, we proposed a continuous self-folding belt structure that resembles the image of a “roller coaster”. The structure folds three-dimensionally to create a series of spaces such as open gardens, shaded pavilions and exhibition corridors. The entire belt bends around and in-between the existing trees on the site so they are well-preserved and maximally utilized for shading.

The rollercoaster-like structure presents a highly recognizable identity to the school as well as a fun image that was widely welcomed by the students.

Text provided by Interval Architects