比利时,法兰德斯商学院翻新/ BURO II & ARCHI+I

建筑师:BURO II & ARCHI+I in collaboration with Jan de Vloed

地点:比利时安特卫普Korte Nieuwstraat 33

客户:Flanders Business School

项目主管:Patrik Steels

设计建筑师:Lore De Baere

项目建筑师:Dennis Delvael

室内建筑师:Anne-Mie Vermaut

竣工时间:2011

项目面积:1,608.07 sqm

预算:€ 2.695.921,28 [excl. BTW]

摄影:Thomas De Bruyne

城市规划

本案项目涉及两座19世纪建筑,位于Sint-Katelijnevest街与Korte Nieuwstraat街两条街道相交的角落处。这两座建筑形成一个整体,层层相连,1981年开始成为列管建筑。两座建筑闲置在那里,处于危险状态。

建筑

法兰德斯商学院与建于19世纪的独特的历史建筑耶稣会小礼拜堂毗邻,希望建造一个全新的基础设施,满足最现代的行政教育要求,还要有礼堂、自助餐厅、会议室、咖啡厅、商务中心、办公空间等。设计概念的基础是保留原来的闲置空间、历史外墙、礼堂及其休息室(有五个休息室与礼堂相连)。通往礼堂的交通流线成为建筑设计最重要的部分,这一建筑设计使法兰德斯商学院具有活力和创造性的企业精神变得更加具体。休息室与原来的外墙和建筑中独特的闲置空间相连,成为具有张力和视角独特的区域。


Architects: BURO II & ARCHI+I in collaboration with Jan de Vloed

Location: Korte Nieuwstraat 33, , Belgium

Client: Flanders Business School

Project Director: Patrik Steels

Designer Architect: Lore De Baere

Project Architect: Dennis Delvael

Interior Architect: Anne-Mie Vermaut

Completion: 2011

Area: 1,608.07 sqm

Budget: € 2.695.921,28 [excl. BTW]

Photographs: Thomas De Bruyne

Urban planning

The building project concerns two 19th century buildings on the corner of the Sint-Katelijnevest and the Korte Nieuwstraat. These buildings form a whole and are connected on each floor. They have been listed since 1981. The buildings were vacant and in a precarious condition.

Architecture

Bordering the unique and historic 19th century Jesuit chapel, FBS wanted to build an entirely new infrastructure that meets the most modern requirements of executive education, with an auditorium, cafetaria, conference accommodation, a coffee and business corner, office space, etc. The preservation of the original vacant space and the historic outside walls form the conceptual basis together with the auditorium and its break rooms (five areas connected to the auditorium). The circulation from and to the auditorium becomes a substantial part of the architecture that externalises FBSs dynamic and creative entrepreneurship. The break rooms engage with the original outside walls and the unique vacant space in the building, resulting in interesting fields of tension and perspectives.

Engineering

The starting point of the design concept is the preservation of the uniqueness of the listed building: the original intermediate floors, historic vacant space, ventilation of the canals and the 19th century façade.