中国,北京,中欧国际工商学院北京分校/ ACXT Arquitectos

建筑师: ACXT Arquitectos / Iñaki Garai

地点:中国北京

合作建筑师:Jose Cavallero (IDOM – ACXT), Inés López (IDOM – ACXT)

中方合作见周四:Li Dongmei (IPPR), Chen Xuesong (IPPR), Li Huaisheng (Tsinghua Gongmei), Lin Junda (Tsinghua Gongmei) y Guo Wei (Tsinghua Gongmei)

客户:CEIBS

项目年份:2010

项目面积:18,000 sqm

摄影师:Aitor Ortiz

CEIBS(中欧国际工商学院)是亚洲最优秀的商业学院。随着学院的发展,校方决定在北京新建一所分校,并委任ACXT-IDOM建筑设计集团为总建筑师。

新校区位于北京中关村科技园,占地面积约33000平方米,建筑分为地上三层,地下一层,总建筑面积19000平方米。该项目的限制条件主要有三:一是教学功能,二是中关村科技园的总体规划(该规划是在一片森林中零星分布几座简洁的建筑物,如同茫茫大海中的几座孤岛),以及客户的设计要求(工程分两个阶段建设,并在一期结束后建筑外观完好一如竣工之后)。

为保留更多公共空间,地下室完全占据了地块的下方,构成了一期的建筑,主要用途有演讲厅、阶梯教室、讨论室和吧台。设计仿照传统中式建筑,分布着许多庭院,不但能调节气候,还能让我们优先考虑不同空间之间的关系,不会错过欣赏建筑全貌的机会,因为这座建筑刚好位于北京的紫禁城之中。

在其他两层设有更多讨论教室和普通教室,以及其余非公用空间,如教授及员工办公室。这些房间如手指一样连接着一条长长的走廊。每层都有不同的形状,与森林的关系也各不相同。地下室就如同大树的树干,庭院栽满了翠绿的竹子,创造出一种私密空间,二层的带顶露台也具有相似的氛围,而三楼主要为员工与教授办公室,如同轮船上的瞭望台一般俯瞰着森林。

传统的中式建筑和设计思想令我们深深为之着迷,这一点早已体现在我们的建筑理念当中,建筑外形正由此而来,在色彩与材料的选择上,尤其在建筑的空间格局上,也都很容易就能看出来。CEIBS的办学精神体现了中欧文化之间的碰撞,这也正是建筑体现这一精神的方式。

现在,我们可以看到一期工程已经结束,很快将开始二期建设,届时建筑将以令人尊重的欧洲观点来诠释风水学中中式建筑的动态阴阳平衡理念。

ACXT Arquitectos提供文字


Architects: ACXT Arquitectos / Iñaki Garai

Location: ,

Collaborating Architects: Jose Cavallero (IDOM – ACXT), Inés López (IDOM – ACXT)

Collaborating Chinese Architects: Li Dongmei (IPPR), Chen Xuesong (IPPR), Li Huaisheng (Tsinghua Gongmei), Lin Junda (Tsinghua Gongmei) y Guo Wei (Tsinghua Gongmei)

Client: CEIBS

Project Year: 2010

Project Area: 18,000 sqm

Photographs: Aitor Ortiz

CEIBS (China Europe Internacional Business School) is the Business School leader in Asia. As part of it´s growth has taken the decision of building a new Campus in Beijing contracting AXCT-IDOM Group as design architect.

The new Campus occupies about 19,000 sqm in a three floors building and a basement floor in a plot 33,000 sqm in the Zhong Guan Cun Science Park in Beijing. The project is conditioned by the teaching function, the Zhong Guan Cun Science Park master planning which proposes a series of compact buildings scattered in the forest as small islands in the ocean and finally by the client´s needs of building it in two phases and making it look as good and as finished also at the end of phase 1.

A basement, which occupies completely the plot permitted with the more public, composes the building in phase 1 and main uses as the lecture hall, the amphitheaters classrooms, discussion rooms and bar. It is full of courtyards that like the Chinese traditional architecture give as a very good climate control and let us prioritize the relationship among different spaces not losing the complete vision of the building as it happens in the forbidden city in Beijing.

In the other two floors we have some more discussion rooms and flat classrooms and other more not so public uses as professors and staff working spaces and organized as fingers linked to a long corridor. Each floor has a different shape and a different relationship with the forest. Basement relationship is with the trunk of the tree and with the courtyards full of green bamboo creating a introvert space, second floor with the crown with a similar ambient and is the third floor the one occupied by the staff and professors is the one that looks over the forest like a metaphor of a ship lookout.

The traditional Chinese architecture and philosophy already fascinated us, and it has been the engine of our architectural ideas helping us to shape the project, and it is easy to recognize it in the election of the colors and materials as, mainly, in the spatial configuration of the building. This is the way the building represents CEIBS spirit of encounter between China and Europe.

Now we can see finished the phase 1 ended but it will be in phase 2 when the building will be able to express the dynamic concept of balance of the Chinese yin yang in the Chinese architecture thanks to the feng shui art and, in this case, interpreted from our European respectful point of view.

Text provided by ACXT Arquitectos