西班牙,阿尔格尼亚音乐厅与住宅/Cor & Asociados事务所

西班牙建筑师事务所 Cor & Asociados最近在阿里坎特附近的村庄完成了一座如珍珠般璀璨的音乐厅。

这座多功能礼堂的外表粘满了闪闪发光的瓷砖,礼堂毗邻经过改造的民事警卫宿舍,二者共同构成了两层高的新音乐中心。

由玻璃盒子包裹的楼梯连接着原有的U形建筑与扩建部分。

新建筑还环绕着一个中央庭院,可用于露天音乐排练。

分层遮阳板在礼堂内墙上形成了如重叠的鱼鳍一般的造型,顶部采光,光线从缝隙中透射到屋内。

最近另一个以陶瓷为主的项目是一座中央铺满彩色马赛克的图书馆,点击这里看详细报道。

摄影David Frutos.

以下文字由Cor & Asociados事务所提供:

阿尔格尼亚MUCA音乐厅与住宅

Cor & Asociados. Miguel Rodenas + Jesús Olivares

该项目主要涉及现存建筑的回忆与开发新项目的契机。阿尔格尼亚是西班牙阿利坎特境内的一个小村庄,现有人口2000人,以农业与大理石加工业为经济命脉。

客户要求我们设计一座建筑,不但能够汇聚村里举办的各种音乐和文化活动,并且还能提升未来的文化水平。他们委托我们寻找一个契机,明确地将设计构思表达出来并且将之实现。在这种情况下(其中也包含了大规模音乐活动的时间安排以及最高562800欧元的预算),我们在第一段工期重新修建了上世纪80年代之后就弃置不用的民事警卫宿舍。

这样一来,我们只需要设计670平方米的表面区域就可以了,再建造一座占地350平方米、共有230个座位的新礼堂。在第二段工期中,我们提议建一座带有露天剧场的公园,将村子及其未来的城市发展区域结合起来。建筑方案的确定正是此次项目的契机。有时候在这种情况下,比起严格遵循建筑规范、符合美学标准、满足材质与外形等要求,建筑师在做决策时往往不得不更多地考虑到“机遇的创建”以及为村子安排密集而适宜的活动计划等相关情况。

该项目位于西边村口,毗邻当地传统的酿酒厂,而且新城市发展计划也将围绕该地区进行。我们建议保留建筑附近的绿地,在第二段工期开发露天剧场和种满黄檀的花园,到时就能有足够的建筑实体将新城市发展计划与原有项目分离开来,产生一个环绕形的衔接场所。设计方法的可靠性和对于成功的笃定对于这种村子来说是极为重要的因素,因为机会难得,预算也不可能增加。这就是为什么建造一个与村子密切相连的综合实体如此之重要,在审核时所有代理商和普通村民都参与其中。

此外,场地中建于上世纪60年代的原有建筑,即民事警卫宿舍,虽已荒废多年,但其墙体承重结构仍保存完好。宿舍建筑为U形平面格局,中间有一座有趣的庭院。为开发该项目,我们建议对宿舍进行改造。新建筑与老建筑被新建的楼梯隔开,新楼梯以玻璃盒子包裹,顶部采光,试图为敦实的圆形结构添加一种纤弱之感。多功能大厅共有230个席位,这些座位是可移动的,大厅的装置可适应各种功能,无论是音乐会还是新年晚会,各种活动都能举办,这也是为什么在大厅内还设有仓库,因为在这里可以归置整理所有的多功能构件。

中央庭院可用来为露天乐队排练提供场所,也可以举办颁奖晚会等其他活动,庭院内无任何固定设施。此外,它与后院是一同设计的,我们希望把后院也变成露天演出大厅。此项干预设计有很大的使用潜力,我们希望用最少的设计实现最多的功能。为了实现令人惊叹的全新建筑立面,我们对现存的建筑进行了改造,不过没有任何外形上的变化,而只是重新使用了旧式的建造工艺,并把它们刷成亮度不同的白色,很有层次感,其目的就是为了在使用者记忆中的老建筑与新建筑之间造成一种张力。取代新演出大厅的是一个封闭的盒子,从其外形和尺寸上来看这真是一个奇怪的建筑元素。为了强调这种感觉,我们为之添加了一层以特殊材料制成的覆层,散发着彩虹般的珍珠光泽。

新一代“低成本”建筑的里程碑:动感而明亮

从建筑设计上来说,这种醒目的地标性建筑通常总是免不了与昂贵的造价、令人惊异的材料以及雕塑一般的造型扯上关系。然而,该项目却采用了低成本方式,主要依赖于两大概念,其一是利用了“知觉心理学”,使建筑显得富有动态美与明亮之感,而另外一点与外形有关,采用了与场地周围工业景观规模相似的、低矮而圆润的外观设计。在大都市中,标志性建筑通常作为城市的形象而令人过目难忘,并且与城市及其自身价值紧密相连。

在村镇级别的地区采用这种推销手段则必有所指,因为他们只不过是需要一座具有特定用途的建筑物。在这里,可以从构思开始,设计一套方案令村子的外观形象恢复活力,并强化这一形象,加速此地迫在眉睫的经济变革。

陶瓷:散发珍珠光泽,色彩斑斓

为了产生随着光线的变化或观察角度的改变而持续变化、充满生气的体量,建筑师采用了陶瓷覆层,散发着五彩斑斓的珍珠光泽,这一方案改变了建筑的色彩、饱和度及其深刻的内涵,令建筑显得生机勃勃。

大胆起用这种材料,加上利用原有的烘烤、玻璃化及金属沉积工艺,为该建筑带来了“ex-novo(古典现代式)”的外观效果,回应了设计要求,没有造成构造上或外形上的转变,而是采用了更为敏锐而巧妙的设计。

这项技术主要采用了一种耐霜冻的陶瓷基础材料,适用于室外。每一种贴板都在干燥条件下被压制,并烘烤三次:首先在950ºC高温下将板材烤得软而脆,然后烘烤白色搪瓷,在1180ºC高温下将其快速旋转,变成玻璃状,最后,在大约780ºC得到散发珍珠光泽的饰面板或金属反光板。该项目的契机就是在村民的共同监督之下实现一项建筑方案。多年以来,音乐一直是阿尔格尼亚文化的重要组成部分。该建筑正好将村子里所有的文化活动都聚集到了一起。

该项目的设计背离了音乐领域的传统形象,我们将之引领到了一个更加未知的情境之中,适用于更广泛的用途。为确定建筑方案,我们与许多代理商以及村民们召开了各种会议,从而使建筑物功能广泛:既能上音乐课,进行乐队排练和音乐会演出,又能组织“rondalla(以拨子为主的弦乐团)”和合唱团,给各种地区舞蹈团体提供舞蹈课和演出空间,组织“dolçaina and tabalet(一种西班牙传统乐器)” 团体、摇滚乐队,开设作曲工作坊和电子音乐课,另外还有展览室、会议室、礼堂、举办流行宴会的场所,甚至还有一间政府专用仓库。

音乐,提升了村子的社会地位

这里的乐队都极富巴伦西亚传统,因为几乎每个村镇都至少有一两个这种音乐团体。这些乐队的音色之美在世界各地都是公认的,其中一些乐队成员甚至超过了125人。

他们不仅是文化团体,还是社会团体,对村庄的贡献已经远远超出了音乐范畴,对社会融合、构成以及团体福利工作等方面也颇为关注。阿尔格尼亚的乐队就是个中的典范。每次举办活动或音乐会,甚至表演之前的排练都对公众开放,人们不仅能欣赏到演出,参与正式活动,连它们的准备过程(排练、试音、课程与会议)也都参与了。举个例子来说吧,因为当地人的文化活动很少,所以他们每周都来协助乐队排练。

因此,在巴伦西亚自治区存在着一张由乐团和音乐中心组成的网,这里也是世界著名音乐家的摇篮。在此推动下,1968年,巴伦西亚的音乐社团联合会正式成立。其目的是推广音乐教学与实践活动,将爱传播到四方,丰富人们的想象力,也促使社会进一步推动文化发展。在欧洲,巴伦西亚自治区的乐队数量比奥地利、荷兰两国加在一起还要多。

建筑的历史痕迹:无法抹灭的记忆

当你决定对一座历史痕迹深刻的老建筑内进行改造时,就会发现再没有比民事警卫宿舍及检查站更合适的选择了,人们普遍认为,该项目的一大挑战就是抹去这些历史痕迹。

为此,我们与Luisa Martí领导下的艺术机构“La Ballena Imantada”合作在建筑内部举办了一场社会与艺术活动:“60 glances”,其目的是邀请60名艺术家来此作画,在一天之内将画作遍布于门窗的每一根边框与过梁。

我们发动了一次成效卓著的社会行动,将建筑附近的500多人聚集在一起,他们之中有艺术家、音乐家、普通观众,还有一些亲朋好友,我们借此机会展示了还在施工之中的建筑物,同时抛开设计师的身份,开始在公众之间制造一种和谐的氛围,让未来的建筑使用者们来决定建筑的未来。

在该项目中,这项关系到社会学和人类学的工作对于转变人们的回忆来说是极为重要的。


Spanish architects Cor & Asociados have completed a pearlescent music hall in a village near Alicante.

Shimmering porcelain tiles clad the multi-purpose auditorium, which adjoins converted civil guards quarters to comprise the new two-storey music centre.

Staircases encased within glass boxes link the existing U-shaped building to the extension.

The new block encloses a central courtyard for open-air music rehearsals.

Layered screens create overlapping fins on the interior walls of the auditorium, which are backlit in stripes.

Another recent project to feature ceramic tiles was a library with a mosaic rainbow at its centre – see the story here.

Photography is by David Frutos.

The following text was written by Cor & Asociados:

Music Hall and House in Algueña MUCA

Cor & Asociados. Miguel Rodenas + Jesús Olivares

The memory of existing architecture and the opportunity of a new program. Algueña is a small village in the interior of Alicante County, with a population of two thousand and an economy based in agriculture and marble industries.

We were asked for a building able to bring together all the activities related to music and culture that took place in the village, and also promoting its cultural future. We were commissioned to search for an opportunity, articulate it and carry it out. Under these circumstances, that also comprised the definition of an extensive musical schedule of activities and a maximum budget of 562.800 €, we proposed in a first phase the rehabilitation of old Guardia Civil’s quarter that was in disuse since the 80s.

That allowed us to have a surface area of 670 m2 that we only had to adequate, and the construction on a new Auditorium of 350m2 and 230 seats. In a second phase, we proposed the construction of a park with an open-air auditorium that will join the village and its zone of future urban development. The definition of the architectural program is the opportunity in this project. Sometimes, as in this case, the decisions of the architects have to do more with the “building of an opportunity” and the creation of a dense and appropriate schedule of activities for the village, than strictly with the discipline, the aesthetics, the materiality, the form…

The intervention is located in the west entrance to the village, near from classical local wineries, in a city limit that the new urbanistic plan will develop around this plot. We propose to reserve a green zone beside the building, to develop in second phase an open-air auditorium and a garden with jacarandas, that will have enough entity to separate the new urbanistic development of the existing one, and generating a joining place and giving it ambiental quality. The responsibility in the approach and the impossibility of failing are important parameters in this kind of villages, where the opportunities come rarely, and there’s no possibility of increasing the budget. That’s why it is very important to construct a complex reality linked closely with the village, and auditing the process with all the agents and citizens involved.

Besides, in the plot exits a building of the 60s, an old Guardia Civil quarters, that is in disuse from years and that has a load-bearing wall structure in good state of maintenance. And its shaped in U with an interesting central courtyard for this architectural program. We propose to rehabilitate it for developing that program. The new construction is separated from the old by new adapted stairs that are enclosed in glass boxes lighted from overhead, that try to add fragility to the rotundness of the whole. The multipurpose hall houses 230 seats, these seats are moveable and the installations are able to accommodate different kind of functions, from a concert to a new year’s eve party, that’s why it also houses a warehouse where organize all these elements that allow use change.

The central courtyard is designed to house the rehearsals of the music band in open-air, or any other kind of functions as award giving parties, etc. without any fixed element. Moreover, it’s designed together with the back courtyard, in which we propose to develop another open-air hall. The intervention has a great potential to be used and we propose more for less. In the existing building we propose the rehabilitation without formal changes. Simply recovering all the old constructive techniques and turning them white with different grades of shine with the intention of generating tension between what the users remember about the building and what it is now, we search for surprise perceptions and the generation of a new surface. Instead the new hall is a blind box, a strange element because of its shape and dimensions. To emphasize this sensation we propose a cladding that vibrates and shines with a pearly-iridescent material.

The generation of a “low cost” landmark: vibration and brightness

The generation of this recognizable landmark, architecturally speaking, usually has to do with expensive budgets, amazing materials and sculptured shapes. However, this project generates this landmark with a low cost solution relying on two concepts, one concerns “psychology of perception” and uses vibration and brightness, and the other concerns shape and uses the rotund appearance with proportions similar to its industrial landscape. Brand architecture is used in big cities to offer a recognizable image that can be easily remembered and associated to a city and its values.

Using this kind of marketing at village level has to be reflected, because they only need a building for a determinate program. Here it allows starting sketching a strategy to reactivate the exterior image of the village, and helping strengthen it for the imminent economical change it’s immersed.

The ceramic: pearly and iridescent

The use of a ceramic surfacing with pearly and iridescent finishing responds the intention of generating a vibrant volume in constant change, due to lighting changes o observatory movements, this solution makes the building vibrate, changing its colour, saturation and profundity.

The bet on this material, made “exnovo” for this building, with the use of existing techniques of firing, vitrifying and metals deposition, give this appearance and respond to the necessity of not creating a tectonic or shape solution, but a perceptive one.

This technique is based on a porcelain base material that resists frost and is guaranteed in exterior. Each of these plates is pressed in dry and is fired 3 times: first of them at 950ºC to biscuit it, second to fire the white enamel and vitrifying the biscuit at 1180ºC in rapid cicle, and third that obtains the iridescent-pearly finishing or the metal reflections at 780ºC approximately. The opportunity of the project is the creation of an architectural program audited with the village. For many years music is an important part of the culture in Algueña. This building is the opportunity to bring together in a same space all the activities that are spread through the village.

The program departs form music realm and we lead it to a more indeterminate situation, linked to multipurpose uses.After doing the work of defining the architectural programs, that we developed in multiple meetings with different agents and citizens, the building houses a wide range of activities form music lessons, rehearsals and concerts of the municipal music band, the “rondalla” and choir, lessons and performances of the regional dance group, the “dolçaina and tabalet” group, rock bands, composition workshops and electronic music lessons; to exhibition rooms, conference rooms, assembly rooms, place to hold popular feasts, and even a municipal warehouse.

The music as social enhancer in a village

Music bands are a great valencian tradition because in almost every village and town it exists at least one of these musical groups. The musical quality of these bands is recognized around the world, some of them reaching more than 125 members.

These groups are not only cultural entities but also social, with a high degree of participation in the village that goes far beyond the music and concerns social integration, formation and group work. Algueña’s band is a good example of this. Each event or concert, and even the rehearsals are followed by the people; not only the results (concerts) are appreciated but also the process (rehearsals, auditions, lessons, meetings) are shared. As an example: as they have few cultural events, people assists to weekly rehearsals of the band.

As a result, in the Comunidad Valenciana exists a network of bands and music centers that are the birthplace of internationally prestigious musicians. This encouraged the creation in 1968 of the Musical Societies Federation of the Comunidad Valenciana. Its aim is to promote and spread the love, teaching and practice of music and enhancing associationism and allowing society a mean of cultural development. In Europe, the Comunidad Valenciana is the region where more music bands exist with Austria and Holland.

The historical marc of the building. Working with collective memories.

When you decide to work in an existing building with a profound historical mark, so profound as can be in a Guardia Civil quarter and checkpoint, it’s commonly assumed that one of the challenges of the project will be erasing that historical mark.

To do so we developed with the Art Agency “La Ballena Imantada”, directed by Luisa Martí, a social and artistic event in the building: “60 glances” whose objective was to take 60 artists paint during a day each one of the jambs and lintels of the doors and windows.

We generated a “transcendent social act” that brought together more than 500 people around the building among artists, musicians, spectators, familiars,.. allowing us to show the building while still in construction and start to weave a consensus atmosphere between the citizenship, detaching authorship and leave the building up to its future users.

This work concerning sociology and anthropology is vital in this project to provoke a shift in the collective memories.