荷兰,阿姆斯特丹,新贵宾航站楼/ VMX Architects

建筑师: VMX Architects / Don Murphy

地点:荷兰阿姆斯特丹

客户:Schiphol Real Estate

项目经理:Leon Teunissen

承包商:Friso Bouwgroep

结构工程师:Van Rossum Raadgevende Ingenieurs

捐献者:Hugo Kok

项目年份:2009

项目面积:6,000 sqm

摄影:Courtesy of VMX Architects

阿姆斯特丹基浦机场的新贵宾航站楼是接待国家元首、皇室成员、CEO、明星和顶级球星进行私人和商业飞行的地方。为了应对现如今飞行不便、航空公司成本低廉以及乘飞机需要排长队等问题,VMX建筑师事务所找到了一种航站楼设计灵感,这种灵感来自飞行还令人感觉愉快而又奢侈的时代。

乘坐私人飞机就应该尽可能地接近飞机,无须排长队和进行过多的安检控制。VMX事务所试图优化这一过程,因此设计了可以让汽车进入到中央的建筑,乘降地点与等候的飞机距离最短,飞机停在一个巨大的雨篷下,可以保护乘客免受风吹雨淋,并且避开狗仔队。

作为商业建筑的一部分,必不可少的4000平方米办公空间被设在了航站楼的二层。建筑形式和巨大的雨篷细节设计不仅能保护乘客免受气候影响,还能最大化防止办公人员的工作受到干扰。倾斜的立面、窗户和雨篷能让光线照射到办公空间,建筑内的办公人员可以向上看到天空,但无法向下看到抵港的乘客。

与荷兰加尔文主义设计方法和全球航空旅行的理性主义设计不同,这座建筑有着银色闪光的聚酯表皮和粉色的玻璃,故意给人一种奢华之感。

资料来源: V2com


Architects: VMX Architects / Don Murphy

Location: Amsterdam, The Netherlands

Client: Schiphol Real Estate

Project Manager: Leon Teunissen

Contractor: Friso Bouwgroep

Structural Engineer: Van Rossum Raadgevende Ingenieurs

Contributor: Hugo Kok

Project Year: 2009

Project Area: 6,000 sqm

Photographs: Courtesy of VMX Architects

The new VVIP (Very, Very Importan People) Terminal at Schiphol Airpot in Amsterdam is where the private and business flights of Heads of States, members of the Royal Family, CEO’s, pop stars and top football players are handled. As a reaction to the inconvenience of flying today with low-cost airways and long queues, VMX found it’s inspiration in the terminals from the era in which aviation was seen as a pleasure and had a luxurious appeal.

When flying on a private plane it should be possible to reach the plane as efficiently as possible, without long queues and excessive security control. VMX has tried to optimise this luxury by allowing the car to enter the middle of the building at the drop-off, with the shortest distance possible to the waiting plane under a large canopy, sheltering the passenger from rain, wind or the paparazzi.

As part of the business case, 4,000 sqm of office space was necessary and was created on the first floor of the terminal. The form of the building and the detailing of the enormous canopy protect the passengers not only from the climate but also from the possible indiscretions of office workers. The sloping facades, windows and canopy allow light to come into the offices and direct the view upwards towards the sky, instead of downwards to the arriving passengers.

Contrary to the Calvinistic approach in the Netherlands and to the rationalisation of global air travel the building has with it’s silver sequined polyester skin and pink glass deliberately a luxurious feel.

Publication material via V2com