葡萄牙,塔布阿苏,塔布阿苏市政泳池/ Topos Atelier de Arquitectura

建筑师:Topos Atelier de Arquitectur / Jean Pierre Porcher, Margarida Oliveira and Albino Freitas

地点:葡萄牙塔布阿苏

合作者:Sofia Lima, Michael Ferreira, Luís Peixoto

项目年份:2008

项目面积:2,059 sqm

摄影:Xavier Antunes

该建筑坐落在一个地质地形条件和通道入口条件都很差的区域,位置靠近城市公园。项目包括室外游泳池、运动大厅和培训班,目的在于创建一个教育活动中心,充实人们的业余文化生活,提升这一区域的城市环境。为了使地形条件满足项目要求,必须设计一条新的路线,通过延续原有结构,将城市扩建结构的一部分设置在原有核心筒周围。

第一批设计草图与原有结构导致的斜坡变形完全不同,表明了创建一座简单而又独立的综合建筑的必要,而且建筑融入斜坡,完全面向景观。

设计正是基于此概念进行了项目开发,并展示了两个可能的“成分”:第一个是进入通道以及建筑入口的轴线,轴线融入斜坡或楼梯中,仍然能让人欣赏到乡村景观;第二个是山谷轴线,与面向广阔景观的斜坡平行,从入口广场到泳池主建筑,在整座建筑的各个位置都能看到周围的景色。

文字由Topos Atelier de Arquitectur提供。


Architects: Topos Atelier de Arquitectur / Jean Pierre Porcher, Margarida Oliveira and Albino Freitas

Location: Tabuaço, Portugal

Collaborators: Sofia Lima, Michael Ferreira, Luís Peixoto

Project Year: 2008

Project Area: 2,059 sqm

Photographs: Xavier Antunes

The building is located in an area of difficult geological, topographical and accessibility conditions. The choice of this location, near the city park, the outdoor swimming pools, the sports hall and schools, aims to create a center of educational activities capable of producing a momentum for the consolidation and upgrading of the urban environment of this part of the city. For the viability of the terrain, it was necessary to design a new route that by continuing the existing fabric, will fix part of the urban expansion around the existing core.

The first sketches, as opposed to a distortion of the slopes by the existing construction, pointed to the need to create a building integrated, simple, monolithic, 'snapped" to the slope and totally oriented to the landscape.

Developing the project on this concept, the design showed two possible "compositions" - the axis of access and entry to the building that, dipping trough the ramp or the stairs, still offers a perspective of a rural landscape; and the axis of the valley, parallel to the slope that opens on a vast landscape, seen through the building from the access square and trough the pool’s main building.

Text provided by Topos Atelier de Arquitectur