德国,柏林,nhow酒店 / NPS Tchoban Voss

留心大悬挑结构!一个底面有镜面效果的四层结构从柏林nhow酒店上方悬挑而出,离地面25米(摄影Roland Halbe)。

巨大的悬挑结构包括共11层的nhow酒店上面的楼层,nhow酒店由德国建筑师事务所NPS Tchoban Voss设计。

悬挑结构的端部为全玻璃立面,底面覆盖抛光铝板,创造出一种镜面效果,能反射下面的酒店屋顶。

这家酒店是nhow连锁酒店的其中之一,有310间客房,还有音乐设施,包括一间舞厅和一间录音棚。

以下文字由建筑师提供。

3837音乐与生活方式,柏林nhow酒店

新四星级酒店

西班牙nh集团的四星级“柏林nhow”音乐酒店建在原有的仓库旁,南侧是斯普雷河,北侧是Stralauer Allee,包括310间客房、两间餐厅、一个包含舞厅的会议中心,有温泉水疗区域和一个地下停车场。

建筑结构和立面设计参考了建筑周围的环境。一个巨大的悬挑立方体传达了起重机驾驶室的主题,而立面表面则采用了从前的重要城市港口Osthafen普遍采用的棕色石材。

酒店下面的部分分为两个部分,共七层,两个部分各自形成U形面向水体,中间通过玻璃结构相连。

西侧建筑上面额外增加了一个独立的四层结构,俯视着岸边。住在这一侧套房中的客人可以直接上到屋顶露台,还能非常方便地进入一个室内录音棚,录音棚悬挑地面之上70英尺,盘旋在水面之上80英尺的地方。

在街道层,由大尺寸玻璃板构成的落地玻璃窗将酒店与旁边的老仓库分隔开。玻璃结构之上的立面覆盖的是穿孔砖块,其上不规则地分布着方形的窗户。

所选的砖块颜色不同,排列方式也不同,不规则的表面为建筑增添了一抹生动的效果。顶部的楼层(8层到11层)覆盖着反射率极高的铝板,客人通过全玻璃双层立面可以看到西南方向壮观的美景。

设计与施工规划(LP 1-4)、设计与立面规划(LP 5):Sergei Tchoban, nps tchoban voss, Berlin

室内设计:Karim Rashid, New York

客户:NDC Nippon Development Corporation GmbH

总建筑面积:约22.000 m²


Extreme cantilever alert! A four-storey block with a mirrored underside juts out from the top of a Berlin hotel, 25 metres above the ground (photos by Roland Halbe).

The huge cantilever comprises the upper floors of the eleven-storey NHow Hotel, which was designed by German architects NPS Tchoban Voss.

The end of the cantilever is fully glazed whilst the underside is clad in polished aluminium, creating a mirror that reflects the hotel roof below.

Part of the NHow chain, the 310-room hotel contains music facilities that include a ballroom and a sound studio.

Another Berlin cantilever by NPS Tchoban Voss was also featured on Dezeen this week – see our earlier story.

See more stories about cantilevers on Dezeen »

The following text is provided by the architect.

3873 Music and Lifestyle Hotel nhow Berlin

New four-star hotel

Aligning with the existing storehouses the four-star “nhow Berlin” Music Hotel by the Spanish nh-group is located between the River Spree to the south and Stralauer Allee to the north containing 310 rooms and two restaurants, a convention center including a ballroom, and offering a spa area and an underground car park.

The structure of the building and the façade design refer to the situation of the building A huge cantilevered cube cites the motif of a crane cabin, whereas the façade’s surface mingles into the ubiquitous brown stone materiality at the formerly important city harbor of Osthafen.

Divided into two blocks the volume accommodates seven floors forming each forming an open U-shape onto the water and connected via glass interstice.

The western block is topped by four additional floors in a separate volume overpeering the banks. Here the exclusive nhow suite gives access to the roof terrace and has an optional connection to an in-house sound studio, cantilevered on about seventy feet and hovering eighty feet above the water.

On street level a floor-to-ceiling glass band with large-size panels distinguishes the hotel from the neighboring old storehouses. The façade zone above is formed by perforated brick coat with irregularly arranged square windows.

The chosen bricks vary in color as well as in their line-up adding a vivid optical brigo to the massive volume by an irregular surface. The fitted top levels (7th to 10th floor) wear a highly reflective aluminum cladding and allow splendid views to the southwest through an all-glass double façade.

Sergei Tchoban, nps tchoban voss

Berlin:
design and construction planning (LP 1-4)

design and façade planning (LP 5)

Karim Rashid, New York: 
Interior design

Client: NDC Nippon Development Corporation GmbH

gross floor area: approx. 22.000 m²