泰国,曼谷,LIT酒店/ VaSLab Architecture

建筑师:VaSLab Architecture

地点:泰国曼谷

客户:Star Hotel

项目年份:2011

项目面积:7,000 sqm

摄影:Spaceshift Studio

当一个人远离故土,身在异乡,总会产生格格不入或孤立无援的感觉,因为这里既不是我们所熟悉的地方,也不是日常生活的环境。尤其是在一座五光十色的大都市里,不同的民族、文化,甚至是建筑风格,都可能让我们感到不适应。

曼谷LIT酒店就坐落在这样一个种族、文化、建筑风格交融的复杂地区,距离轻轨线路200米远,艺术博物馆和购物中心与这里仅隔着一个街区,建筑基地四周都是商店、背包客常常光顾的酒店,也不乏街头小贩。该酒店由VaSLab建筑事务所设计,旨在彰显这样一种建筑空间:既能吸引路人的注意力,又能隔绝外界喧嚣,自成一个温暖舒适的小天地。酒店平面格局为L形,共有79间客房,设有游泳池、spa、健身室、蒸汽房、自助餐厅与酒吧,及多功能厅,另外还有一个双层的绿色空间十分引人注目。入口位于底层,可通往酒店服务台,在这里能看到下沉式庭院的景致,同时在视觉上与通高的玻璃大厅相连。庭院四周为健身室、蒸汽房和spa,健身室上方为游泳池。人们从酒店的正面顺着绿意盎然的阶梯向上走到室外就餐广场,之后还能沿着雕塑一般的连桥进入室内餐厅。

这些幽静的空间从外界是绝对无法窥探的,这种设计是受到了新娘面纱的启发,即“独立式立面”。立面为3至7层的客房提供了一道屏障,让人们更加专注于酒店内部的景致:绿化广场、下沉式庭院、游泳池、立面照明装置等等,而非酒店周围的旧式商店建筑。立面上的图案设计由一系列平行四边形铝合金模块构成,以激光切割的方式创造了4种大小不同的空隙。整体立面依靠平行四边形穿孔图案构成了变化丰富的折叠外观,从这些图案中既能透出亮度不一的光线,也能让室内的人欣赏到更多的风景,从室外却很难看到室内的动态。

LIT酒店附近的曼谷艺术文化中心(BACC)险些被另一家百货商店所取代,经过长期的斗争才得以留存,受此影响,酒店注定要成为另外一项地区艺术杰作,其存在让人明白了商业领域也能融入艺术和设计领域。它就像蜡烛一样“点燃(LIT)”了这个街区,艺术与舒适也能完美交融,并且独具魅力,将城市中更多人的眼光聚焦于此。

VaSLab建筑事务所提供文字。


Architects: VaSLab Architecture

Location: Bangkok,

Client: Star Hotel

Project Year: 2011

Project Area: 7,000 sqm

Photographs: Spaceshift Studio

Being a stranger, out of place or being alienated, is a state of mind when one is away from home. It is neither a familiar place nor an everyday life environment that one is used to. Especially, in a city full of complexity; different nationalities, cultures, or even architecture, that might cause us that feeling.

LIT Bangkok is located in such a complex area of diversities and program contradictions, with 200 meters away from sky-train, a block away from art museum and shopping centers, the site is surrounded by shop houses, back-packer hotels, and also street vendors. Designed by , LIT Bangkok seeks to articulate architectural space that coexists with the ability to attract passersby but yet seclude itself away from its outer chaos as to enclose them again with warmth and comfort. The L-shape of 79-room hotel consists of swimming pool, spa, fitness, steam room, restaurant & bar, and function room, altogether with the two-layer of green space, created to attract passersby. The ground level access leads to the hotel’s reception with the inner view of sunken court, visually connected by full height glass lobby. The court is enclosed by a fitness room, a steam, and a spa that sits below the elevated swimming pool. While the front green steps take the users up to the plaza level hosted by the outdoor dining space then fluctuates into the indoor restaurant via a sculptural bridge.

The creation of these introverted spaces with a restricted sight to outside surroundings is inspired by the metaphor of a bride veil, “a detached façade”. This façade acts like a screen for the accommodation floors level 3 – 7, as to create the ability to concentrate more on the hotel’s inner sceneries; green plaza, sunken court, swimming pool, façade lighting, etc., than focusing on the surrounded areas of old shop houses. The façade’s pattern design is made of a series of parallelogram aluminum composite module, laser-cut to create the variations of 4 different void sizes. The overall façade composition represents the dynamic folding mask with patterned punctures that gives a various amount of light and different degrees of sight outside-in and inside-out.

Also influenced by a long fought history of the close-by Bangkok Art and Cultural Center – BACC (its site almost gave away to another department store), LIT is destined to be perceived as another district’s artwork, where it convinces that the world of commercials may be dimmed and merged with the more of art & design realm. Like a candle “lit” in the district, where art and comfort could well blend together, yet charming enough to attract the interests of any strangers in this small metropolis.

Text provided by VaSLab Architecture