西班牙,阿尔蒙特剧院/ Donaire Arquitectos

观众进入这座位于西班牙韦尔瓦的剧院,要从头顶上方一个巨大的混凝土结构咖啡馆之下经过,咖啡馆坐落在紫色和蓝色背光玻璃墙体上。

为阿尔蒙特剧院的观众提供的点心就是在这个位于二层的混凝土结构里制作的。

此外,占据这座二层建筑室内大部分面积的是一个大礼堂,周围环绕着标准的衣柜和更衣室。

休息室内装有木质隔墙、楼梯和长椅,大礼堂内的地板也是木质材料。

剧院建筑所在位置从前是一座酿酒厂,被原有建筑所围绕,面对着一个公共广场。

摄影:Fernando Alda

以下是建筑师提供的更详细的信息:

西班牙韦尔瓦阿尔蒙特新剧院

这座建筑位于从前一座老酿酒厂所在的位置上。

设计所面临的挑战就是要将新建筑与原有老建筑结合起来,表明对文化的尊重,还要使新建筑成为三座建筑和一个公共空间所组成的文化综合体的一部分。

建筑空间成为城镇的主要场所和重要的集会地点。

建筑师巧妙地处理了光线、材料与空间,处理的方式就是对比——室外与室内的对比、新与旧的对比、纪念碑尺度与人体尺度的对比。

穿过整座建筑的路线很好地连接并解释了不同的设计手法。

一个面积较大但高度有限的区域成为入口。

纪念碑尺度的休息室欢迎着观众的到来,显示出了公共建筑所具有的规模。

地点:西班牙韦尔瓦阿尔蒙特Antonio Machado

建筑师:Donaire Arquitectos

建筑师团队:Jesús Núñez Bootello, Carmela Domínguez Asencio, Tibisay Cañas Fuentes, David Rapado Moreno, Ignacio Núñez Bootello, Beatriz Hacar Hernández, Celine Nelke, Delia Pacheco Donaire, Pablo Baruc, García Gómez

工程师:Javier Drake Canela, Guillermo Márquez Villanueva, Alfonso Buiza Camacho

客户:Junta de Andalucía, Diputación de Huelva, Ayuntamiento de Almonte

承包商:Procondal S.A.

设计年份:2004

竣工年份:2010

预算:3.676.000 € (1.125,60 €/m2 )

项目面积:3.265,70 m2


Visitors enter a theatre in Huelva, Spain, below a bulky concrete cafe that rests upon backlit glass walls of purple and blue.

Refreshments for the Theatre in Almonte are served inside this concrete first floor block.

Beyond, a single auditorium surrounded by standard wardrobes and dressing rooms occupies the majority of the two-storey building’s interior.

Timber partitions, staircases and benches furnish the lobby, whilst the auditorium has a timber floor.

The theatre building is located on the site of a former winery and nestles amongst existing buildings, facing onto a public square.

A cultural centre in Madrid also features a projecting concrete face - see our earlier story here.

Photography is by Fernando Alda

Here are some more details from the architects:

New Theatre in Almonte, Huelva, Spain.

The building is located on the site of an old winery.

It has the challenge of integrate the existing old buildings, declared as cultural interest, and being part of a cultural complex of a total of three buildings and a common space.

This space turns into the main place of the town and an important meeting area.

An opportunity to work on light, material and space. The path chosen to work on these concepts, is the contrast.

Contrast between outside and inside, between old and new, including a monumental scale and human scale.

And the journey as the thread that sews and explains the intervention.

A large area covered with large proportions and controlled height works as a high threshold.

A monumental scale lobby welcomes the visitor showing the scale of a public building.

Location: c/ Antonio Machado de Almonte, Huelva, Spain.

Architect Authors: Juan Pedro, Donaire Barbero – Donaire Arquitectos

Architect Team: Jesús Núñez Bootello, Carmela Domínguez Asencio, Tibisay Cañas Fuentes, David Rapado Moreno, Ignacio Núñez Bootello, Beatriz Hacar Hernández, Celine Nelke, Delia Pacheco Donaire, Pablo Baruc, García Gómez

Engineering: Javier Drake Canela, Guillermo Márquez Villanueva, Alfonso Buiza Camacho

Client: Junta de Andalucía, Diputación de Huelva, Ayuntamiento de Almonte

Contractor: Procondal S.A.

Project year: 2004

Construction: 2010

Budget: 3.676.000 € (1.125,60 €/m2 )

Project Area: 3.265,70 m2