西班牙,艾莲娜公主大礼堂与会展中心/ Estudio Barozzi Veiga

这座位于西班牙南部海边的大礼堂有着凹形的墙体,就像有人深呼吸抽气时的面颊。

艾莲娜公主大礼堂与会展中心由西班牙建筑师事务所Estudio Barozzi Veiga设计,其中的大厅可以举办阿吉拉斯市的戏剧表演和音乐会。

建筑处在海边散步道边,凹进的阳台为人们提供了有顶的露台。

在中央休息室和楼梯井内透过南立面上两个大型的矩形窗户,可以看到壮丽的大海景色。

以下信息由建筑师提供:

西班牙阿吉拉斯艾莲娜公主大礼堂与会展中心

这个项目是对场地特质的自然回应,一方面要对城市肌理表现出尊重,另一方面还要保护自然景观极具表现力的特色。

通过这种对比,设计师定义并生成了一种张力,使项目可以自行组织,同时还能满足场地的限制条件。

这座建筑是对当地设计语言的一种回应,简单但却有力,介于城市人造产物与有机自然物体之间。

因此这座建筑表现为一个巨大的体量,形成具有张力的不同功能空间,这种张力贯穿建筑中具有不同特点的不同空间。

与城镇形成切线关系的立面清洁、有序、静止,而与大海形成切线关系的立面却通过巨大的凹形表面重新诠释了周围空间和景观与地形导致的结构外形,与周围自然环境产生了直接紧密的联系。

国际竞赛:一等奖

设计时间:2004

建造时间:2008—2011

投资方:阿吉拉斯市

使用面积:10 200m2

建筑师:Estudio Barozzi Veiga S.L.P.

设计团队:Alberto Fernandez Veiga, Fabrizio Barozzi, Luca Colomban, Paulo Lopes , Tanja Oppowa, Antonio Pinto, Agnieszka Samsel , Antonis Vourexakis


A seafront auditorium in southern Spain has concave walls that resemble the deflated cheeks of someone taking a deep breath (photographs by Julien Lanoo).

Designed by Barcelona-based architects Estudio Barozzi Veiga, the Auditorium and Congress Palace Infanta Doña Elena provides a hall for theatre and concerts in the town of Aguilas.

Located on the seaside promenade, the building provides sheltered terraces within recessed balconies.

Two large rectangular windows on the south facade offer sea views from the central lobby and stairwell.

This auditorium is the second sea-facing building featured on Dezeen this week, following a cliff-top house in Sydney inspired by a Picasso painting.

Other auditoriums recently featured on Dezeen include a convention centre crowned by a ring of mesh thorns and a performing arts centre resembling a pair of shells.

Here’s some more information from the architects:

Auditorium and Congress Palace Infanta Doña Elena in Águilas, Spain

The project is a natural response to the particular stimulus, offered by the location.

On one hand the need to respect the urban tissue that growths inside, on the other, the one’s to preserve the expressive hue of the natural landscape.

It is through from this contrast, that we define and articulate tensions which allows the project to organize itself while a coherent response to the constraints of place.

The building is a dialectic reflection, simple but at the same time strong, between the urban artificiality and the organic naturalness.

Thus, the building results in a large mass, shaped in function of the tensions that proceeds from the different character of the spaces surround it.

Tangent to the town, the facades are clean, orderly and paused, while tangent to the sea, the facades translate the surrounding space and the configuration offered by the landscape and geography, through large and concave surfaces, that provides a direct and intensive relation with the surrounding natural environment.

International Competition: I Prize

Project: 2004

Construction: 2008- 2011

Investor: City of Aguilas

Use area: 10 200m2

Architects: Estudio Barozzi Veiga S.L.P.

Team: Alberto Fernandez Veiga, Fabrizio Barozzi, Luca Colomban, Paulo Lopes , Tanja Oppowa, Antonio Pinto, Agnieszka Samsel , Antonis Vourexakis