中国,深圳,华侨城会所/ Richard Meier

理查德•迈耶设计的深圳华侨城会所施工接近尾声。独特的几何造型,表面完全包裹着白色金属板,构成了强烈的虚实对比,这毫无疑问就是理查德•迈耶的标志性设计风格。这座建筑坐落在华侨城湿地的欢乐海岸海心岛上,周围都是大片的水域和葱翠的花园。深圳华侨城会所预计将于明年年初完工。

以下为建筑师提供的项目介绍、照片、效果图及线图。

建筑师:Richard Meier & Partners Architects LLP

地点:中国深圳

项目面积:11,000 sqm

竣工时间:2012

摄影:Richard Meier & Partners Architects LLP

深圳华侨城会所坐落在华侨城湿地中央一座重要的小岛上,占地11000平方米,为贵宾及会员提供了餐厅、私人餐饮套房、多功能区域以及娱乐设施、健身中心和一座小型展览馆。

建筑设计在外形与体量上都颇为与众不同,同时还具有一种超越时间的建筑特征。白色金属板以及对自然光线的把握作为事务所的标志性设计原则令整座建筑更加光彩夺目。实体平面与空旷的空间互为支撑,光线从天窗与垂直遮阳帘透射进来,影子打在墙面上,光与影的交错给人们留下了深刻的印象。深圳华侨城会所的几何线条均遵循精确的焦点而设计,各个空间的“层次”从这里向四周扩散,直至建筑最外层的弧线形轮廓。这一轮廓可从城市文化、零售与娱乐区隔着水面看到。

交通流线的设计主旨和得到提升的空间体验均表明通往建筑物需要经过一条私人连接桥,这座桥仿佛在向来自华侨城湿地的贵宾们敞开怀抱。通往深圳华侨城会所的人行道是一条林荫小径,可直接到达宽敞的入口庭院,这里还有一排中央喷泉。宏伟的室外楼梯将人们直接带到会所的入口处。实体结构正立面的设计丰富多彩,遮住了后方的空间,为私人聚会提供了专用的场所。

在小岛的南端有一座风格清新的建筑,其中设有室内游泳池和健身中心,通过一座郁郁葱葱的花园与会所相连。健身中心外形简洁明快,与附近的会所在规模与造型上都形成了对比,并与会所的外向型建筑轮廓形成了一种均衡的效果,令两座建筑之间的联系更加紧密。健身中心平面格局简洁质朴,包含水疗设施、宽阔的健身房和安静的休息室,还有一座25米长的小型健身游泳池,其上方就是屋顶的采光天窗。室内游泳池三面均为玻璃表皮包裹,从这里向外望去,能欣赏到岛屿周围的水景。

户外空间经过构思,成为一系列种植着本土花卉的花园、果园、池塘,还有一个波光粼粼的水池,水流如瀑布般从主入口大厅倾泻而下,再流向建筑四周。

蜿蜒的小路穿过花园,一种浓烈的中国园林设计理念扑面而来。不同的景色、纹理和布景为人们带来了花园中的私人体验,也让人有机会体会孤独之感,并且欣赏周围水域的美景及远处的华侨城湿地娱乐零售综合建筑。


Construction of Richard Meier’s Shenzhen Clubhouse is nearing completion. Unique geometry fully clad in white metal panels play with overlays of solid and void, unmistakably consistent with the Richard Meier signature style. Being located on an island in the center of OCT Bay, the facility is surrounded by large bodies of water and lush gardens. The Shenzhen Clubhouse is scheduled to be completed early next year.

Continue reading for the architects project description, photographs, renderings and drawings.

Architects: Richard Meier & Partners Architects LLP

Location: Shenzhen, China

Project Area: 11,000 sqm

Completion: 2012

Photographs: Richard Meier & Partners Architects LLP

Sited on a prominent island in the center of the OCT Bay, the 11,000sm Shenzhen Clubhouse facility provides special guests and members with a restaurant, private dining suites, a multi-purpose area, as well as recreational facilities, fitness center and a small exhibit gallery.

The building design is unique in form and massing while retaining a timelessness of architectural identity. The firm"s signature guiding principles of white metal panel and mastery of natural light highlight the building. The overlay of solid planes and clear voids create depth through a play of shades and shadow from skylights and vertical screens. The geometry of the Shenzhen Clubhouse follows a precise focal point from which "layers" of distinct spaces radiate and terminate in a sweeping curve that is seen from the Urban Cultural, Retail and Entertainment District across the water.

Themes of circulation and a heightened spatial experience mark the approach to the building across a private bridge, welcoming guests from OCT Bay. The promenade to the Shenzhen Clubhouse is a path flanked by an allee of trees, leading to a generous arrival court with a central fountain. The grand exterior staircase leads to the entrance of the Clubhouse. Solid kaleidoscopic planes on the front façade shield the space beyond, lending an exclusive stage for private gatherings.

At the south end of the island, linked to the Clubhouse by an outdoor pathway through a lush garden, is a pristine structure that houses the Indoor Pool and Fitness Center. The simple geometry of the Fitness Center building contrasts with the adjacent Clubhouse in scale and form, finding a balance with the extroverted outline of the Clubhouse and energizing the dialogue between the two structures. It contains spa facilities, a generous gym and a tranquil lounge within an understated layout, is accompanied by a 25 meter lap pool covered by a skylight roof. From within the indoor swimming pool area surrounded by glass enclosures on three sides are views to the water surrounding the island.

The outdoor spaces are conceived as a series of indigenous flower gardens, orchards, a pond, and a reflecting pool that cascades down from the main entrance lobby and flows to the perimeter.

The meandering paths through the gardens evoke a strong sense of the Chinese landscape philosophy. Various vistas, textures and settings offer the private experience and intimacy of the garden and an opportunity for solitude as well as platforms to admire the surrounding views of the water and the OCT Bay entertainment and retail complexes beyond.