西班牙,圣塞巴斯蒂安,卡洛斯•圣玛丽亚中心/JAAM

摄影师Iñigo Bujedo Aguirre为我们带来了西班牙圣塞巴斯蒂安一座曲线形混凝土图书馆的照片,一条狭窄的庭院从建筑中心穿过。

卡洛斯•圣玛丽亚中心建成于2008年,由西班牙建筑师事务所JAMM的Ander Marquet Ryan设计,坐落于巴斯克地区大学的校园之中。

木板条墙面包围着隐蔽式的庭院,庭院将这座两层高建筑分为不对称的两半。

图书馆的藏书都位于较大一侧建筑中,而较小那一侧建筑内部设有一些独立的研究室和一间演讲大厅。

圆形混凝土外墙在正面的出入口处汇聚为一点,使建筑的平面设计形如一滴泪珠。学生们穿过这个出入口就能进入一片双层高的柱廊,其中L形木柱围绕着玻璃墙与屋顶布置。

摄影师Iñigo Bujedo Aguirre以前曾拍摄过巴西建筑师奥斯卡•尼迈耶设计的作品——尼迈耶中心,可以在这里看到。

以下为建筑师提供的信息:

位于圣塞巴斯蒂安的卡洛斯•圣玛丽亚中心是一座先进的数据中心兼图书馆,与Ibaeta大学校园相连,也是巴斯克地区大学(UPV/EHU)举办的设计竞赛的产物。

我们将该建筑构想为一个巨大的容器,根据场地的天然弧线自然而然地形成了建筑的轮廓。建筑的外墙包裹着两座南北向的体量,而我们认为是最重要的地方还要数建筑的顶点,即主出入口处,这里就像一张巨口,完全张开,直指天空。

将建筑整体一分为二也有利于创造出一条私密的内部庭院,就如同内部空间的延伸。这是一片宁静而绿意盎然的区域,一处远离喧嚣的室外空间,人们既可以在此漫步、阅读书报,也可以召开小组工作会议,光线从南北两个方向透进来。

从构造上来看,建筑的主要立面由25m白色自密实混凝土曲面墙构成。另外,面对着将建筑一分为二的花园的建筑表皮则采用了IPE木板。

建筑师:Ander Marquet Ryan, JAAM sociedad de arquitectura s.l.p.

施工技术:Juncal Aldamizechevarría

合作设计:June Gómez Alonso, Emmanuele Pibiri, Naia Landa Méndez, Mario Domínguez Maestre

结构设计:Minteguia y Bilbao

设施:PGI (project), JG ingenieros (construction).

开发商:Universidad del País Vasco (UPV-EHU)

施工方:Construcciones Moyua

施工时间:January 2008

竣工时间:July 2011

面积:24.000m²


Photographer Iñigo Bujedo Aguirre has sent us these photographs of a curved concrete library in San Sebastian with a narrow courtyard driven through its centre.

Completed in 2008 by Ander Marquet Ryan of Spanish architects JAMM, the Carlos Santamaría Centre is located on the campus of the University of the Basque Country.

Timber-panelled walls surround the secluded courtyard, which separates the two-storey building into two asymmetrical halves.

The library’s book collection is housed on two storeys of the larger half, while the smaller part contains separate study rooms and a lecture theatre.

The round concrete exterior walls converge into a point at the front entrance to give the building a teardrop-shaped plan. Students walk through this pointed entrance into a double-height colonnade, where L-shaped timber columns surround a glass wall and roof.

Photographer Iñigo Bujedo Aguirre previously photographed the helter-skelter-like Centro Niemeyer by Brazilian architect Oscar Niemeyer, which you can see here.

Here’s some information from the architect:

The Carlos Santamaría Centre, located in San Sebastian is an advanced data centre and library, linked to the Ibaeta University Campus and the result of a competition developed by the University of the Basque Country (UPV/EHU).

The building is conceived as a huge container, shaped from a spontaneous outline following the natural curve of the lot. The line is the wall containing the two blocks arranged in a north-south direction, and its vertex is at the place we consider the most important: the building’s main access, which opens up like a large mouth, pointing the vertex towards the sky.

The division of the construction into two blocks also makes the creation of a private, inner garden possible, like an extension of the spaces that overlook it. It is a quiet, green area, accessible for strolling, reading and group meetings, always lighted from the south and north, an outdoor counterpoint to urban noise, inside the building.

With regard to its construction, the principal façade of the building is a curved wall of 25cm made out of white self-compacting concrete. On the other hand, in the garden which divides the building the solution of the facades consists of IPE wood planks.

Architect: Ander Marquet Ryan, JAAM sociedad de arquitectura s.l.p.

Quantity surveyor: Juncal Aldamizechevarría

Instalaciones: PGI (project), JG ingenieros (construction).

Developer: Universidad del País Vasco (UPV-EHU)

Construction company: Construcciones Moyua

Date of project: January 2008

End of construction: July 2011

Area: 24.000m²