美国,伊利诺伊州,芝加哥,诗歌基金会/ John Ronan Architects

建筑师:John Ronan Architects

地点:美国伊利诺伊州芝加哥61 West Superior Street

项目组:John Ronan AIA, Lead Designer; Tom Lee, Project Architect; Evan Menk, Senior Technical 合作设计师:John Trocke, Marcin Szef, Wonwoo Park

项目管理:U.S. Equities Realty

项目面积:26,000 sqf

项目年份:2011

摄影: Steve Hall/Hedrich Blessing

诗歌基金会的新家由一栋建筑物与一座花园组成,这种设计巧妙地抹去了地块的L形痕迹。花园的空间在形式上与建筑物紧密相联,被视为大楼的另一个“房间”,而大楼渐次展开的空间序列与诗歌的逐行显示不能不说有异曲同工之妙。

来访者经由花园进入建筑物,花园在这里扮演了城市避难所的角色,协调着街道与封闭建筑的关系。一进入花园,来访者就会看到双层高的图书馆空间,喻示他们迈进了一所文学殿堂。在建筑内部,展馆将图书馆与表演大厅连接起来,来访者可以在表演大厅欣赏诗人以花园为背景朗诵自己的作品。

表演大厅、展馆与图书馆等具有公共功能的空间均位于建筑的底层,而办公室都在二楼,分为三大区域(基金会管理办公室、诗歌杂志/网站以及其他职能办公室)。经过设计,在建筑的各个角落都能欣赏到整个花园的景致。

从构造上来看,该建筑由一系列结构层次组成,访问者在其中穿梭。由锌板、玻璃、木材建造而成的建筑构件分别定义出了建筑内部的各种空间。建筑的氧化锌外表皮在环绕花园的部位设计成了穿孔状,让人们从街道上就能看到花园中的景色,鼓励了大众的探索意识。在花园里,锌皮影壁使花园更加私密化,使即将进入花园的来访者产生一种遁世之感。


Architect: John Ronan Architects

Location: 61 West Superior Street, Chicago, Illinois, USA

Project Team: John Ronan AIA, Lead Designer; Tom Lee, Project Architect; Evan Menk, Senior Technical Coordinator; John Trocke, Marcin Szef, Wonwoo Park

Program Manager: U.S. Equities Realty

Project Area: 26,000 sqf

Project Year: 2011

Photographs: Steve Hall/Hedrich Blessing

The new home for the Poetry Foundation is comprised of a building in dialogue with a garden which is created through erosion of an implied volume as described by the L-shaped property boundary. The garden space, which formally interlocks with the enclosed building, is conceived as another “room” of the building, and part of the building’s slowly-unfolding spatial sequence, which is revealed space by space, not unlike a poem is revealed line by line.

Visitors enter the project through the garden, an urban sanctuary that mediates between the street and enclosed building. Entering the garden, visitors perceive the double-height library space, announcing that they are entering into a literary environment. Inside the building, an exhibition gallery connects the library to the performance space, where visitors listen to poets read their work against the backdrop of the garden.

Public functions—the performance space, gallery and library—are located on the building’s ground floor, while offices space are located on the second level, organized into three areas (Foundation Administration, Poetry magazine/website, and Programs). The building is configured to allow for views from all spaces into the garden.

Tectonically, the building is conceived of as a series of layers that visitors move through and between. Layers, of zinc, glass, and wood, peel apart to define the various spaces of the building. The building’s outer layer of oxidized zinc becomes perforated where it borders the garden, allowing visual access to the garden from the street to encourage public investigation. Inside the garden, the zinc screen wall serves to internalize the garden experience and provide a sense of removal, to prepare visitors for the experience inside.