西班牙,Porreres医疗中心/ MACA Estudio

建筑师:MACA Estudio

地点:西班牙马略卡岛Porreres

客户:Servei Salut de Illes Balears

项目组:Christian Álvarez, Jorge Garrudo, Noelia Álvarez

项目年份:2011

项目面积:900 sqm

摄影:Jaime Sicilia

新Porreres医疗中心的设计过程始于一项严格的城市条例,该条例要求设计一座三层建筑,在仅有的地块上容纳医疗中心的各种功能。

因此,建筑不但可以从街道进入,正前方还留有一片开阔的广场,而场地的后方为私人停车场。设计出的建筑体量几乎为一个立方体,建筑师从进深上将立方体均分为五等份,在纵向上分为三等份,以此对体量加以调节。

医疗区域均朝向场地内部,面向东北方向,以避免受到日光的过度照射。辅助项目分布在主要立面上,面向西南方向,窗户上均安装有防晒遮帘。

设计师在设计公共空间时特别留心,譬如候诊区、交通流线以及建筑的中央区域,它们均带有面向南方的巨大开口。这些开口如同钢盒子,在主立面上特别明显,不但能观景,还能引入自然光线,同时赋予建筑一种标志性的外观。

由于预算使然,该建筑的构造很简单,因此施工周期很短,不但节省开支,也没有损害建筑的品质或功能。

MACA Estudio提供文本。


Architects: MACA Estudio

Location: Porreres, Mallorca, Spain

Client: Servei Salut de Illes Balears

Project Team: Christian Álvarez, Jorge Garrudo, Noelia Álvarez

Project Year: 2011

Project Area: 900 sqm

Photographs: Jaime Sicilia

The starting point for the design process of the new Porreres Health Center began with a restrictive urban regulation that required the construction of three floors to host the center’s functional program in the small available section of the plot.

In this way, a public square is opened to the front of the building with street access, and a private parking area is placed at the back of the plot. The resulting volume is almost a cube, which is modulated by dividing the width into five equal parts and the depth into three parts.

The medical practices are placed toward the interior of the plot, looking northeast to avoid excessive sun exposure. The auxiliary program is distributed in the main elevation, facing southwest with sun protection over the windows.

Special attention was paid to the design of the public spaces: waiting areas and circulation, the central space of the building, providing them with big openings to the south. These openings are marked on the main façade by steel boxes that endow views and natural light while generating a recognizable image of the building.

The building´s economic restrictions have led to propose a simple construction that allows the execution of the work in a short time, with reduced costs but at the same time, without compromising quality or functional space.