美国,北卡罗来纳州,罗利,公共汽车候车亭/ Pearce Brinkley Cease + Lee

建筑师:Pearce Brinkley Cease + Lee

地点:美国北卡罗来纳州罗利

客户:Wake Technical Community College

项目组:Jeffrey Lee, Douglas Brinkley, Marni Rushing, David Hill

竣工时间:2007

摄影:JWest Productions

这个身为原型设计的公共汽车候车亭竣工于2007年,起初建造在维克社区技术学院的主校区。随着学院招生人数的增长,对公共交通的需求也不断提高,因此这一原型将被复制在现如今的所有校区以及未来的新建校区。这个候车亭的设计获得了2008年美国建筑师协会颁发的全国小型项目结构奖。

这个候车亭是一个简单而又优雅的建筑结构,由两种在取材上对比鲜明的元素构成:厚重的现浇混凝土墙作为候车亭的主体结构和长凳,而钢架遮篷是在场外制造、用卡车运输过来现场安装的。从立面上与剖面上来看,墙体都与遮篷互相结合形成了一个双“L”形。遮篷表皮在这里采用了层压聚碳酸酯材料,进一步体现出遮篷的轻盈与通透。

现浇混凝土墙无论是经过喷砂处理、在外层贴上板岩面板,还是维持天然状态,都具有多种功能。每个校区的名称与地图都可以刻在混凝土墙上,或者直接粘在上面。简单的长条木凳用重蚁木制成,也粘在墙上,提供了舒适的休憩场所。

遮篷的结构及其表皮都为人们带来了阴凉与挡风遮雨的庇护。钢架中要么安装了半透明的聚碳酸酯面板,要么是带有图案的层压玻璃,都能很好地防御外界的气候变化。表皮材料的选择还能让光线透进来,在空间内产生千变万化的光影,使这里更加充满生机。


Architect: Pearce Brinkley Cease + Lee

Location: Raleigh, North Carolina, USA

Client: Wake Technical Community College

Project Team: Jeffrey Lee, Douglas Brinkley, Marni Rushing, David Hill

Completion: 2007

Photographs: JWest Productions

Completed in 2007, the bus shelter is a prototype design that has been initially constructed on the Main Campus of Wake Tech Community College. As the College’s enrollment grows and the subsequent demand for public transportation increases, this prototype will be located on all of the current and future campuses. The bus shelter received a 2008 AIA National Small Project Structures Award.

The bus shelter is a simple yet refined architectural composition of two materially contrasting elements: a heavy cast in place concrete wall that serves as structure and as a bench, and a steel canopy frame, fabricated off-site, delivered by truck, and set into place. In elevation and section, the wall interlocks with the canopy forming a double ‘L’ composition. The canopy skin, in this case laminated polycarbonate, further expresses the lightness and translucency of the canopy.

Sand blasted, clad with slate panels, or left in a natural state, the cast in place concrete wall has a versatile materiality. The name and map of each campus can be cast or applied directly to the concrete wall. A simple wooden bench fabricated of Ipe, is attached to the wall providing a comfortable place to sit.

The canopy structure and its associated skin provide shade and shelter. Either translucent polycarbonate panels or patterned laminated glass, are attached to the steel frame providing a weather tight cover. The choice of skin further allows light to filter through animating the space with ever changing shadows and patterns of light.