瑞士,瓦尔斯温泉/彼得.卒姆托(Peter Zumthor)(09普利策得奖者得主)

瑞士,格劳宾登州唯一的温泉--瓦尔斯温泉把酒店和温泉结合为一体,建筑师是彼得.卒姆托。

彼得.卒姆托设计的水疗中心/温泉于1996年开业,是原有建筑的扩建。它的想法是创造类似洞穴或石矿场样的形式。浴室置于半地下,其上是覆盖草皮的屋顶,由此与自然环境相协调。瓦尔斯温泉建立在当地开采过石头的原址上,这种石头成为设计的灵感来源。运用这种石头,给设计带来了厚重感和尊严感。

“山脉,石头,水,用石头建造,石头的建筑,建筑处于山脉之中,建筑从山脉中凸现出来。建筑被山脉湮没。怎么样用建筑的方式表达和解释上述几个感性的词汇?“彼得.卒姆托 。

建筑空间给游客以奢侈感受,让游客发现古老的洗澡方式的好处。建筑的光与影、空间的开放与封闭、线性排列的建筑元素让游客恢复身体和精神的力量。建筑基本的内部空间是仔细安排的环形路线,让浴客经过安排好的位置,也可让他们自行参观。建筑的视觉效果是有讲究的。可以有多种效果。

“我们把块体量之间的空间称为'蜿蜒空间',它连接一切,它在整个建筑中流动,创造平和的节奏。在这个建筑中漫游,你会有所发现。就像在森林中漫步,每个人都会有自己的路。“--彼得.卒姆托

山脉中的神秘的、充满魅力的石头,黑暗与光明,水所反射的光线,空中的蒸汽,石头世界中气泡破裂的愉快而独特的声音,温暖的石头和裸露的皮肤,洗澡的仪式......,这一切都指引着建筑师。它们一开始就赋予一种特定的形式。石头的建筑不是要和人类对立,而是赞扬人类(不管年轻人还是老人),给人类提供空间。

建筑师:彼得.卒姆托,Marc Loeliger, Thomas Durisch,Rainer Weitschies

地点:瑞士,格劳宾登州

项目完成年代: 1996年


Built over the only thermal springs in the Graubunden Canton in Switzerland, The Therme Vals is a hotel and spa in one which combines a complete sensory experience designed by Peter Zumthor.

Peter Zumthor designed the spa/baths which opened in 1996 to pre date the existing hotel complex. The idea was to create a form of cave or quarry like structure. Working with the natural surroundings the bath rooms lay below a grass roof structure half buried into the hillside. The Therme Vals is built from layer upon layer of locally quarried Valser Quarzite slabs. This stone became the driving inspiration for the design, and is used with great dignity and respect.

“Mountain, stone, water – building in the stone, building with the stone, into the mountain, building out of the mountain, being inside the mountain – how can the implications and the sensuality of the association of these words be interpreted, architecturally?” Peter Zumthor

This space was designed for visitors to luxuriate and rediscover the ancient benefits of bathing. The combinations of light and shade, open and enclosed spaces and linear elements make for a highly sensuous and restorative experience. The underlying informal layout of the internal space is a carefully modelled path of circulation which leads bathers to certain predetermined points but lets them explore other areas for themselves. The perspective is always controlled. It either ensures or denies a view.

“The meander, as we call it, is a designed negative space between the blocks, a space that connects everything as it flows throughout the entire building, creating a peacefully pulsating rhythm. Moving around this space means making discoveries. You are walking as if in the woods. Everyone there is looking for a path of their own.” Peter Zumthor

The fascination for the mystic qualities of a world of stone within the mountain, for darkness and light, for light reflections on the water or in the steam saturated air, pleasure in the unique acoustics of the bubbling water in a world of stone, a feeling of warm stones and naked skin, the ritual of bathing – these notions guided the architect. Their intention to work with these elements, to implement them consciously and to lend them to a special form was there from the outset. The stone rooms were designed not to compete with the body, but to flatter the human form (young or old) and give it space…room in which to be.

Architects: Peter Zumthor, with Marc Loeliger, Thomas Durisch and Rainer Weitschies

Location: Graubunden Canton, Switzerland

Project completed: 1996