西班牙,马德里,莱加内斯雕塑博物馆/ MACA Estudio

这栋新建的莱加内斯雕塑博物馆是由MACA Estudio工作室设计的,设计方案成功地实现了最初设定的几个明确的设计目标。主要的目标包括提供合适的展览空间、使新建筑与周围的城市环境和附近的花园相得益彰,并且展示出设计的灵活性,与此同时,为游客创造一处标志性的设计。稍后将展示更多的图片以及建筑师提供的设计描述。

提供合适展览空间的重要性:

尽管该项目的设计初衷是对目前能够容纳莱加内斯雕塑博物馆的建筑进行恢复并加以使用,然而对其现状、建筑价值以及潜力进行分析之后,我们不得不放弃这一选择:目前博物馆尚无对空间和功能上的需求。这栋新建筑需要为雕塑展览提供优质的空间,拥有合适的高度、尺寸和采光。

与建筑场地和谐相融:使新建筑既适应周围的城市环境、已有的建筑物,同时也与周围的雕塑花园和谐统一:

我们提议新建筑的位置与现有的博物馆在同一地点,在未来的几个时期内逐步替换掉现有的博物馆。我们了解到雕塑花园占据着竞标地点的其余空间,已然具备了景观价值,并且保存得非常完整。不在花园内部添加任何的干扰因素,保留所有的植物和树木,这些似乎都是最明智、最合理的选择。

为博物馆创建一个易于识别的新形象,以及作为其身份标志的“图标”:

与现有建筑物的“隐形”特征相比,我们认为新博物馆应该成为一处有吸引力的地标,一块邀请游客入内参观的广告牌。打造一栋更加靠近附近主干道的建筑,并将其高度提升至14米,将使得城市的存在感变得更加强烈。这栋建筑本身也拥有如雕塑一般的有机形象。

在建筑物的使用和建设过程中呈现出的灵活性:

这个项目的设计方案并未墨守成规,不然对于这种在尺寸和功能方面均千变万化的项目来说就太有局限性了,我们提出的是一种开放式的体系,可以随着时间的变化而变化,并且可以根据用途进行重构,这就是“细胞”聚合的模式。这栋建筑由17个正五边形组成,所有的五边形都是9米宽,两层高。

尽管最后的设计方案是拆除现有的建筑,如果需要的话,在不同的工期根据博物馆建设的需要和要求,我们可以对这栋建筑物采取循序渐进的施工过程,同时使现有的建筑物在施工过程中也能够正常使用。

该建筑拥有最佳的建筑物节能性能,不仅能利用太阳能电池板等替代能源,还能依据其外形(使之成为一栋紧凑的建筑)、朝向(建筑物的北部有一个很大的开口,可以在夏季避免热量积聚过多)以及交叉通风设施(在内部天井使用,在夏季为建筑物提供新鲜空气,同时厚厚的隔离层使外墙拥有很高的热惯性)可持续地利用自然能源。

建筑师:MACA

地点:西班牙马德里,莱加内斯

项目组:Christian Álvarez, Jorge Garrudo, Tomás Suarez

面积:4000m2

设计日期:November 2011

项目类型:Competition Proposal

效果图: VVV-Visual


The proposal for the new Sculpture Museum of Leganés by MACA is the result of setting a few specific objectives to accomplish. Their main objectives include the importance of providing appropriate exhibition spaces, adapting the new building to the urban surroundings and gardens nearby, and demonstrating flexibility while creating an iconic design for visitors. More images and architects’ description after the break.

The importance of providing appropriate exhibition spaces:

Although the starting point when facing the project was the recovery and use of the building that currently houses the Sculpture Museum, the analysis of its state, its architectural value and the potential forced us to reject that option : the current museum does not have the spatial and functional requirements needed. The new building provides quality spaces for the exhibition of sculptures, with the right height, dimension and lighting.

The adaptation to the site: adapting the new building to both the urban surroundings and the existing building and sculpture gardens nearby:

The proposed location for the new building is the same as the existing museum, substituting it in several phases. We understand the sculpture gardens that occupy the rest of the competition plot have already a landscape value and are kept in a remarkable state of preservation. No intervention on the gardens and keeping all the plants and trees seems to be the most sensible and reasonable option.

-Creating a new recognizable image for the museum, and “icon” as a sign of identity:

Opposite to the "invisibility" of the current building we think that the new museum should become an attractive Icon, a billboard inviting visitors to come in. The urban presence becomes stronger by placing the building closer to the nearby main avenue and raising the building up to 14 meters high. The building itself has an organic sculptural image.

-Flexibility both in the use of the building and the construction process:

Instead of a closed proposal, complete and too rigid for a program that can still vary considerably in both size and content, we propose an open system, changing over time and reconfigurable in its use: a “cell” aggregation schema. The building is generated by an addition of 17 regular pentagons, all of them 9 meters wide, and divided in two floors.

Although the final proposal involves the demolition of the existing building this system allows us, if needed, the progressive implementation of the building in different phases depending on the needs and requirements of the museum while allowing the existing building to be in use during the building process.

Obtaining an optimal energy performance of the building, to make it sustainable not only by the use of alternative energies such as solar panels but also by its shape, (making it a compact building), the orientation, having the big openings to the north to avoid an excess of heat in summer, crossed ventilation, using the inner patios to refresh the building in summer and having high thermal inertia in the outer walls by thick isolation.

Architects: MACA

Location: Leganés, Madrid, Spain

Team: Christian Álvarez, Jorge Garrudo, Tomás Suarez

Size: 4000m2

Date: November 2011

Type: Competition Proposal

Visualizations: VVV-Visual