捷克共和国,特鲁特诺夫,UFFO社区文化娱乐中心/ AG Studio

建筑师:AG STUDIO

地点:捷克共和国特鲁特诺夫

设计组:Radek Vopalecký, Luděk Štefek

竣工时间:2010

摄影:Courtesy of AG STUDIO

2010年,在捷克的特鲁特诺夫新建成了一座多功能文化中心,这座建筑是根据2003年建筑设计竞赛的获奖作品而建造的,设计者为Radek Vopalecký 和Luděk Štefek。

UFFO中心的设计概念主要特色在于变化丰富的室内布局,其中包含活动隔墙、活动礼堂以及可移动的液压乐池,还能为古典戏剧和音乐剧提供舞台、召开议会、进行芭蕾舞表演,举办舞会、现场流行音乐演唱会等。液压乐池也可以用作电梯,将活动礼堂搬运到地下储存区域。它在地下一米处时是乐池,在地面是舞蹈场所,而在地面上一米处则是舞台。

这家剧院大厅的特色还包括自然的照明方式:阳光从安装有遮阳板的玻璃天花板透入室内,而且还能建造一座相反的礼堂,从而在两座礼堂中间形成了一处楔形空间。

室内平面布局特别适合举办时装表演,也适合另类戏剧或古典音乐会。

Vopalecký & Štefek建筑师事务所希望能将舞台上发生的故事展现给特鲁特诺夫的当地居民,并利用透明的立面设计表达了这一意图。若是移走所有隔墙,立面就会面向广场敞开,从而使林荫大道和舞台融合在一起。这座剧院还有容纳250名观众的小型表演厅,然而,开放的空间布局可令观众人数上升至1200人。

此外,该建筑还包括地下停车场、咖啡馆、画廊以及一间可兼作排练演播室的小会议室。

AG Studio事务所的建筑师因设计建造这座社区中心而赢得了2011年年度最佳建筑奖。


Architects: AG STUDIO

Location: Trutnov, Czech Republic

Design Team: Radek Vopalecký, Luděk Štefek

Completion: 2010

Photographs: Courtesy of AG STUDIO

The new multi-purpose cultural centre building in Trutnov was erected in 2010 according to a 2003 architectonic competition award-winning design by Radek Vopalecký and Luděk Štefek.

The UFFO concept features a variable interior layout with movable partitions, mobile auditorium and positionable hydraulic orchestra pit and enables staging classical drama, holding congresses, ballets, balls, live pop music gigs, musicals etc. The hydraulic orchestra pit is also used as a lift for handling and transporting the taken-down auditorium to the underground storage areas. It is used as the orchestra pit in position -1 m; it serves as a dance floor at level 0 and as a stage in position +1 m.

The unique features of this theatre hall also include natural lighting by means of a glassed ceiling with sun blinds as well as the possibility to build an opposing auditorium. This creates a central space wedged between two auditoriums.

The layout is especially suitable for fashion shows, alternative theatre or classical music concerts.

Architects Vopalecký & Štefek wanted to open (expose) the happenings on the stage to Trutnov"s genius loci and expressed this intention with the transparent facade of the centre. When all partitions are removed and the facade is opened towards the square, the boulevard and the stage merge into one. This theatre offers room for small-scale performances for 250 viewers; however, the open space layout enables inflating the auditorium to house up to 1,200 persons.

In addition, the building contains an underground car park, café, gallery and a small conference room also used as a rehearsal studio.

The AG Studio a.s. design team won the 2011 Building of the Year award for the implementation of this centre.