西班牙,赫罗纳,赫罗纳地方政府大楼/ Fuses i Viader

建筑师:Josep Fuses – Joan Maria Viader

地点:西班牙赫罗纳,医院广场

结构:Blázquez-Guanter/architects

项目组:Fanny Rodríguez Masgrau, Santi Vila Planells, Carme Vich Pascual, Jost Dewald, Núria Martín Riera, Dolors Bosch Aragó, Pilar Arbonès Aurich

开发商:GISA – Government of Catalonia – Girona City Council

实际执行预算:€33,462,672.40

合约预算:€46,191,872.99

建筑面积:51,690.15 sqm

工期:2005-2009

摄影:Duccio Malagamba

这栋新建筑采用了抽象派的框架,它重新为古老的医院大楼赋予了价值,我们可以将它理解为对建筑物原有体量的扩建,而并不只是一栋孤立的建筑。它的几何形状非常简单,与周围的城市布局交相呼应。

设计师们通过拆除附加的部分对这栋历史建筑进行了改造,这些附加的部分明显地改变了建筑的原有结构,例如建于19世纪、阻隔了医院附属礼拜堂后殿的结构,或是建于20世纪、位于东南角的建筑体量。本项目还修复了一些非常重要的建筑元素,诸如面向Pompeu Fabra广场的建筑立面、玉兰庭院的noucentista拉毛花饰或是位于昔日一层医院大堂的巴洛克风格陶瓷栏杆。

该项目还以一座内部广场和一系列带顶通道强调了整栋综合建筑的步行特征以及它对城市的渗透性。设计师从形式上加固了内部广场的两个主要入口,同时也充实了非凡的历史空间:新古典主义礼拜堂,现在摆脱了附加部分的束缚,同时对如今已经被掩埋的古老围墙遗址进行修复,这道墙也标志着格兰维亚大道与医院后花园之间的界线。

在招标规则中规定的半地下室被改造成一个开敞式布置的楼层,它与内部广场在一个高度上,位于地面下方1.5m处,从而使建于17世纪的墙体得以显现出来。

就内部庭院、自然交叉通风系统、静态遮光板以及遮阳篷等处的维护而言,建筑物的整体设计均遵循了最简单、最有效的节能标准。

停车场位于Pompeu Fabra广场和医院广场的下方,位于这栋新建筑之下,这些广场和Carrer de Joan Maragall的车道和人行道都经过重新设计,会优先考虑行人的需要。


Architects: Josep Fuses – Joan Maria Viader

Location: Pl. Hospital. Girona, Spain

Structures: Blázquez-Guanter/architects

Project Team: Fanny Rodríguez Masgrau, Santi Vila Planells, Carme Vich Pascual, Jost Dewald, Núria Martín Riera, Dolors Bosch Aragó, Pilar Arbonès Aurich

Developer: GISA – Government of Catalonia – Girona City Council

Real execution budget: €33,462,672.40

Contract budget: €46,191,872.99

Floor area: 51,690.15 sqm

Works period: 2005-2009

Photographs: Duccio Malagamba

The new building is an abstract framework that revalues the old hospital building and is understood as an enlargement of the existing volume rather than an isolated construction. It has a simple geometry that responds to the neighbouring urban layout.

The historic building is rehabilitated by releasing it from the added-on bodies that notably altered its original typology, such as the 19th-century body that obstructed the apse of the chapel or the 20th-century volume in the south-east corner. The project restores very significant elements like the façade on Plaça de Pompeu Fabra, the noucentista sgraffiti of the Magnolia Courtyard or the Baroque ceramic balustrades of the first floor, former halls of the Hospital.

The project also emphasises the pedestrian nature of the entire complex and its permeability towards the city with an inner square and a series of covered passageways. It formally reinforces the two main entrances to the inner square and also the singular historical spaces: the neoclassical chapel, now freed of added bodies, and the recovery of the vestiges of the old wall, today buried, which marks a boundary between the Gran Via and the gardens behind the Hospital.

The semi-basement required in the rules of the tender becomes an open-plan floor at the level of the inner square, lying 1.50 m below ground level, which allows the 17th-century wall to emerge.

The overall design of the building incorporates energy-saving criteria, the simplest and most efficient in terms of maintenance: interior courtyards, natural cross-ventilation, static sunscreens and awnings.

Car parks have been created under the Pompeu Fabra and Hospital squares and under the new building, and the roadways and pavements of these squares and Carrer de Joan Maragall have been redesigned to give priority to pedestrians.