奥地利,圣珀尔滕,WIFI技术中心设计提案/ AllesWirdGut + FCP

在为圣包顿技术中心而举办的设计竞赛中,AllesWirdGut + FCP的设计提案脱颖而出,其方案将具备两种功能:下奥地利州WIFI研讨班和圣包顿新设计大学。设计宗旨在于将这两大主要功能结合在同一幢房子里。首先,这种设计保留了宝贵的开发区域,可用于各种用途,另外,也为各种使用者之间的跨学科交流提供了良机。稍候可看到更多照片与建筑师提供的项目介绍。

公共大堂衔接起了各种用途,譬如各个楼层,休息室、展示区等公共空间,还包括交通流线,从而形成了一处中央交流场所。大堂直接面向新建广场开放,广场将新建筑与原有的WIFI大楼就近连接起来。

正如评审团的报告所说的,技术中心的外观设计充分体现出了“外部设计与内部功能天衣无缝的结合”,使人们从外部就能看到建筑的内部。

建筑师:AllesWirdGut + FCP

地点:奥地利圣珀尔滕

项目:Training workshops + New Design University

客户:Wirtschaftskammer Niederösterreich

总建筑面积:12,815 sqm

竞赛时间:2011

施工开始时间:2012

竣工时间:2013


The winning competition proposal for the St. Pölten Technology Center, designed by AllesWirdGut + FCP, will accommodate two functions: the training workshops of WIFI Lower Austria and the New Design University, St. Pölten. The central idea that informs their proposal is to bring together these two main functions in one building. For one thing, this keeps valuable development areas free for other uses, and for another, it creates an opportunity for interdisciplinary communication between different users. More images and architects’ description after the break.

A common lobby connects all uses, floors, and public spaces such as break and presentation areas including circulation routes so as to create one central communication area. The lobby directly opens onto a newly created plaza which connects the new building with the existing WIFI main building in the shortest possible way.

Embodying “technological function clad in design”, as the Jury Report says, the exterior design of the technology center makes the building‘s interior visible to, and from, the surrounding urban space.

Architects: AllesWirdGut + FCP

Location: St. Pölten, Austria

Project: Training workshops + New Design University

Client: Wirtschaftskammer Niederösterreich

Gross Floor Area: 12,815 sqm

Competition: 2011

Start of Construction: 2012

Completion: 2013