中国,天津,中粮集团天津展示厅/ L+A Design Group

建筑师:Shi Xudong

地点:中国天津河东区

项目组:Shi Xudong, David Ai, Carrie Zhang

竣工时间:2010

占地面积:8629 sqm

建筑面积:4192 sqm

摄影:Chen Jun Wei

2009年,COFCO【中国粮油食品进出口(集团)有限公司】天津集团为设计天津展示厅举办了一场设计竞赛。设计宗旨是设计一座售楼处和葡萄酒展览俱乐部,为COFCO的自有品牌——中粮集团长城干红葡萄酒提供品酒空间。

获奖方案位于两条主要街道的交叉口,以正交折叠结构与城市网络互为呼应,从而在城市中打造出一种令人印象深刻的建筑形象。

游客先是通过建筑前方的小广场进入场地,然后到达入口大堂。空间排序从一系列展示区域和非正式的会议场所衔接而成,从一楼到上部楼层形成了一条螺旋路线,围绕中庭创造出富有生趣的空间体验。此次观赏之旅的亮点就在COFCO的葡萄酒品酒室,这里位于二楼,是一个向外悬挑15米的结构,俯瞰着天津市的母亲河——海河。

COFCO的品牌形象也反映对立面体系的细节设计上。每个六边形幕墙单元都是预制的,上面带有烧结图案,这些图案正是COFCO公司的标识。两层玻璃提升了外墙的热学性能,还能在两层玻璃之间安装艺术照明装置。当行人从街上看向室内时,立面上的双层烧结图案产生了一种动态效果。

该建筑设计理念深刻,衔接细致合理,而且施工效果品质极高,为美化天津市容做出了突出贡献。


Architects: Shi Xudong

Location: East River District, Tianjin, China

Team: Shi Xudong, David Ai, Carrie Zhang

Completion: 2010

Land Area: 8629 sqm

Built area: 4192 sqm

Photographs: Chen Jun Wei

On 2009 COFCO (China National Cereals, Oils and Foodstuffs Corporation) Tianjin Group organized a competition for its Tianjin showroom. The brief called for facilities of a real estate sale house and a wine display club, offering a wine taste room for COFCO’s own brand -The Great Wall red wine.

Locate at the junctions of two main streets, the winning scheme response to the grid city by an orthogonal folding structure, creating a dramatic image for the city.

Visitors are invited to the site via an intimate front plaza, arriving at the entrance lobby. Through a series of display areas and informal meeting places, the space sequence forms a spiral route from ground floor to the upper floors, creating interesting spatial experience around the central atrium. The final climax of the journey is COFCO’S wine tasting room, located on a 15metre cantilever space on level 2, overlooking Tianjin’s mother river, the Hai River.

COFCO’s brand image is also reflected on the detail design for the facade system. Each curtain wall unit is fabricated in hexagon shape with fritted pattern which is the architecture version for COFCO’s company logo .Two layers of the glass improve the thermal performance of the external wall, also allow artistic lighting devices install in between. The dual layer of fritted patterns creates dynamic effects when pedestrian’s viewpoint moving across the facade.

The building is a fine contribution to Tianjin’s cityscape, by its strong concept, careful articulation as well as high quality construction finishes.