以色列,Yehud工业区,惠普-美科利3号办公楼/ Amir Mann-Ami Shinar Architects and Planners

建筑师:Amir Mann-Ami Shinar Architects and Planners

地点:以色列Yehud工业区,惠普园区

主要设计师:Amir Mann

设计组:Asaf Mann, Danny Rozen, Sivan Hecht, Amit Haas

客户:Mercury Interactive/HP (The Israeli start-up company Mercury Interactive was bought by Hewlett-Packard mid-construction)

竣工时间:2008

面积:20,000 sqm

施工方:Omer Construction & Engineering

项目经理:Amnon Regev

摄影:Amit Goren

惠普-美科利3号办公楼是第三座为惠普公司设计建造的大楼,位于以色列特拉维夫附近,为Yehud惠普办公园区的一部分。

惠普3号办公楼内有一块巨大的“木蛋”,高达8层,形成了建筑的核心,还有所有的服务功能,以及会议室、小厨房和250个座位的礼堂。“木蛋”四周都是开放式的工作站,800名工程师工作在这里,旁边是8层高的中庭。

建筑的设计反映了其中的高科技功能:

建筑的外围护结构似乎为简单的钢、铝和玻璃构造立方体,但在它的中心却矗立着一只巨大的“木蛋”。在自然光线的照射下,冷酷、棱角分明的金属外皮与温暖的曲线形木蛋形成了强烈的反差。木蛋从建筑的各个角落都能看到,无论是开放的工作区,还是贯穿所有楼层的中庭。木蛋的顶端从屋顶穿出,旁边就是屋顶的公共露台。

中央的木蛋、开放的办公空间与中庭彼此配合,创造了一个独特的工作环境:

建筑的核心一般都比较阴暗,属于封闭空间,在这里却设计成了楼中楼的形式,仿佛漂浮在玻璃外罩之中的三维体量。这种设计让周围的开放工作空间拥有了温暖的木制核心,不但起到重要的支柱作用,还能让人分清方向。

公共空间的设计旨在通过开放的中央楼梯与纵横交错于中庭的多架连桥,尽最大努力促进各种随机的社交活动与专业交流。

惠普3号办公楼赢得了好几项以色列国家建筑奖,其中包括以色列建筑杂志主办的办公楼设计奖,以及某协会主办的建筑奖。


Architects: Amir Mann-Ami Shinar Architects and Planners

Location: HP campus, Yehud Industrial Area, Israel

Partner in charge: Amir Mann

Design Team: Asaf Mann, Danny Rozen, Sivan Hecht, Amit Haas

Client: Mercury Interactive/HP (The Israeli start-up company Mercury Interactive was bought by Hewlett-Packard mid-construction)

Completed: 2008

Area: 20,000 sqm

Construction: Omer Construction & Engineering

Project Manager: Amnon Regev

Photographs: Amit Goren

HP/Mercury 3 is the third building designed and built for HP, as part of an HP office campus in Yehud, near Tel Aviv.

HP 3 consists of an 8 floor high wood clad “egg”, which forms the building’s core, and includes all the service functions, as well as the meeting rooms, kitchenettes and the 250 seats auditorium. The “egg” is surrounded by open space work stations for 800 engineers, and is adjacent to an 8 floor high atrium.

The design of the building reflects the sophisticated high-tech functions which it houses:

The envelope of the building is seemingly a simple steel, aluminum and glass cube, yet from its center rises a huge wooden “egg”. A sharp contrast is created between the cold, angular, metalic envelope, and the warm, curvy wood-clad egg, which is washed in natural sunlight. The egg is seen from every part of the building – the open work areas, and the atrium which runs through all the floors. The egg finally emerges through the roof, next to a public terrace.

The interaction between the central egg, the open office space and the atrium creates a unique working environment:

The core area, which is usually a dark, closed off space, is designed as a building within a building – a spatial body floating within the glass envelope. It give the open work spaces surrounding it a warm wooden center, which serves as a prominent anchor and allows for clear orientation.

The public spaces are designed to encourage maximum random social/professional interactions, through the use of an open central staircase and multiple bridges which criss-cross the atrium.

HP 3 has won several national architecture prizes, including a prize for office buildings design by the Israeli Architecture Magazine, and a prize by the Association of