西班牙,拉科鲁尼亚,马尔皮卡港/ CREUSeCARRASCO Arquitectos

建筑师:CREUSeCARRASCO Arquitectos

地点:西班牙拉科鲁尼亚,马尔皮卡港

项目指导:Juan Creus, Covadonga Carrasco

合作方:Francisco Rosell, Felipe Riola, Roi Feijoo, Belén Salgado, Alexandre Antunes, Bárbara Mesquita, Laura Coladas

竣工时间:January 2009

总造价:2,843,239.43 euros

占地面积:13,710 sqm

摄影:CREUSeCARRASCO arquitectos, Xoan Piñón

此次的海港重建项目是与西班牙港务局合作完成的,建筑师将注意力主要放在了可以建立公共空间的区域上。经过分析他们认为海港是一个可以让人们相互联系、遮风挡雨的地方,并且有着良好的渔业资源和美丽的自然景观,独一无二的地理位置让人感觉仿佛置身于一座有着坡道、楼梯和阳台的小镇。马蹄形海港的线性景观经过了最大化的开发,这里有一条人行道,从沿着悬崖中间部位而建的平台可通往人行道,人行道支撑在露出地面的岩层和墙顶上,在某种程度上可以说,是人行道“栖息于”岩层与墙顶上。这片区域是攀岩爱好者的绝佳去处,海鸥也爱在这里筑巢,再加上经过特别装修的岩石,更成了游客散步场所的不二之选。

中间层的设计与周围环境完美相融,既能够俯瞰海港的活动,又不会对其造成干扰。几乎没有人记得,码头甲板与水闸设在了同一层面上,即6.10米,这进一步提升了东边的视觉和空间上的融合,同时沿着海岸全长而设的原先裸露在外的污水管道被埋在了地下一米处。重修的房屋墙面基础大部分是用石头制成的,更好地呈现出了悬崖及其景色。该项目的重点是在加利西亚的众多渔村改善日常环境,渔村的规模阻碍了新型的建设模式:对于一些重复元素的处理,即这些经过组织的建筑样式,往往会被隐藏起来,以容易被忽视的、本质上并不吸引人的形象出现,会产生另外一种也许是未经设计的立体美感,然而这也反映了一种直接的流行意向。

Murallón瞭望台代表着这座小镇的一部分过去,它经过扩建与车辆交通分离开来。南边的建筑包括仓库、车间和红十字会大楼,从海港处不断呈下降趋势,将它们拆除之后空出了更多的曲线空间,从这里延续下去,建筑师设计了一条新的散步长廊通向Punta da Plancha平台,它建在石墙上,位于海港平台上方4.5m处。Pancha也变成了瞭望台,有一条斜坡与地面相连。在这条路上,悬崖用喷浆混凝土处理,同时建造了人工花园。车间最初被移到了散步长廊的下方,最终建筑师将它作为一个单位重新安置在了现有的临时建筑物之内。

改建施工包括石墙和码头,以及倾斜、竖直、水平方向的各种平台,有的平坦,有的光滑,还有的经过船只的碰撞遭到了损坏。新空间与新用途的创建运用了现代元素和建筑方法,即构成空间与表面的预制混凝土。

建材:预制混凝土、抛光混凝土、瓷砖与花岗岩路面、不锈钢与绿柄桑木


Architects: CREUSeCARRASCO Arquitectos

Location: Malpica Port, La Coruña, Spain

Project + Work Directors: Juan Creus, Covadonga Carrasco

Collaborators: Francisco Rosell, Felipe Riola, Roi Feijoo, Belén Salgado, Alexandre Antunes, Bárbara Mesquita, Laura Coladas

Completion: January 2009

Total Cost: 2,843,239.43 euros

Intervention Area: 13,710 sqm

Photographs: CREUSeCARRASCO arquitectos, Xoan Piñón

This harbour redevelopment project, developed in conjunction with the Port Authority, is primarily focused on zones where public space can be created. The harbour was analysed as a place for interrelations and shelter, with the appeal of its fishing industry and its views; a unique location that makes its presence felt in the town with ramps, stairs and balconies. The linear nature of the horseshoe-shaped harbour is exploited to the utmost with a promenade, accessible at an intermediate level that runs along the cliff, resting on outcrops and wall tops which inhabit it in a sense. The zone for rock climbers, gull’s nests and ensconced rocks appear out of nowhere for strolling visitors.

The intermediate layer, a chameleon camouflage, overlooks the harbour activity without interfering in it. Almost nobody remembers, but the pier deck has been set at the same grade level as the sluice, 6.10, which has improved the visual and spatial integration of the eastern side, while the wastewater duct which used to be in full view along the full length of the waterfront has been buried beneath a metre of backfill. The recovered wall base for house, many of them in stone, facilitates an interpretation of the cliff and its image. The project emphasizes the potential for the improvement of a recurring situation in many Galician fishing village whose size prevents a “new slate” response: the fact that treatment of the few repeated elements, i.e., these organizational patterns, often hidden and with a neglected, intrinsically unattractive presence, can generate a different, perhaps unstructured, cubist type of beauty which is nevertheless a reflection of a direct, popular intentionality.

One of the components of the town’s memory, Murallón lookout, is expanded and separated from vehicular traffic. Buildings on the south descent from the harbour, including a warehouse, a workshop and the Red Cross building, are demolished to release and extend more space in a curve and propose, in continuity from this point, a new promenade to Punta da Plancha set on the stone wall at a constant 4.5 meters above the harbour platform. A Pancha is turned into a lookout and a ramp link to the ground. Along the way, the cliffs are treated with shotcrete and artificial gardens are planted. The workshop, which was initially to be moved to beneath the promenade, has finally been relocated as a unit inside an existing pavilion.

The operation includes stone walls and piers, platforms that are sloping, vertical, horizontal, flat, smooth, touched and attacked by the boats. The creation of new space and uses includes a contemporary element and building method, precast concrete: component-space and surface-line.

Materials: Precast concrete, polished concrete, tile and granite paving, stainless steel and iroko wood