日本,冲绳,画廊和公寓/1100建筑设计

建筑师: 1100 建筑

地点: 日本,冲绳

总体设计: Juergen Riehm

项目建筑师: Joanna Chen

项目经理: Bo Lee, Sebastian Kaempf

设计: Jesse Wark

MEP工程师:American Engineering Corporation

光设计: Litelab/ Continental Lighting

总承包商: Katsuko Tokuchi, Taishin Kensetsu

项目年代: 2003

建筑面积: 650 sqm

摄影: Shinito Sato

Naha项目包括画廊、零售空间、一部分地下停车场和三个供租赁的公寓,每个占一个楼层。不同的功能内容的建筑风格是一致的、统一的。根据私密程度的不同要求,采用透明的、半透明的或不透明的玻璃。透明的玻璃用于画廊的玻璃陈列、零售展示部分,以及公寓的起居室和餐厅。半透明和不透明的玻璃用于公寓的卧室和厕所。

建筑的东面和西面都是混凝土墙。光线从小而深的窗户进入建筑东面的楼梯和建筑西面公寓的厨房。这样可提供有效的照明,同时也不会牺牲私密性。在冲绳,混凝土是耐久的、便宜的、广泛使用的材料。建筑在使用了大面积的混凝土墙面后,还能通过建筑上的处理,而带来轻巧的外观效果。


Architect: 1100 Architect

Location: Okinawa, Japan

Principal: Juergen Riehm

Project Architect: Joanna Chen

Project Managers: Bo Lee, Sebastian Kaempf

Designer: Jesse Wark

MEP Engineer:American Engineering Corporation

Lighting: Litelab/ Continental Lighting

General Contractor: Katsuko Tokuchi, Taishin Kensetsu

Project Year: 2003

Constructed Area: 650 sqm

Photographs: Shinito Sato

The Naha project includes a gallery, retail space, partially submerged parking lot, and three rental apartments that each occupies an entire floor. The varied programs are unified by a consistent focus on the permeable interface of interior and exterior. Transparent, translucent, or opaque glass is used depending on the amount of privacy desired. Clear glass showcases the gallery and retail space and opens up the living and dining areas of the apartments, whereas translucent and opaque glass envelop the apartment bedrooms and bathrooms.

The east and west walls are solid cast concrete. Light enters through small, deep windows placed along the stairwell on the east side and the apartment kitchens on the west. This design feature provides dramatic lighting effects without sacrificing a private, enclosed feeling. Cast concrete is a durable, affordable and widely used material in Okinawa. An engaging contradiction is achieved as channels cut out along the edges of these massive walls and floors evoke a lightweight appearance.