波多黎各,Mayagüez,Natatorio游泳馆/ Fuster + Partners Architects

建筑师:FUSTER + Partners Architects

地点:波多黎各Mayagüez

项目组:Nataniel Fúster, George S. Stewart, Heather Crichfield, Sadie Winslow, Eric Barrios, Carlos Córdoba; Juan Ayguabibas, consultant

客户:AFI (Autoridad del Financiamiento de la Infraestructura).

开始时间:dec. 2007

竣工时间:Feb. 2010

摄影:Courtesy of FUSTER + Partners Architects

该游泳馆的设计遵循以下几个前提条件:

•设计打破常规,容纳了三个主要游泳池(分别用于游泳/水球、跳水/花样游泳和热身练习),这几个泳池彼此在功能和空间上都是完全独立的。交通流线在景观与运动区域之间起到了协调的作用,将各个泳池衔接起来。兼作聚会区域的室内天井也增强了通道的连接脉络。

•游泳馆主楼布局紧凑,设施齐全,并且使绿色空间最大化。大多数现有的树木保存完好,融入到整个项目之中。同时,为了尽量减少视觉冲击,建筑的剖面依照原先的轮廓而设计。新增坐席区域采用了覆盖着草皮的土坡护道的形式。在所有主要空间都实现了自然采光和通风。

•南北通长的走廊位于覆盖着草皮的土坡护道上方。在走廊墙壁上安装了一些窗户,这种造型源自于RUM(波多黎各大学Mayagüez分校)的logo。

•空白的墙壁,悬臂式跳台,增强了跳水比赛的视觉与动作效果。因此,楼梯和入口区域都隐藏在跳台墙壁的后方,以便于观众集中注意力观看跳水运动。

•垂直采光天窗也起到竖向通风道的作用,使热空气通过开口铝百叶窗排出主要空间。这些天窗也连接着两个入口区域,并且划分出用途各异的空间。

•“Natatorio”logo的字体也作为项目的一部分进行了特别设计。

•裸露的混凝土路面上面印有各种图案,这样可以控制成本,尽量减少维修次数。

•在以后的工期中,将会在公共坐席区安装屋顶以及综合照明系统。


Architect: FUSTER + Partners Architects

Location: Mayagüez, Puerto Rico

Project team: Nataniel Fúster, George S. Stewart, Heather Crichfield, Sadie Winslow, Eric Barrios, Carlos Córdoba; Juan Ayguabibas, consultant

Owner: AFI (Autoridad del Financiamiento de la Infraestructura).

Starting date: dec. 2007; Completion date: Feb. 2010

Photographs: Courtesy of FUSTER + Partners Architects

The design of this facility follows the following premises:

• The design houses three main pools (swimming/polo, diving/synchronized swimming and practice/warm-up) that, against convention, were arranged separately from each other to gain functional and spatial autonomy. Circulation paths mediate between the landscaping and the sports areas unifying the pool areas. The circulation sequences are enhanced by interior patios that double as gathering areas.

• The compact and contained layout of the main building maximizes green spaces. Most of the existing trees where saved and incorporated into the project. Also, in section the building follows pre-existing contour levels in order to minimize its visual impact. Additional seating areas are resolved in section using an earth berm covered with grass. Natural lighting and ventilation is present in all principal spaces.

• A gallery runs from north to south serving as an access the top portion of the grass-covered berm. It is partly perforated with windows whose shape derives from the forms of the RUM (Recinto Universitario de Mayagüez) institutional logo.

• A blank wall with cantilevered diving platforms enhances the scenographic and performative aspects of the diving competition. Therefore, stairs and access areas are hidden behind the diving wall in order to focus the spectators’ attention solely on the diving exercises.

• Vertical skylights double as air chimneys that allow the hot air to escape the main spaces via opened fixed aluminum jalousies. These skylights also articulate entrance areas as well as defining hierarchical spaces.