埃塞俄比亚,荷兰驻埃塞俄比亚大使馆/ Bjarne Mastenbroek and Dick Van Gameren

建筑师:Bjarne Mastenbroek and Dick Van Gameren

地点:埃塞俄比亚,亚的斯亚贝巴

设计:Bjarne Mastenbroek, Dick Van Gameren

参与设计建筑师:Lada Hrsak, Wilmar Groenendijk, Jack Hoogeboom, Jeroen van Mechelen, Matteo Fosso, Miguel Loos, Michael Davis

客户:Dutch Ministry of Foreign Affairs

竣工时间:2005

摄影:Christian Richters

荷兰驻埃塞俄比亚大使馆的建筑场地占地五公顷,树木繁茂,面向城里的方向坡面陡峭。设计任务是在场地中建造五座独立的建筑物,同时保留这里优美的风景,并起到锦上添花的作用。严谨设计为水平形式的主要建筑嵌入地形倾斜的山丘当中,这种地形自热而然地将建筑分为两大功能区间:大使官邸以及大使馆办公区。

荷兰海拔较低,每个人都生活和工作在海平面之下。因此建筑师将大使馆的屋顶设计为浅水池,将荷兰的水资源管理和园艺传统与埃塞俄比亚崎岖的乡村天然风貌结为一体。建筑体量从两端均清晰可辨,而随着景观的坡度逐渐向上倾斜,建筑的中段好像暂时消失了一般,在桉树丛中摇身一变,成了一个水池。

项目的其他元素也是以相似的“伪装”方式衔接在一起的。警卫室位于入口墙的上方,便于探视门口的动静。围墙的颜色与荷兰国旗一致,副大使官邸的扩建部分融入一栋现有的别墅只占,而三位大使馆工作人员的住宅建在场地北侧的双层墙之间。


Architects: Bjarne Mastenbroek and Dick Van Gameren

Location: Addis Ababa, Ethiopia

Design: Bjarne Mastenbroek, Dick Van Gameren

Assistants: Lada Hrsak, Wilmar Groenendijk, Jack Hoogeboom, Jeroen van Mechelen, Matteo Fosso, Miguel Loos, Michael Davis

Client: Dutch Ministry of Foreign Affairs

Completion Date: 2005

Photographs: Christian Richters

The compound of the Dutch Embassy consists of a five-hectare wooded area that slopes steeply towards the city. The design task was to situate the five individual buildings in the compound while retaining and enhancing the quality of the site’s landscape. The strict horizontal volume of the main building cuts into the hill with the sloping terrain naturally dividing the building into two programmatic units; the ambassador’s residence and the chancellery.

The Embassy roof is a shallow pool, an element that combines Dutch tradition in water management and landscape technology, with the natural craggy countryside of Ethiopia. As in the Netherlands everyone lives and works under water. The building is visible at both ends and as the landscape slopes gradually upwards it disappears temporarily, transforming into a pool among the eucalyptus trees.

The other elements of the programme are articulated in a similarly ‘camouflaged’ way; the gatehouse peeks above the entrance wall, wrapped in the colours of the Dutch flag, the extension to the house of the deputy ambassador is slid underneath an existing villa and the three staff houses are built between the north double-wall of the compound.