荷兰,阿姆斯特丹,Solid 11大厦/ Tony Fretton Architects

建筑师:Tony Fretton Architects

地点:荷兰阿姆斯特丹

设计组:Tony Fretton, Jim McKinney, Sandy Rendel, Laszlo Csutoras, Clemens Nuyken, Chris Neve, Donald Matheson, Michael Lee, Martin Nässén

项目A:Laszlo Csutoras

面积:2,000 sqm

客户:Albert Ravestein, Stadgenoot

预算:€18.3 million

摄影:Peter Cook

Tony Fretton Architects建筑师事务所在阿姆斯特丹市中心设计建成了一座占地8000平方米、7层高的新大楼。该项目是这家事务所在荷兰建造的第四座大楼,事务所创办人Tony Fretton从1999年开始出任荷兰代夫特科技大学的建筑设计与室内设计系主任兼教授。

Solid 11大厦坐落于Vondelpark公园附近,是Tony Fretton Architects事务所在市中心新建成的三个项目之一。这些建筑场地都是医院与工厂拆迁之后空余出来的。其余两个项目分别为阿姆斯特丹Andreas Ensemble与de Prinsendam Overhoeks住宅楼。

该建筑受荷兰Stadgenoot住宅协会的委托而设计,是一座典型的“实体”,也是由Stadgenoot住宅协会提出的非常耐用而且具有可持续性的新型建筑,以建筑外壳的形式推向市场,为建筑的租户提供了极大的灵活性,可自行决定空间的尺寸、构造与用途。

该建筑在新晋比利时建筑师Jo Crepain设计的总体规划中占据三分之一空间。该总体规划沿着被各种公共空间隔离开的Constantijn Huygenstraat大街按顺序布置建筑物的位置。每座建筑均外形相似,对齐排列,设计得如同一对平行的积木,并在中间留有一处私人开放空间。

Solid 11大厦是其中的第三座建筑,紧挨着Jacob van Lennep运河。另外两栋楼都有特定的设计目的,主要用于社会住宅和精神病医院,而Solid 11大厦则可提供各种灵活的空间,包括公寓、工作空间、酒店、商店、咖啡馆、餐厅和幼儿园等公共设施。就像事务所2001年在伦敦切尔西建成的私人别墅“红房子”一样,这些空间在建筑设计上功能强大,但又充满了灵活性,可实现多种用途。

客户Stadgenoot住宅协会要求建筑拥有200年的寿命。因此,事务所将立面设计为独立结构。砖砌基座与地下室墙体脱离,用不锈钢钢筋固定在混凝土框架上。水平拱肩采用预制混凝土建成,表面用同样的砖石砌筑,建造在基座中。砌砖采用的是彼得森炭烧砖,外立面为红棕色,庭院外部为淡黄色。一楼的砖砌基座外表以非常耐用的红色斑岩天然石覆盖。

建筑的屋顶阁楼和四楼、五楼正立面凹入的星形构件均采用高度反光的结构玻璃幕墙,也是该建筑的一大特色。

建筑设计中的一个关键元素就是从Constantijn Huygenstraat大街延伸而来的中央庭院,庭院中包含商店、咖啡馆和各种公共设施,可从楼上的过道阳台俯瞰到这里。考虑到建筑物的位置毗邻运河,位置显要,事务所有意将庭院设计为一处当地的公共场所。6层高的玻璃隔声屏障遮住了来自Constantijn Huygenstraat大街上的喧嚣,留给庭院一片清静。在隔声屏障后方,由抽象的“钢树”支撑的玻璃连桥连接着庭院对面的预制混凝土过道阳台。

一楼的门均为高大的青铜粉末涂层钢质门,而楼上为铜阳极氧化或白色粉末涂层铝质门。一楼的楼梯宽阔,铺有斑岩,而楼上铺的是预制水磨石板。

在建筑设计中,抽象的建筑形式与独树一帜的建筑元素之间产生了一种有趣的对比,前者体现在富于表现力的材质——黑砖、斑岩与金属的树杈形态,而后者的特色在于可以自由转换为各种空间用途。


Architects: Tony Fretton Architects

Location: Amsterdam, The Netherlands

Design Team: Tony Fretton, Jim McKinney, Sandy Rendel, Laszlo Csutoras, Clemens Nuyken, Chris Neve, Donald Matheson, Michael Lee, Martin Nässén

Project A: Laszlo Csutoras

Area: 2,000 sqm

Client: Albert Ravestein, Stadgenoot

Budget: €18.3 million

Photographs: Peter Cook

Tony Fretton Architects has completed a new seven-storey 8000 sqm building in central Amsterdam. The project is the fourth building completed by the practice in the Netherlands, the country in which founding director Tony Fretton has held a professorship since 1999, as Chair of Architectural Design & Interiors at Technical University of Delft.

Located near the Vondelpark, Solid 11 is one of three new-build projects designed by Tony Fretton Architects on inner city sites released by the relocation of hospitals and industry, the others being Andreas Ensemble in Amsterdam West and de Prinsendam Overhoeks.

Commissioned by Dutch housing association Stadgenoot, the building is an example of a “solid”, a new highly durable and sustainable typology devised by Stadgenoot which is presented to the market as a constructed shell, offering flexibility to the building’s tenants to decide on the size, configuration and use of space.

The building is one of three in a masterplan devised by the late Belgian architect Jo Crepain. The masterplan organises the buildings in sequence along Constantijn Huygenstraat separated by public spaces. Each building is similar in form and alignment and configured as a pair of parallel blocks with a private open space between them.

Solid 11 is the third building in the sequence and is sited next to Jacob van Lennep canal. Unlike the other two buildings, the design of which has been tailored to a specific purpose as social housing and a psychiatric hospital, Solid 11 has been designed to provide flexible space for a range of activities including apartments, workspaces, a hotel, shops, cafes and restaurants and public facilities such as a kindergarten. As in the Red House, a private town house in Chelsea completed by the practice in 2001, spaces are architecturally powerful yet non-specific, inviting a variety of uses.

The client Stadgenoot required the main elements of the building to have a 200-year life span. The facade has been designed as self-supporting. The brickwork piers are built off the basement walls and are fixed to the concrete frame with stainless steel ties. The horizontal spandrels are precast concrete, faced with the same brick, and are built into the piers. The bricks used are charcoal-fired Petersen bricks, reddish brown on the outer facades and yellowish white in the courtyard. On the ground floor the brick piers are clad with highly durable, red porphyry natural stone.

The penthouse pavilions on the roof of the building and the recessed star-shaped elements on the 4th and 5th floors of the building’s front façade feature highly reflective structural glass curtain walls.

A key element of the design of the building is the central courtyard extending from ConstantijnHuygenstraat, which will contain shops, cafes and public facilities overlooked by access balconies on the upper floors. Given the prominent position of the building next to the canal, it is intended that the courtyard will become a local public place and a neighbourhood in itself. The courtyard is protected from traffic noise on ConstantijnHuygenstraat by a 6-storey high glass acoustic screen. Behind this screen glass bridges supported by abstract steel trees connect the pre-cast concrete access balconies on the opposite sides of the courtyard.

The doors are tall bronze powder-coated steel doors on the ground floor and bronze anodized or white powder-coated aluminium doors on the floors above. The stairs of the building are generous porphyry-clad stairs on the ground floor and pre-cast terrazzo on the floors above.

In the architecture there is a play between the abstract building form, the expressiveness of its materials of dark brick and porphyry and metal tree forms, and recognisable elements from other architecture that are freely transformed.