澳大利亚,昆士兰,斯托尔斯路住宅 / Tim Stewart Architects

建筑师:Tim Stewart Architects

地点:澳大利亚昆士兰阳光海岸内陆地区Peachester

项目年份:2008

摄影:Christopher Frederick Jones – 建筑摄影师

这块18公顷的土地随着拥有它近30年的家庭的生命的流淌在不断地衰退。曾经由土地发展成为小果园的农场随着主人的退休,也在逐渐地回复成它自然的形态。

这个家庭要追求他们生活的不同新篇章,所以原来的家很多年前被细分后卖掉了一部分。现在有了一个机会,设计一个新家,以反映业主不断变化的价值观和生活方式。由于土地面积随着时间的推移不断缩小,因此这个家庭希望能在小范围内反映出整个场地及其历史。新住宅位于原来为果园提供灌溉水和为第一个家庭提供用水的水槽的位置,现在是这块土地上所有建筑的新中心。

在场地上有一个大坝,曾经是孩子们的娱乐中心,并且为果树提供水源。进入新家需要穿过这个大坝。大坝为室外的水塘供水,从这处室外空间可以看到作为这个场地特色的引人入胜的美景。住宅的其余部分围绕着一个庭院式花园,这里曾经是一片果园,现在才作为花园使用,因此还能随处看到西红柿、药草和其他的蔬菜,不但带给人惊喜,也起到装饰的效果。

这个家庭所有的部分——生活区、工作区、厂房、休闲区都同花园和风景融合在一起。慢慢的,原有建筑的元素也更加接近这座住宅,能提供食物的植物越来越多,变成花园不可分割的一部分,也反映了业主更加自给自足的生活方式。

现在这个家本身比以前更具有环保意识——采用低能源照明、太阳能热水,蓄水量超过60 000升,由场地上采伐的木材建造,与原始森林切断了联系,避免了火灾的发生。所有的木材都在现场切割并进行饰面处理,作为所有曝露在外的木材、地板和大部分的下层结构使用。这座住宅是农场和这个家庭的工作、生活和历史的缩影,农场和这个家庭也在继续享受它所生产的一切。


Architect: Tim Stewart Architects

Location: Peachester, Sunshine Coast Hinterland, Queensland, Australia

Project Year: 2008

Photographs: Christopher Frederick Jones – Architectural Photographer

The 18 hectare site has had a life that has ebbed and flowed with the life of the family who have owned it for almost 30 years. Developed from the ground up into a small orchard by a growing family the farm is now retreating back to its natural form as the owners also wind down in retirement.

The original home was subdivided and sold many years ago whilst the family pursued a different chapter of their lives; the opportunity for a new home presented a chance to reflect the changing values and lifestyle of the client. With their field of reference reducing with age the home aims to reflect in miniature the site as a whole and its history. Located on the site of the original water tanks which supplied irrigation to the orchard and water to the first home the house is now the new epicentre of the property.

On the site exists a large dam which was once the centre of entertainment for the children and the provider of water to the fruit trees the new home is entered across a large dam fed pond to the outdoor room which takes in the striking views which are a feature of the site. The rest of the house then wraps around a courtyard garden, the same interest that once led to the development of an orchard now tender a garden which whilst decorative can easily surprise with random appearances of tomatoes, herbs and other vegetables.

All the elements of the home, living, working, workshop, relaxing engage with both the garden and the view. Slowly the elements of the original property are making their way closer to the house, with more and more food providing plants becoming an integral part of the garden, also reflecting the more self sufficient lifestyle of the client.

The home itself is far more environmentally conscious than its predecessor, with low energy lighting predominant, solar water heating, over 60 000 litres of water storage, and built with timber taken from the site and from fire breaks cut through the bushland. The timber was milled and finished on site and makes up all of the exposed timber as well as the flooring and much of the sub structure. The house is a reflection in miniature of the workings, life, and history of the farm and the family that continue to take enjoy its offerings.