瑞士,巴塞尔火车站 / Cruz y Ortiz Arquitectos and Giraudi-Wettstein

建筑师:Cruz y Ortiz Arquitectos 合作者 Giraudi-Wettstein

地点:瑞士巴塞尔火车站Centralbahnstrasse 10, 4051 Basel

竣工时间:2003

合作者:J. C. Mulero, M. Velasco, L. Gutiérrez. Cruz y Ortiz arquitectos M. Delmenico, T. Radczuweit, P. Vitali. Giraudi-Wettstein, Itten + Brechbühl AG., Technical Surveyors, Passera & Pedretti, Structural Consultant, Rinaldo Passera, Erich Borer, Tadeusz Tzsesiac, Suiselectra Ingenierunternehmungn AG, Services Consultant

建筑面积:步行桥9.000 sqm

停车场:14.700 sqm

业主:Passarelle Bahnhof Basel SBB

摄影:Courtesy of Cruz y Ortiz Arquitectos

巴塞尔火车站建于19世纪末,令人印象深刻的客运大厅和车站上方的大型金属棚成为这座火车站建筑的最大特色。位于铁轨一侧的不同站台以前是通过一条地下通道相连,这条地下通道一直向前延伸,连接起位于铁路另一侧的城市区域。

本案项目包括用高架步行桥替代上面提到的地下通道,步行桥始于客运大厅内一个大型开口,在原有的大型金属棚(全部注册为受保护的建筑遗迹)下方和前面穿过,结束于铁轨另一侧Gundeli区的一个新规划的广场。除了连接起现在的和未来将建成的不同站台,步行桥还设置了服务设置和商店,终点是上面提到的广场旁边的专门用于商业用途的主要体量。广场下方建造了一个多层地下停车场。

整个施工过程没有影响车站每日紧张的运行,为此还越过铁轨建造了大型下层混凝土板,然后将其变成老车站客运大厅的一部分——在某一段时间作为铁轨上方的一个站台使用。这一艰苦和困难的过程产生了非常严格的平面布局,由于有无数问题需要解决,回旋空间极其有限。

建筑师在横截面,特别是屋顶的设计中拥有一定的自由度,这是火车站设计一直以来的传统。因此,除了要解决穿过原有金属棚或正确适应众多不同用途的问题以外,屋顶,特别是屋顶的外形,赋予了建筑师一定的设计自由。建筑师还在设计中增加了个人风格——尽管是在最后一刻,同时根据车站在城市中的重要角色,赋予其独有的形式特点。


Architects: Cruz y Ortiz Arquitectos  in collaboration with Giraudi-Wettstein

Location: Basel train station, Centralbahnstrasse 10, 4051 Basel, Switzerland

Completion date: 2003

Collaborators: J. C. Mulero, M. Velasco, L. Gutiérrez. Cruz y Ortiz arquitectos M. Delmenico, T. Radczuweit, P. Vitali. Giraudi-Wettstein, Itten + Brechbühl AG., Technical Surveyors, Passera & Pedretti, Structural Consultant, Rinaldo Passera, Erich Borer, Tadeusz Tzsesiac, Suiselectra Ingenierunternehmungn AG, Services Consultant

Built area: Footbridge: 9.000 sqm

Parking: 14.700 sqm

Client: Passarelle Bahnhof Basel SBB

Photographs: Courtesy of Cruz y Ortiz Arquitectos

The Basel Railway Station is a building from the end of the 19th Century which features an impressive passenger hall and large metal shelters above the platforms. Located to the side of the tracks, the different platforms were connected by an underpass which was also extended to join the part of the city located on the other side of the railway area.

The project carried out involved replacing the abovementioned underpass with a raised footbridge, which begins with a large opening in the hall, runs underneath and before the large existing shelters (all registered as protected monuments) and ends at a new planned square in the Gundeli district, on the other side of the tracks. As well as the connections to the different platforms –current and future ones– the footbridge includes services and shops, ending next to the aforementioned square in a main volume hosting exclusively business use. A multi-storey underground car park has been built underneath the square.

The entire works were executed without affecting the intense day-to-day operating of the station, which made it necessary to build the large lower concrete slab beyond the tracks shifting it afterwards -over the tracks, one platform at a time- to the hall of the old station. This laborious and difficult process resulted in a really strict floorplan, in which the room for manoeuvre was extremely limited due to the numerous problems that had to be solved.

As has always traditionally been the case in railway stations, it is in the cross section, and more specifically in the roof, where we enjoyed a certain freedom. Thus, as well as solving the problems of passing over the existing shelters or suitably adapting to the many diverse uses, the roof, specifically the silhouette of this, gave the architect a certain calligraphic freedom. It also made it possible -albeit at the last moment– to add a personal touch, and at the same time endow the building with a formal singularity in accordance with its important urban role.