中国,成都,新津县芷博物馆/隈研吾建筑都市设计事务所

建筑师: 隈研吾建筑都市设计事务所

地点: 中国,成都

客户: 花样年控股集团有限公司

结构设计: Oak Structural Design Office

MEP: P.T.Morimura & Associates,LTD

建成: 2011

场地面积: 2,580 平方米

基地面积: 787 平方米

总建筑面积: 2,353 平方米

总造价: 30,000,000元

摄影: 隈研吾建筑都市设计事务所

该展览馆位于新津县的道教圣地老君山下,它的展览空间有着道教的精髓。

外墙的瓦用当地材料和传统工艺制成。道教强调对大自然敬畏和阴阳平衡。瓷砖用钢丝挂在空中,在空中飘动,好像没了重量。还有一些瓦嵌入外墙,这种处理手法让建筑与周围的环境像融合。

南立面分为顶部和底部,它们处于两个不同的角度,互相交错。它们对应于前面的池塘和后面的街道,避免在南面出现单一巨大的建筑体量。东立面是扭曲的,以此对应前面忙碌的道路。北立面安静而平坦,对应着步行广场。瓦片的幕布在每个面都不同,像一件衣服包裹着展览馆。

展览馆内部有多层,参观流线是从前面到后面,观众安静的沿着展览馆内部的螺旋的路线,从黑暗走向光明,像是在花园散步。在展馆的顶层可以看到老君山。直射的阳光被瓦片所遮挡,建筑的内部光线柔和,美丽的瓦片网在阳光下像树荫一样。


Architects: Kengo Kuma & Associates

Location: Cheng Du, China

Client: Fantasia Group

Structural engineers: Oak Structural Design Office

Mechanical engineers: P.T.Morimura & Associates,LTD

Completion: 2011

Site area: 2,580 sqm

Building Area: 787 sqm

Total floor area: 2,353 sqm

Total Budget: 30,000,000RMB

Photographs: Courtesy of Kengo Kuma & Associates

This pavilion is located at the foot of Laojunshan mountain in Xinjin, to usher in the people to the holy place of Taoism, while the building itself shows the essence of Taoism through its space and exhibitions.

The tile used for façade is made of local material and worked on in a traditional method of this region, to pay tribute to Taoism that emphasizes on nature and balance. Tile is hung and floated in the air by wire to be released from its weight (and gain lightness). Clad in breathing façade of particles, the architecture is merged into its surrounding nature.

The façade for the south is divided into top and bottom and staggered in different angles. This idea is to respond to two different levels of the pond in front and the street at the back, and avoid direct confrontation with the massive building in the south. For the east side, a large single tile screen is vertically twisted to correspond with the dynamism of the road in front. The façade for the north side is static and flat, which faces the pedestrians’ square. Thus the tile screen transforms itself from face to face, and wraps up the building like a single cloth.

Taking advantage of the varied levels in the architecture’s surroundings, the flow is planned to lead people from the front to the back, motion to stillness, like a stroll type of garden. The exhibition space inside is planned spiral moving from darkness to light. From the upper floor a paramount view of Laoujunshan can be enjoyed. Direct sunlight is blocked by the tile, and the interior of the building is covered with gentle light with beautiful particle-like shade.